The Walking Dead Final Season Episode 1 Review - Done Running

  Het leven van het jonge meisje Clementine gaat niet over rozen. Haar ouders waren een lekker hapje voor de ‘lopende doden’, degene die haar opving (Lee) moest het ook met zijn leven bekopen en de vele afleveringen erna stonden eerder in het teken van de dood dan leven. Wat gaat er gebeuren? In ieder geval is The Walking Dead Final Season episode 1 een feit.

  Het laatste seizoen uit Telltale’s The Walking Dead beslaat niet vijf afleveringen, die los worden uitgebracht, maar vier. Het valt niet aan te raden te beginnen met dit laatste seizoen, je gaat immers ook niet een tv-serie starten bij seizoen 7 of 8. Maar het kán wel. Het seizoen start namelijk met een korte opfrisser, geheel in cartooneske stijl wat prachtig aansluit bij de comics.

  Het is alweer even geleden dat de vorige seizoenen uitkwamen, dus een opfrisbeurt kan geen kwaad. Het belangrijkste is in ieder geval dat Clementine, de protagonist van de serie, zich ooit heeft bekommerd op een baby: AJ. Deze kleine held is inmiddels minder ‘needy’, in seizoen ongeveer vijf jaar en loopt standaard met een pistool op zak.

  Al is Clementine wel zijn beschermengel. Samen moeten jullie nog altijd overleven in een dor landschap waar op elk hoekje en gaatje de dood op de loer ligt. Episode 1 kent genoeg actie, al vrij snel zul je belaagd worden door hordes zombies.

  Nieuw in dit seizoen is dat door op het juiste moment op een bepaalde plek te timen, Clementine op een zeker moment gebruik kan maken van vallen. Met één druk op de knop plet je bijvoorbeeld meerdere zombies door met een boomstronk meerdere lelijke koppen te doorboren. Zeg maar dag tegen de hersentjes!

  The Walking Dead Final Season episode 1 review

  Je eigen hachje redden

  Het is knap om te zien hoe Telltale na drie seizoenen iets kan neerzetten wat qua sfeer en verhaal perfect aansluit bij de rest, maar toch even via kleine details vernieuwingen kan aanbrengen. Dat moet ook wel. Want qua verhaal ontwikkeling gebeurt er iets wat geheel in lijn der verwachting ligt, namelijk Clementine en A.J. die een nieuwe groep tegen het lijf loopt. Daarbij is zoals altijd de vraag: kunnen deze mensen wel of niet vertrouwd worden?

  Op zich heb je dit kunstje wel gezien als je de rest gespeeld hebt en ook alle The Walking Dead seizoenen hebt gezien. Want het trucje wordt steeds weer opnieuw toegepast. Waarbij het vrij zwak is dat je al van mijlenver ziet aankomen dat één personage er een duidelijk een dubbele agenda op na houdt. Dat is jammer.

  Maar aan de andere kant: wát moet je dan met het verhaal? Want er moet een bepaalde soort wrijving ontstaan met personages, willen er spannende dialogen ontstaan. Immers is dat de kracht van Telltale: spelers toffe gesprekken laten voeren én ze het gevoel geven dat elke keuze van invloed is.

  The Walking Dead Final Season episode 1 review

  Een nieuwe groep

  Qua dialogen zit het wel goed. De nieuwe personages die geïntroduceerd worden in dit laatste seizoen zijn stuk voor stuk intrigerende personen. En daar kun je ook leuke gesprekken mee voeren. De kwaliteit lijkt meteen vanaf het begin een stuk hoger te liggen dan bij seizoen 3.

  Elk gesprek is raak en je zit vanaf het begin ‘middenin’ het verhaal. Clementine en AJ zijn back en hoe. Op een manier die vanaf de eerste seconden indruk maakt. Ook de band tussen Clementine en AJ is goed uitgewerkt. En je voelt je continu verantwoordelijk voor de dingen die gebeuren, die hij meemaakt en die jullie samen meemaken.

  Want ondanks dat jullie een nieuwe groep mensen ontmoeten is het in eerste instantie jij en A.J. tegen de rest van de wereld. Wat deze eerste episode 1 vooral goed doet is een prachtige overgang aanbieden van rust naar actie. Zo is er er een moment waarop je aan tafel zit en aan het kaarten ben met mensen van de nieuwe groep: de winnaar van elke ronde mag een vraag stellen.

  Als jij vraagt of iemand wel eens een beroemdheid heeft gezien in deze barre tijden vol met zombies, lijkt het bijna alsof je gezellig bij iemand op de thee bent. Terwijl de situatie niet veranderd is, nog steeds kan elk moment iemand aangevallen worden. Het mooiste is dat die momenten zich ook voordoen, onverwachte actie waarbij je via quick-time events als vanouds snel moet reageren.

  Episode 1 biedt vermaak van de bovenste plank. Het enige minpunt is dat niet elke keuze mogelijk is. In actievolle scènes moet je soms kiezen en het blijkt dan dat niet elke keuze leidt tot succes. Sommige keuzes hebben meteen een game over tot gevolg. En dat is toch een klein beetje vreemd. Want waarom zou je als maker überhaupt die keuze aanbieden?

  The Walking Dead Final Season episode 1 review

  The Walking Dead Final Season episode 1 Review - Duik in het verhaal

  Losgezien daarvan belooft dit nieuwe seizoen heel veel goeds te bieden. De eerste episode heeft een paar leuke verrassingen in petto qua conversaties en qua acties waardoor je eigenlijk meteen op het puntje van je stoel zit. Qua verhaal ontkom je soms niet aan wat trucjes, maar als je daar doorheen kunt kijken, is dit een episode die als vanouds weer ontzettend goed is! Kwaliteit van de bovenste plank.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Mooie nieuwe actie met vallen
  • Goede karakterontwikkeling
  • Balans in gameplay uitstekend
  • Sommige dingen zie je van ver aankomen
  • Door sommige keuzes ga je dood

  The Walking Dead: The Final Season

  Verkijgbaar vanaf 14 august 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.