Alles wat je moet weten over de iPhone 14

Article
maandag, 12 september 2022 om 15:00
De kogel is door de kerk: de iPhone 14 is hier. We zijn weer een jaar verder en dat betekent een gloednieuwe line-up aan iPhone-modellen. Alles wat je moet weten over de nieuwste generatie iPhone lees je hier!
De iPhone 14 is op 7 september uit de doeken gedaan via een gloednieuwe livestream van Apple. Het Amerikaanse bedrijf heeft een line-up van vier verschillende telefoons dit jaar, waarvan één model compleet nieuw is. Tijd om alles over de iPhone 14 line-up op een rijtje te zetten.

De 4 modellen van de iPhone 14 line-up

De iPhone 14 line-up bestaat uit vier telefoons. Twee hiervan vallen onder de iPhone 14-naam, terwijl de twee andere modellen Pro-modellen zijn. Specifiek gaat het om de iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro en tot slot de iPhone 14 Pro Max.
Daarbij zal gelijk opvallen dat de iPhone 14 in vrijwel ieder aspect gelijkenissen kent met de iPhone 13. Dat komt doordat het design in grote lijnen hetzelfde is, waarbij alleen het scherm een stukje helderder kan worden.
De iPhone 14 Pro-modellen krijgen wel een vernieuwend design. Zo hebben de schermen van deze modellen ProMotion, Apple’s manier om 120Hz verversingssnelheid aan te duiden, en wordt bij deze generatie een Always-On Display voorgeschoteld. Die aanpassingen vallen alleen minder op dan de nieuwe pilvorige uitsnede die Apple het Dynamic Island noemt.

Dynamic Island

De iPhone 14 Pro-modellen krijgen een nieuw design met het Dynamic Island. Niet langer is er sprake van een notch, maar is er nu dus een pilvormige uitsnede. Apple speelt hier alleen op slimme wijze mee met haar software.
Via de software wordt de uitsnede namelijk verborgen bij het gebruik van apps als Apple Maps en Apple Music, terwijl ook notificaties van je AirPods inspelen op het Dynamic Island. Op deze manier zit er daadwerkelijk een functionaliteit aan het nieuwe design. Gezien de telefoon nog niet op de markt is, is het nu alleen nog even afwachten om te zien hoe apps van andere uitgevers hierop inspelen.
iphone 14 prof1672917626

Meer nieuwe features voor de iPhone 14?

Naast het Dynamic Island voor de iPhone 14 Pro zijn er nog wat andere toevoegingen te vinden die universeel voor de line-up zijn. Zo krijgt de iPhone 14 een manier om noodberichten te sturen via satellietcommunicatie. Helaas vallen Europeanen voor nu buiten de boot met deze feature.
Naast deze feature zit er vooral verbetering in de camera, maar daarover later meer. Wat vooral opvalt aan de normale line-up van de iPhone 14 is namelijk dat er geen nieuwe chip in de telefoon zit. Dat betekent dat je wederom de A15-chip krijgt en de performance dus niet per se beter is dan die in de iPhone 13 Pro line-up.

Verbeterde camera’s

De iPhone 14-modellen hebben een nieuwe frontcamera gekregen. Het betreft een sensor van 44 mm en is daarmee even groot als die van de iPhone 13 Pro line-up van vorig jaar. Verder is de lens voorzien van een f/1,5 diafragma. De frontcamera is een 12 megapixel camera met auto-focus. Laatstgenoemde is ook te vinden in de Pro-varianten van de iPhone 14.
Verder is de iPhone 14 Pro line-up voorzien van een 48 MP-camera met een 71 mm sensor. Daarnaast zijn deze modellen voorzien van een ultragroothoekcamera met een 23 mm sensor. Deze is twee keer zo groot als die van het model van vorig jaar. Verder zijn alle vier de modellen voorzien van de zogeheten Photonic Engine die ervoor zorgt dat Deep Fusion wordt toegepast op onverwerkte foto’s zodat foto’s met weinig licht beter ogen.
iphone 14f1671092495

Releasedatum en prijzen

Als laatste is er natuurlijk hoeveel de nieuwe iPhone 14 line-up kost. De prijzen zijn als volgt:
  • iPhone 14: 1019 euro
  • iPhone 14 Plus: 1169 euro
  • iPhone 14 Pro: 1329 euro
  • iPhone 14 Pro Max: 1479 euro
Daarmee liggen de prijzen dit jaar een flink stuk hoger. Voor de iPhone 13 line-up was het goedkoopste model 210 euro goedkoper, terwijl de prijs van de iPhone 14 Plus gelijk is aan de introductieprijs van de iPhone 13 Pro. Het komt volgens Apple door de koers van de euro tegenover de dollar, want de euro is het afgelopen jaar een stuk minder waard geworden. De line-up wordt officieel uitgebracht op 16 september 2022.

Populair Nieuws