De top 10 beste games van 2017 - De grootste titels op een rij

  2017 is bijna ten einde en dus is het tijd voor de lijst der lijsten. Nee, we hebben het niet over de Top 2000, maar over de top 10 beste games van 2017. Welke game pakt de eerste plek? Lees snel verder om daar achter te komen!

  Dit lijstje is tot stand gekomen door te kijken naar de maandelijkse populariteit van games op XGN en naar reviews geschreven op de site. Zodoende zijn we tot een zo representatief mogelijke top 10 beste games van 2017 gekomen die laat zien welke games jullie dit jaar het meest interessant vonden. Lees dus snel verder om te weten welke tien games de uitverkorenen zijn!

  10. FIFA 18

  We trappen de lijst met beste games van 2017 af met FIFA 18. De bekende voetbalfranchise is inmiddels wel gemeengoed in gaming te noemen en met de editie van dit jaar is daar weer een nieuw hoogtepunt mee bereikt.

  Eigenlijk doet FIFA 18 niet eens zo heel veel significant anders dan eerdere delen. We kunnen gewoon weer aan de slag met Alex Hunter in The Journey, de carrièremodus in de basis hetzelfde gebleven en Ultimate Team is ook vertrouwd. Niet bijzonder veel nieuws aan de horizon dus, maar, man, wat speelt het toch lekker weg. We hebben zelden een FIFA gespeeld die dichterbij de realiteit is gekomen dan FIFA 18.

  FIFA 18 is sinds 29 september verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, PC, Switch, PlayStation 3 en Xbox 360.

  9. For Honor

  Wat krijg je als je ridders, vikingen en samurai's in één game stopt en ze tegen elkaar laat vechten? Inderdaad ja, dan krijg je For Honor. In deze middeleeuwse vechtgame neem je het met één van die drie facties tegen de ander op in een strijd om totale overheersing.

  Wie denkt dat For Honor een simpele hack 'n slash game is, heeft het mis. Toegegeven, soms werkt button bashen best goed op minder sterke vijanden, maar wanneer je één op één komt te staan met de factieleider is het spel wel wat lastiger. Je moet namelijk je aanvallen én verdedigingsacties goed timen en plaatsen. Geen super makkelijke game dus, maar wel één van de tien beste games van 2017.

  For Honor is sinds 14 februari verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Ondanks dat het al een tijdje rustig is rondom de titel, is het zeker wel een goede game te noemen. In de review kreeg Ubisofts eerste wapenfeit van dit jaar een keurige 8,0.

  8. Destiny 2

  De originele Destiny was al een succes en dat lijkt Destiny 2 vooralsnog ook te zijn. De online ruimteshooter werd goed ontvangen en is op dit moment nog steeds één van de meest gespeelde games van het jaar. Wat maakt Destiny 2 dan zo succesvol?

  In Destiny 2 draait het om het verkrijgen van een zo sterk mogelijke Guardian en daar horen natuurlijk de beste outfits en wapens bij. Laat het nou net zo zijn dat je die op allerlei manieren kunt winnen in de game, waardoor de drang om alsmaar door te spelen erg hoog is. Al krijgt de game soms kritieken over dat het wel heel erg veel grinden is. Toch kreeg het in onze review een zeer terechte 8,5.

  Destiny 2 is sinds 6 september verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. De PC versie liet even op zich wachten, maar kwam in oktober ook op de markt.

  7. Call of Duty: World War 2

  Jarenlang was er de roep om Call of Duty terug te brengen naar de Tweede Wereldoorlog. Lange tijd werd die wens genegeerd, maar plots was daar begin dit jaar de aankondiging van Call of Duty: WW2. Na zeven jaar mogen we eindelijk weer terug naar de jaren veertig.

  Rondom de lancering van de game kampte de game met de nodige problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. Wat dan overblijft is een uitstekende shooter die de wreedheid van de Tweede Wereldoorlog laat meemaken. Dat is natuurlijk wel alleen gebaseerd op de singleplayer. Maar de wat versimpelde multiplayer, zonder vijftig wapenmodificaties en andere poespas, grijpt ook terug naar de gouden jaren van de franchise.

  Call of Duty: WW2 is sinds 3 november verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  6. Wolfenstein 2: The New Colossus

  We blijven in de Tweede Wereldoorlog. Nou ja, een soort van Tweede Wereldoorlog. Wolfenstein 2 The New Colossus speelt zich namelijk af in een alternatieve versie van de Verenigde Staten van de jaren 60, zo'n vijftien jaar nadat Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog wist te winnen en Amerika innamen. De wortels van die oorlog zijn duidelijk aanwezig,

  In deze singleplayer shooter kruip je wederom in de huid van BJ Blazkowicz. Alleen begint de game niet erg rustig voor de man, want hij is nog niet eens ontwaakt uit zijn coma van het eerste deel of hij moet alweer in actie komen. Het verzet moet namelijk weer in actie komen om de nazi's de genadeknap te geven en Amerika terug te veroveren. Hoe dat afloopt verklappen we hier natuurlijk niet. Dat zie zelf als je in Wolfenstein 2 rondknalt.

  Wolfenstein 2: The New Colossus is sinds 27 oktober verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. In de review waren we erg te spreken voor de game en gaven we de titel een 9.

  5. PlayerUnknowns Battlegrounds

  PlayerUnknowns Battlegrounds is misschien wel één van de meest populaire games van dit jaar. De game pakte op Steam record na record en krijgt zelfs een Xbox One release. Maar wat is PlayerUnknowns Battlegrounds nou voor game?

  PUBG, zoals de game vaak afgekort wordt, is een battle royale shooter. Met zo'n honderd man wordt je in een grote, open wereld gedropt en de bedoeling is dat er van die honderd spelers maar één overblijft. Je moet elkaar dus af zien te knallen en dat is een behoorlijk spannende bedoeling, want je kan elkaar onverwachts tegenkomen. Op dat soort momenten wordt je reactiesnelheid wel op de proef gesteld.

  PlayerUnknowns Battlegrounds verscheen 23 maart als early access titel voor de PC. 12 december komt de game uit voor de Xbox One.

  4. Super Mario Odyssey

  Denk je dat er niet veel rek meer zit in de Mario franchise, komt Nintendo opeens met Super Mario Odyssey op de proppen. Een frisse verwelkoming voor de serie en het is tevens de eerste grote Mario titel voor de Nintendo Switch.

  Het Mushroom Kingdom, waar de Mario games zich normaal gesproken afspelen, wordt vaarwel gezegd want Mario maakt ditmaal een wereldreis. Bowser heeft prinses Peach weer ontvoerd en wil zelfs met haar trouwen, zodat ze voor eeuwig samen zullen zijn. Dat laat Mario natuurlijk niet gebeuren en dus volgt er een reis door veertien verschillende koninkrijken in een Super Mario 3D World-achtig avontuur.

  Nu klinkt dat niet eens zo bijzonder vernieuwend, maar hier komt het. In de game gaat Mario op stap met Cappy, een levende pet die ervoor kan zorgen dat Mario een andere gedaante kan aannemen. Hij dient daarvoor Cappy naar een vijand te gooien, waarna hij de controle overneemt over die vijand. In een eerder geplaatste special hebben we van al die nieuwe gedaantes tien toffe uitgelicht.

  Super Mario Odyssey is sinds 27 oktober verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. In de review beloonden we de game met een nagenoeg perfecte 9,7.

  3. Assassin's Creed Origins

  Na het ronduit teleurstellende Unity en het redelijke Syndicate besloot Ubisoft om de serie een jaartje rust te gunnen. Een goede keuze, want met Assassin's Creed Origins is de franchise weer terug aan de top.

  In Origins gaan we verder terug dan ooit in de tijd. Het historische Egypte met al haar woestijnen en piramides wacht namelijk op ons. Een duidelijk andere setting dan het Londen van de negentiende eeuw dus, maar dat is niet het enige wat flink anders geworden is. Assassin's Creed is namelijk een echte RPG á la The Witcher 3 geworden. En dat is misschien wel de beste verandering in jaren voor de franchise.

  Nu is alles wat je met hoofdpersoon Bayek uitvoert ook daadwerkelijk ergens goed voor. Zijmissies geven je namelijk krachtige outfits en wapens, terwijl je ook nog vaardigheidspunten krijgt om in level kunt stijgen. Oké, elke role-playing game werkt zo en het wiel wordt dan ook niet opnieuw uitgevonden, maar een serie als Assassin's Creed had een transformatie als deze wel nodig. Al met al is Origins zeker één van de beste games van 2017.

  Assassin's Creed Origins is sinds 27 oktober verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

  Nintendo heeft ons de afgelopen jaren al de nodige Zelda content gegeven met The Wind Waker HD en Majora's Mask HD, maar dat waren slechts remakes van oude games. Pas begin dit jaar kwam het Japanse bedrijf met een gloednieuw deel binnen het Zelda universum en dat hebben we geweten ook. The Legend of Zelda Breath of the Wild is namelijk een game zoals we ze weinig gezien hebben de laatste tijd.

  Waar Super Mario Odyssey een 9,7 scoorde, deed Zelda het met een 9,8 in de review net iets beter. Je kunt het enorme Hyrule vrij verkennen, er zijn enorm veel dingen te doen en het verhaal is erg sterk. De kracht van Breath of the Wild is niet in woorden te omschrijven, daar moet je echt de game voor gespeeld hebben. En misschien is dat wel die kracht die de titel één van de beste games van 2017 maakt.

  The Legend of Zelda Breath of the wild is sinds 3 maart verkrijgbaar voor de Nintendo Switch en Wii U.

  1. Horizon Zero Dawn

  En natuurlijk staat onze eigen Nederlandse trots Horizon Zero Dawn op nummer één. Zijn we wat chauvinistisch? Nee, want het product van Guerilla Games is ook ook gewoon een top game. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze review (een cijfer van 9,7) en de score op Metacritic (een cijfer van 89). We hebben gewoon te maken met één van de beste games van 2017 en dat is voor een nieuwe IP bijzonder knap.

  In Horizon Zero Dawn kruip je in de huid van Aloy. Zij behoort tot één van de weinig overgebleven menselijke stammen die de post-apocalyptische aarde van het jaar 3000 bewonen. Onze planeet is namelijk overgenomen door robotachtige dinosauriërs en laten onderdelen daarvan nou net cruciaal zijn voor Aloy om te kunnen overleven. En dat staat je dan ook te doen in Horizon Zero Dawn: overleven.

  De open wereld van Horizon Zero Dawn is werkelijk waar prachtig te noemen en geeft jou als speler onwijs veel mogelijkheden. Niet dat je wat doelloos missies aan het afwerken bent, nee alle acties in de game vertellen je weer iets meer over de wereld van Horizon Zero Dawn. De game is bovendien een role-playing game en elk stukje voortgang die jij boekt zorgt ervoor dat jouw Aloy sterker wordt en tevens nieuwe vaardigheden leert. Klinkt niet verkeerd, hè?

  Horizon Zero Dawn is sinds 1 maart verkrijgbaar voor de PlayStation 4.

  Wat vind jij de beste games van 2017?

  Dit lijstje is, zoals eerder gemeld, gebaseerd op de maandelijkse populariteit van de games bij ons op XGN en op onze reviewcijfers. Zodoende is dit onze top 10 beste games van 2017 geworden, maar misschien heb jij wel een andere top 10 in je hoofd zitten. Laat het ons dan weten in de comments! We zijn namelijk benieuwd naar wat jullie de beste games van 2017 vinden.

  The Legend of Zelda Breath of the Wild

  Verkijgbaar vanaf 3 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.