Waarom de GTA 6 hack minder erg is dan het lijkt

Article
zaterdag, 24 september 2022 om 13:00
gta 6 gameplay geruchtenf1612272539
Grand Theft Auto VI is officieel in de maak en al redelijk op weg in de ontwikkeling. Zo bleek wel uit de beelden die halverwege september via een grootschalig hack illegaal gedeeld werden op het internet. Online werd moord en brand geschreeuwd, maar de gelekte beelden zijn misschien niet zo erg als het lijkt.
Rockstar Games is uiteraard niet te spreken over de grote hack en de beelden die het internet overspoelden. Via een bericht op Twitter bevestigde de ontwikkelaar de hack en het verwachte effect hiervan. Ook werd de teleurstelling duidelijk gemaakt en dat de studio liever op een andere manier de game uit de doeken had willen doen.

Kans ontnomen

De reactie is logisch. Er zijn namelijk wel degelijk wat details gelekt rondom de nieuwe Rockstar Games-titel. Zo weten we nu dat de game twee hoofdpersonen heeft, waarvan één vrouwelijk is. Anderzijds lijkt de locatie, Vice City, bevestigd. Al kan het natuurlijk ook een andere Florida-achtige setting zijn.
Dit soort details had de studio graag geheim gehouden en bewaard voor een eigen en dus officiële GTA 6 onthulling wanneer Rockstar Games daar zelf klaar voor was. Die kans is de studio nu ontnomen en dat is natuurlijk erg jammer. Toch zit er ook een voordeel aan het uitlekken van de eerste details via de gehackte beelden.
gta 6 releasef1579595428

GTA 6 hack bewijst de actieve ontwikkeling

Grand Theft Auto VI is nu een tastbare titel. De game is niet alleen in een geheimzinnige staat in ontwikkeling achter gesloten deuren bij Rockstar Games. Het is duidelijk dat de game al enigszins in een gevorderd stadium van ontwikkeling zit. Dat maakt de game, ondanks dat we deze nog niet kunnen spelen, tastbaar. Er is daadwerkelijk bewijs dat de er actief aan een nieuwe GTA gewerkt wordt.
Toegegeven, de game oogt nog niet fantastisch en dat is logisch. De laag make-up die games wonderschoon doet lijken, komt pas later in de ontwikkelingsfase. Je ziet immers ook niemand eerst make-up aanbrengen om vervolgens onder de douche te stappen om fris te ruiken.
Dat Rockstar Games bakken kritiek over zich heen heeft gekregen over hoe de game oogt, is dan ook compleet onterecht. Sterker nog, het bewijst nog maar eens hoe weinig sommige “fans” duidelijk niet weten over de ontwikkeling van games. Gelukkig voor Rockstar Games is deze kritiek ook gelijk de minste kopzorg van de studio.
Zodra de game aan de standaarden van de studio voldoet, zal een eerste blik op de daadwerkelijke titel alle negatieve kritiek over het uiterlijk gemakkelijk wegspoelen. Niemand zal nog zeuren over hoe een game die in ontwikkeling was er slecht uitzag wanneer de daadwerkelijke versie klaar is die vast en zeker briljant zal ogen. Tegen die tijd is het eerder een extra reden om onder de indruk te zijn van de game.
gta 6 mundof1594896020

Oude build

De beelden die via de hack zijn vrijgekomen zouden namelijk van een 2019-versie van de titel zijn. Inmiddels zijn we drie jaar verder en mogen we ervan uitgaan dat de ontwikkeling een stuk verder is. Sommigen speculeren dat de game misschien al in volledig speelbare staat is inmiddels en dat de game daardoor wel eens sneller dan verwacht kan verschijnen.
Verschillende analisten vermoeden juist dat de game nog wel eens met een jaar uitgesteld kan worden intern. Uiteraard is dat een optie, maar dat was ook het geval geweest zonder een hack. De hack zal er eerder voor zorgen dat een speciaal team de beveiliging van het bedrijf verder verbetert.
Extra uitstel voor de game zou veel logischer zijn als de source code van de game daadwerkelijk gelekt zou zijn, maar dat is zover bekend niet gebeurd. Dat betekent dat de gehele game niet opnieuw gemaakt hoeft te worden. Een deel van de kritiek die aan het adres van Rockstar Games werd afgeleverd rondom de beelden is daarnaast al lang en breed opgelost.
gta 6f1658229727

Nieuwe plannen

Waar Rockstar Games de komende maanden vooral veel werk aan de winkel heeft door het hack is op de marketingafdeling. Eventuele plannen rondom de onthulling van de game en het verloop van de kalender met geplande marketing momenten moeten op de schop. Daar heeft de hacker met zijn illegale actie wel voor gezorgd.
Rockstar Games heeft immers niet meer de verrassing in handen rondom de speelbare personages en de primeur dat er een speelbaar personage in GTA 6 zit dat vrouwelijk is. Ook de locatie is geen grote verrassing meer, net als een aantal gameplayelementen. Daar moet de marketingafdeling een oplossing voor zien te vinden.
Gelukkig biedt de hack ook op dit vlak kansen. De game in complete staat vergelijken met de gelekte beelden kan een interessante reeks aan development diaries opleveren, maar dat zullen de knappe koppen achter de schermen nu vast druk aan het uitvogelen zijn. Tot die tijd wachten de fans die door het lek alleen maar meer interesse hebben gekregen in de game af tot Grand Theft Auto VI klaar is om te verschijnen.