Netflix niet langer te streamen in Rusland

News
maandag, 07 maart 2022 om 12:30
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Netflix is niet langer beschikbaar in Rusland, zo meldt Variety. Eerder legde de streamingdienst al haar Russische projecten al stil, nu gaat het bedrijf een stapje verder.
Vorige week kondigde Netflix aan al haar Russische projecten stop te zetten. Het gaat hierbij om vier Netflix Originals, waarvan twee al klaar waren met filmen. Ook gaat het bedrijf voorlopig geen nieuwe Russische projecten aanschaffen.
Eerder meldde de streamingdienst al geen Russische tv-kanalen aan te bieden. Grote media-aanbieders zijn dit door een nieuwe Russische wet verplicht, maar vanwege de invasie van Oekraïne zegt Netflix dat er geen plannen zijn om hieraan mee te werken.
Nu gaat het bedrijf nog een stap verder door zijn streamingdienst volledig offline te halen in Rusland. ‘’Gezien de omstandigheden ter plaatse hebben we besloten om onze dienstverlening in Rusland op te schorten,’’ aldus een woordvoerder van Netflix.
Netflix heeft ook aangekondigd dat de documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom gratis te zien zal zijn. De documentaire gaat over de Euromaidan-protesten in Oekraïne, die werden aangewakkerd door het besluit van voormalig president Viktor Janoekovitsj om geen overeenkomst met de Europese Unie te ondertekenen en in plaats daarvan ervoor te kiezen de banden met Rusland te versterken. Die protesten resulteerden uiteindelijk in de afzetting van Janoekovitsj en verhoogde de spanningen met Rusland. Poetin gebruikte de omverwerping als dekmantel om het Oekraïense Krim-schiereiland binnen te vallen en te annexeren.

Meerdere boycots

Netflix is niet het enige bedrijf dat maatregelen neemt tegen Rusland. Ook muziekdienst Spotify is niet langer in het land beschikbaar en Apple sloot al haar winkels en webshops. Meerdere filmstudio’s besloten om voorlopig geen nieuwe films in de Russische bioscopen te tonen en EA verwijderde Rusland uit FIFA en NHL.