Game of Thrones A Telltale Games Review - Prachtige ode aan prachtige serie

Review
maandag, 23 november 2015 om 13:15
xgn google image
Game of Thrones, een HBO-serie die zijn verheven status heeft te danken aan volwassen thema's, prachtige decors, geloofwaardige personages en schokkende plottwists. Perfecte ingrediënten voor een Telltale-game. Lees waarom het eerste seizoen op ons een verpletterende indruk achterliet in deze Game of Thrones A Telltale Games review.
In navolging van The Walking Dead werd Game of Thrones het afgelopen jaar in de bekende Telltale-stijl gegoten. XGN volgde de serie maandenlang op de voet en voorzag iedere aflevering van kritisch commentaar. De kwaliteiten van Telltale Games werden keer op keer weer onderstreept: de cijfers die de episodes kregen varieerden tussen de 7,5 en een 8,8.
Nu de slotaflevering van Game of Thrones deze week is uitgebracht, is het tijd om een blik te werpen op het eerste seizoen als één geheel. Dat houdt in dat we geen losstaande afleveringen behandelen, maar dat we kijken naar het individuele karakter van alle zes de episodes samen. Naar de manier waarop het verhaal zich ontwikkeld heeft en hoe het einde (correctie: eindes) in verhouding staan met alle belangrijke gebeurtenissen dit seizoen.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Kennis vereist

Al na vijf minuten valt één conclusie te trekken: Game of Thrones: A Telltale Games is gemaakt door én voor liefhebbers van de legendarische televisieserie/boekenreeks. Het verhaal van Telltale's spel staat ongeveer in lijn met de gebeurtenissen van de televisieserie van HBO, alleen beleef je het hier vanuit een ander perspectief. De game start richting het einde van het derde seizoen (tijdens de illustere Red Wedding) en eindigt vlak voor de start van het vijfde seizoen.
Om alle gebeurtenissen in Game of Thrones in voldoende perspectief te kunnen zetten, is het van groot belang dat je volledig bij bent met de televisieserie. Wie dat niet is, loopt niet alleen het risico tegen onaangename spoilers aan te lopen, maar begrijpt ook niet alle achtergronden en keuzes die bekende personages uit de serie maken. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je pas optimaal kunt genieten als je voldoende bent ingevoerd in de mythische wereld van Westeros en de oorlog die daar woedt.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Ga naar The Wall

In de spellenreeks nemen de makers je mee naar bekende plaatsen uit de wereld van Game of Thrones, zoals het koninklijke King's Landing en de massieve ijsmuur The Wall, die de wereld beschermt tegen de moordlustige White Walkers die in het noorden van Westeros ronddwalen. Iedere aflevering is een feest der herkenning, temeer omdat iconische personages als Daenerys Targaryen, Jon Snow en Tyrion Lannister in hun uiterlijke verschijning meermaals jouw pad kruisen.
Hoezeer Telltale ook een ode brengt aan het ronduit prachtige verhaal van meesterbrein George R.R. Martin, de studio probeert ook een beetje eigen fantasie en creativiteit in het spel te stoppen. Ze richt zich op de familie Forrester, die totaal niet in de serie voorkomt, maar wel summier wordt beschreven in de boeken 'A Song of Fire and Ice'. Ironwrath, de thuisbasis en het centrum van waaruit Forrester het land bestuurt, staat in het verhaal van Telltale op omvallen.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Maak Margaery ziedend

Verspreid over zes afleveringen wordt de toekomst van Forrester en diens thuishaven Ironwrath bepaald. Elke aflevering kruipt de speler in de huid van meerdere familieleden die ieder voor grote beslissingen en confrontaties komen te staan. Als speler ben je voor een groot deel verantwoordelijk voor het verhaalverloop. Tijdens gesprekken krijg je verschillende antwoordkeuzes die de relatie tussen jouw personage en andere karakters kunnen beïnvloeden.
De invloed die je hebt is groot. Zo groot dat je zelfs zachtaardige Margaery Tyrell zo kunt kwetsen en teleurstellen dat ze je voor de rest van het seizoen met een vuile blik aanstaart. Omdat iedere aflevering bol staat van belangrijke keuzes, krijg je na afloop van een aflevering een keurig lijstje te zien met daarop beslissingen die jij hebt gemaakt en beslissingen die andere spelers op dat moment maakten.
Loog jij recht in het gezicht van Cersei, stak je een denkbeeldige dolk in de rug van Tyrion of liet jij die ene persoon van de vijandige familie wel of niet in leven? Het zijn keuzes die van grote invloed zijn op het verhaal en keuzes waarmee je op de langere termijn - waarschijnlijk ook in volgende seizoenen - nog mee geconfrontreerd wordt.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Gekke gezichtsuitdrukkingen

Het karakteristieke dialoogsysteem van Telltale laat in Game of Thrones wederom zijn kracht zien. Niet alleen de snelheid waarmee beslist moet worden is een sterk kenmerk, ook de dreigende muziek op de achtergrond en de geloofwaardige gezichten dragen perfect bij aan de sfeer. Foutloos is het gesprekssysteem alleen niet. De meeste keuzes die je maakt zijn namelijk puur symbolisch. Ze wekken de illusie dat jij iets in te brengen hebt, maar veranderen in feite niets.
Niet ingaan op een verzoek of een vervelend iemand wegsturen heeft soms niets te betekenen: vaak laat Telltale je alsnog het pad van het andere antwoord bewandelen. Een gesprekskeuze fungeert dus vaak als een vernietiging van de andere antwoordopties. Kies je het ene onderwerp, dan komt simpelweg het andere niet meer aan bod. Andere storend elementen zijn dialogen die soms te traag of te snel worden afgekapt en gezichtsuitdrukkingen die niet passen bij zinnen die worden uitgesproken.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Net een schilderij

In de pakweg vijftien uur die dit seizoen duurt, besteed je de meeste aandacht aan de gesprekken, maar zijn er ook momenten waarop jezelf rondloopt, objecten aanwijst, puzzels oplost en actiefragmenten uitbeeldt door op tijd op de juiste knop te drukken. Toch komt dit minder vaak voor dan in die andere bekende Telltale-game: The Walking Dead. Met Game of Thrones leunt Telltale wat dat betreft nóg meer op het verhaal.
Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Zo wordt opnieuw dezelfde grafische stijl gehanteerd. Alles is opnieuw cell-shaded, ook de wereld van Westeros lijkt dus rechtstreeks uit een schilderij te komen. Voor fijnproevers is het geweldig om de wereld van Game of Thrones op deze manier te aanschouwen, al kunnen we niet ontkennen dat er her en der grafische fouten door het productieproces zijn geslopen. Zo worden omgevingen af en toe erg laat ingeladen en zijn enkele objecten gewoon niet scherp genoeg.
Game of Thrones A Telltale Games Review

Game of Thrones A Telltale Games Review - Prachtige ode aan prachtige serie

Het maakt allemaal niet uit: Game of Thrones A Telltale Serie is en blijft dé uitgelezen kans om zelf deel te nemen aan het spel der tronen. Alles wat voorbijkomt is een regelrechte ode aan de televisieserie van HBO en de boekenreeks van George R.R. Martin. Telltale zou Telltale niet zijn als ze zelf een creatieve stempel op haar product zou drukken en dat heeft ze gedaan, met een prachtige sfeer, fantastisch dialoogsysteem en een fraaie stijl als gevolg.
Zoals in elke serie is de ene aflevering beter dan de andere, maar als samenvattend geheel is het eerste seizoen van Game of Thrones A Telltale Serie een episch avontuur die fans van de serie en de boeken absoluut niet moeten missen.
Cijfer: 8