Opgelet: We proberen zo min mogelijk te spoilen, maar ontkomen er niet aan om bepaalde zaken te bespreken. Je bent gewaarschuwd!

Het voordeel van The Wolf Among Us tegenover andere verhaalgedreven games (zoals The Walking Dead) is dat het hier om een detectiveverhaal gaat. Het onderzoek van hoofdpersoon Bigby is al vier afleveringen in volle gang en stukje bij beetje komen we dichterbij de moordenaar in Fabletown.

Bigby

Let op je woorden

Dit geeft het verhaal een duidelijk doel, en hoewel je genoeg andere dingen onderneemt, is er constant die drang om de killer op te sporen. Dankzij het einde van de vorige aflevering, wisten we al dat er weer flink geknokt zou worden in Cry Wolf.

Het gesprek dat Bigby met de Crooked Man voert -terwijl al zijn vijanden zich om hem heen verzameld hebben- is dan ook één van de meest gespannen momenten uit de hele serie. Je hebt steeds het gevoel dat je zorgvuldig je woorden moet kiezen, omdat je anders een vechtpartij ontketend waarbij Bigby flink in het nadeel is.

Het knappe aan Cry Wolf is dat het tempo nergens verslapt. De spanning die je voelt aan het begin van de aflevering blijft constant aanwezig, totdat alle losse eindjes bij elkaar zijn geknoopt. Tijdens deze finale komen alle bekende gezichten even voorbij, zodat het ook echt voelt als het afsluiten van een avontuur.

Knokpartij

Bekende gezichten

Omdat al deze personages weer terugkomen zul je ook meer dan ooit geconfronteerd worden met de keuzes die je in de overige vier episodes gemaakt hebt. Op dit soort momenten krijgen we pas goed in de gaten hoe ontwikkelaar Telltale Games de invloed van de speler verwerkt heeft in de game.

Al met al hebben we misschien niet zoveel invloed gehad op de wereld om ons heen, maar we creëerden met onze keuzes wel onze eigen versie van Bigby. Het hele seizoen kregen we de kans om een agressieve klootzak te zijn, terwijl we ook een begripvolle sherif konden spelen. Ons personage lag een beetje tussen deze twee uitersten in, wat sommige beslissingen in deze finale nog iets lastiger maakte.

Zonder te veel te spoilen, willen we toch even een scène noemen die met gemak tot de beste die Telltale Games ooit gemaakt heeft gerekend kan worden. Op een gegeven moment zul jij je moeten verantwoorden voor de bewoners van Fabletown, en daarbij zul je al je sociale vaardigheden in moeten zetten om het publiek voor je te winnen.

Het is een fantastische afsluiter van de serie, omdat je voor een laatste keer geconfronteerd wordt met de beslissingen die je gemaakt hebt. Aan de hand van jouw handelingen zullen personages zich wel of niet bij je aansluiten, wat grote gevolgen heeft voor de toekomst van Fabletown.

Sprookjesfiguren

Fenomenale finale

Episode 5 doet zo'n beetje alles goed wat een seizoensfinale goed kan doen, maar één belangrijk en interessant aspect van het verhaal blijft wat ons betreft te onderbelicht. De band tussen Snow White en Bigby was een rode draad door het hele verhaal heen, maar krijgt op het einde niet de aandacht die het verdient.

De aflevering eindigt dan ook wat abrupt, omdat wij nog zaten te wachten op een scène tussen Sneeuwwitje en de Wolf. Zeker omdat Snow White een hele andere relatie heeft gekregen met Bigby, gingen we er vanuit dat we hier nog meer over te weten zouden komen. Maar naast een paar kleine opmerkingen hier en daar, laat Telltale deze band tussen de twee sprookjesfiguren over aan de verbeelding van de speler.

Crooked Man

Totaalplaatje

Als je de voorgaande afleveringen gespeeld hebt, dan heb je deze recensie niet nodig om te beslissen of je ook met dit deel aan de slag gaat, maar nu we het hele seizoen gespeeld hebben, kunnen we wel eindelijk bepalen hoe goed de vijf afleveringen gecombineerd presteren.

Het mooie aan het eerste seizoen van The Wolf Among Us is dat het een wereld wegzet waar nog zoveel meer in kan gebeuren. De Fables stripboeken zijn een fantastisch toneel voor een misdaadserie en het duistere grafische stijltje van The Wolf Among Us past hier perfect bij.

Vooral dankzij de laatste aflevering krijgt de speler echt het gevoel dat zijn keuzes invloed hebben gehad op de gebeurtenissen, en de alle personages die worden geïntroduceerd, zijn stuk voor stuk interessant genoeg. Bovendien vertelt seizoen één een compleet verhaal, maar laat nog het net genoeg zaken in het duister om ons te laten snakken naar een nieuwe serie met Bigby in de hoofdrol.

Big Bad Wolf

See you around...Wolf

Terwijl we Bigby nog eens een sigaret op zien steken op een regenachtige middag, valt het ons pas op hoe jammer het is om dit personage voorlopig niet meer te zien. De mix tussen gewelddadig beest en correcte sheriff is erg interessant, en omdat we zoveel invloed hebben gehad om onze eigen versie van hem vorm te geven, is het enorm balen dat het weer een hele tijd duurt voordat we hem weer onder de knoppen hebben.

Wat ons betreft leeft het The Wolf Among Us-sprookje dus nog heel lang en gelukkig.