De beste Telltale games - Van The Walking Dead tot Sam & Max

  Als je het hebt over episodische verhalen dan noem je al snel de naam van Telltale. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat de studio, ondanks enkele succesnummers, toch gaat sluiten. Wij zetten de succesvolle games van Telltale op een rijtje in de beste Telltale games special.

  BagoGames

  De lijst staat niet in chronologische volgorde, maar bevat volgens ons het beste werk wat de studio heeft afgeleverd in haar veertienjarige bestaan.

  The Walking Dead titels

  Eigenlijk zijn wij verplicht om te beginnen met het games die de naam Telltale echt op de kaart hebben gezet. En de meeste lof die de studio heeft gekregen is natuurlijk voor The Walking Dead. Het was de eerste game waarin het inmiddels bekende systeem van de ontwikkelaar voor het eerst werd gebruikt: jouw acties hebben consequenties voor de personages en het verhaal. Sommige personages in The Walking Dead kunnen doodgaan door jouw keuzes en het verhaal vordert door die eerder gemaakte keuzes.

  Vooral de relatie tussen hoofdpersonen Lee en Clementine in het eerste seizoen wordt bejubeld en de ontwikkeling van het personage Clementine in de daaropvolgende seizoenen ook. In de grauwe wereld van The Walking Dead zorgt de ontwikkelaar ervoor dat Clementine het morele kompas voor de gamer is, iets wat niet makkelijk is. Gelukkig slaagt Telltale Games daar met het eerste en tweede seizoen van The Walking Dead wel in.

  Het is niet alleen rozengeur en maneschijn voor The Walking Dead reeks van Telltale, want sommige afleveringen en seizoenen van de serie worden niet al te enthousiast ontvangen. De spin-off Michonne slaat op meerdere vlakken de plank mis en de laatste aflevering kreeg zelfs een 5.0. Het laatste seizoen van de zombiereeks draait om Clementine en de eerste epsiode kreeg van ons een 8.5.

  Er zouden nog twee afleveringen voor het laatste seizoen van The Walking Dead uit moeten komen, maar door de sluiting lijkt dit niet te gebeuren. Telltale zelf heeft laten weten dat er wel werknemers zijn die graag het slotstuk van het seizoen afmaken.

  Telltale Games

  Back to the Future

  Telltale Games bond zichzelf graag aan grotere franchisen en één van die series is Back to the Future. De films uit de jaren 80 zijn nog steeds geliefd onder velen en was volgens de ontwikkelaar het perfecte project om een grafisch avontuur ervan te maken. Als Marty McFly moet de gamers met diverse personages praten en verschillende puzzels oplossen om zo verder in de game te komen.

  Het kritische succes voor Telltale Games kwam met The Walking Dead, maar de Back to the Future game was een commercieel succes voor de studio, terwijl de laatstgenoemde titel anders is dan The Walking Dead. Back to the Future had nog geen keuzesysteem met gevolgen, maar was een ouderwetse point-and-click avonturentitel, waarin je verschillende items moest oppakken en combineren om puzzels op te lossen en zo verder te komen in de game.

  Back to the Future heeft al wel één van de Telltale-elementen en dat is diens opdeling in episodes. De verschillende afleveringen werden enthousiast ontvangen en in 2015 bracht Telltale de games opnieuw uit voor de huidige generatie consoles.

  Telltale Games

  Sam & Max games

  De wortels van Telltale Games liggen bij wijlen LucasArts en dat is ook te zien in de eerste titels van Telltale: avonturenspellen à la de formule van Tales of Monkey Island. Sam & Max is één van de eerste games van Telltale en draait om de hond Sam en het konijn Max, twee privédetectives die verschillende zaken aannemen en onderzoeken.

  Sam & Max is dan ook zo’n typische Telltale-titel waarin je items moet verzamelen en eventueel moet combineren om verder te komen en verschillende puzzels moet oplossen. De game is opgedeeld in zes afleveringen en heeft ook die kenmerkende humor van Telltale die veelal in latere series naar voren komt.

  In totaal kunnen gamers met zestien verschillende afleveringen aan de gang, verdeeld over drie seizoenen. In het eerste seizoen, Sam & Max Save the World is een hypnosesamenzwering de rode draad in het verhaal, terwijl Sam & Max Beyond Space and Time draait om een kwaadaardige goudvis die uit is op wraak. Het derde en laatste seizoen, Sam & Max: The Devil's Playhouse, gaat om het duo wat naar de hel wordt gestuurd voor een taak en Max die verandert in een gigantisch wezen.

  Velen zien Sam & Max als één van de eerste titels waarbij het opdelen in diverse afleveringen goed uitpakte. Het is een kenmerk van Telltale wat later één van haar handelsmerken zou worden. Mede daardoor mag de titel niet op de beste Telltale games lijst ontbreken.

  BagoGames

  The Wolf Among Us

  Hoe zou het zijn als de sprookjespersonen uit de diverse folklore of mythologische verhalen in de echte wereld leven? Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en de grote boze wolf die door de straten van New York dwalen en een eigen leven leiden na alles wat er is gebeurd in de diverse sprookjes.

  Daar komt The Wolf Among Us binnenvallen. De gamereeks is gebaseerd op de Fables-strips van Bill Willingham en draait om de grote boze wolf, in de strips Bigby Wolf, die de sheriff is van Fabletown en daar op alles en iedereen let. Telltale Games geeft een filmnoirdraai aan het magische sprookjesverhaal en laat zien dat het niet altijd goed afloopt.

  The Wolf Among Us sleept je mee door een moordmysterie en aan jou de taak om erachter te komen wie de dader is en waarom het is gebeurd. Met de kenmerkende Telltale elementen dat jouw keuzes een effect hebben op het verhaal en de verschillende quicktime events (QTE’s) is The Wolf Among Us een atmosferische titel die liefhebbers van een goed verhaal moeten hebben gespeeld. Wij gaven de laatste aflevering dan ook een 9.0 en de roep om een tweede seizoen was groot onder de fans.

  Een tweede seizoen werd in de zomer van 2017 aangekondigd voor het daaropvolgende jaar, maar in mei van dit jaar maakte Telltale bekend dat het tweede avontuur van Bigby Wolf was uitgesteld naar 2019. Het tweede seizoen is door door de sluiting van Telltale Games geannuleerd en gaat het levenslicht niet zien.

  BagoGames

  Tales from the Borderlands

  Voeg de grafische pracht en praal van de cell shaded wereld van Borderlands, de humor en de veelal bijzonder personages toe aan de Telltale formule en je hebt Tales from the Borderlands. In Tales from the Borderlands volg je het verhaal van con-artiest Fiona en Hyperion-medewerker Rhys die door een reeks omstandigheden met elkaar zitten opgescheept en op zoek zijn naar een mysterieuze Vault.

  Vaults hebben in het Borderlands-universum altijd een schat aan wapens en andere zeldzame loot en daarom zijn niet alleen Fiona en Rhys de enige op zoek naar de kluis. Het levert in een spannend verhaal op in Tales from the Borderlands met twee interessante personages al hoofdpersonen en enkele memorabele momenten. Toch is het huzarenstukje van de game de ijzersterke en fenomenale humor, die soms zorgt voor enorme lachsalvo’s.

  De vijf verschillende afleveringen worden dan ook ontzettend goed door ons ontvangen; de vierde en laatste aflevering ontvangen een 9.0 en 9.2 respectievelijk. Liefhebbers van een Telltale-game die een meeslepend verhaal willen hebben met leuke personages en geweldige humor mogen Tales from the Borderlands niet links laten liggen.

  Jorge Figueroa

  Game of Thrones

  Een andere befaamde reeks die Telltale in goud wil veranderen is Game of Thrones. De boeken en de televisieserie hebben de reeks van George R.R. Martin al naar nieuwe hoogtes geduwd, maar een game van de verhalen rondom de verschillende families in Westeros en Essos is er nog niet. Een episodische game zou er perfect bij passen.

  Eind 2014 is er de eerste aflevering van Game of Thrones: A Telltale Game series. In de titel krijg je de controle over enkele leden van de familie Forrester, een huis in het noorden van de Game of Thrones wereld. Zoals Mira Forrester, een hulpmeisje van Margaery Tyrell in King’s Landing die een dubbele agenda heeft, of Rodrik Forrester, de oudste zoon die de familie en het huis moet beschermen tegen alles wat er gebeurt in Westeros.

  Ook bekenden uit de televisieserie laten hun digitale zelf schitteren in Telltale’s titel. Zo zien we Jon Snow, Tyrion Lannister en Daenarys Targaryen langskomen. De bekende Telltale formule gaat ook op voor Game of Thrones: een intrigerend verhaal waarin je vaak lastige keuzes moet maken. Wij gaven het hele seizoen van Game of Thrones een 8.0.

  LucasArts

  Tales of Monkey Island

  Nog zo’n greep terug naar het verleden met Tales of Monkey Island. De inmiddels befaamde klassieker van LucasArts is voor velen de eerste stap in de immense gamewereld en dan vooral die van het grootse avontuur wat jij beleefde. Met namen als The Secret of Monkey Island, Monkey Island 2: LeChuck's Revenge, The Curse of Monkey Island en Escape from Monkey Island is het voor te stellen dat jij als piraat de wilde zeeën verovert op zoek naar schatten.

  Ook in Tales of Monkey Island bestuur jij de piraat Guybrush Threepwood die probeert zijn aartsvijand LeChuck uit te schakelen. Dit gaat alleen totaal mis als hij per ongeluk de pokken verspreidt en hij dit zelf wil oplossen met zijn vrouw en kompaan Elaine Marley-Threepwood.

  LucasArts hielp ook mee met de ontwikkeling van de game en Tales of Monkey Island heeft weer die bekende Telltale-kenmerken: een grappig en meeslepend verhaal en humor die van je computerscherm afspat. Ook werd de game in meerdere afleveringen uitgebracht en Tales of Monkey Island is een Telltale-game die je eigenlijk moet hebben gespeeld.

  BagoGames

  Batman

  Er zijn al meerdere titels waar je in de huid van de Caped Crusader kunt kruipen, zoals de Arkham-games van Rocksteady Studios en nog veel oudere titels die op de NES en SNES verschenen. Maar om de tijd te verdelen tussen The Dark Knight en Bruce Wayne, dat is niet iets wat je vaak kan doen.

  Gelukkig is daar Telltale door Batman die jou in beide pakken werpt: het vechtkostuum van Batman of het nette dinerpak van meneer Wayne. De keuzes die je maakt als de man met twee gezichten hebben een groot effect op het verhaal, zoals wel vaker in Telltale titels.

  Eén nieuw element wat de ontwikkelaar aan Batman toevoegde is 'crowd play'. Hiermee krijg je als gamer de keuze om het publiek mee te laten stemmen tijdens de keuzes die jij maakt. Zo weet je wat de mensen die meekijken, bijvoorbeeld in dezelfde kamer, zouden kiezen. Er is zelfs een optie om automatisch de meest gekozen keuze door het publiek te laten gelden, maar dat moet jij als speler wel goedkeuren.

  De seizoensfinale van The Enemy Within, het tweede seizoen van Telltale's Batman, kreeg van onze Rox zelfs een 9.5. Daarbij wordt vooral de relatie tussen de aartsvijand nummer één, de Joker, en Batman geroemd. Mede door die interessante personages mag Batman: A Telltale Series niet ontbreken in het rijtje beste Telltale games.

  Telltale Games

  De beste Telltale games - Wat is jouw beste Telltale game?

  Dat niet alles wat Telltale aanraakte ook daadwerkelijk in goud veranderde was wel te zien bij sommige latere titels: Minecraft en Guardians of the Galaxy werden vaak nog wel enthousiast onthaald, bepaalde afleveringen in ieder geval, maar het leek wel alsof de magie van Telltale was uitgewerkt. Zo was de seizoensfinale van Guardians of the Galaxy matig en kreeg die een 6.5, evenals de laatste aflevering van het eerste seizoen van Minecraft.

  Misschien was de ontwikkelaar té druk bezig met meerdere titels in plaats van zich te focussen op één of twee franchises per jaar.

  Maar wat vind jij de beste Telltale game? Laat het in de reacties hieronder weten!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.