Disney, Warner Bros. en Sony boycotten Russische bioscopen

News
dinsdag, 01 maart 2022 om 11:00
pexels sima ghaffarzadeh 11322876f1646125468
Disney, Warner Bros. en Sony tonen solidariteit met Oekraïne door voorlopig geen nieuwe films te tonen in de Russische bioscopen. Dit schrijft The New York Times.
Disney liet als eerste weten dat de studio voorlopig geen nieuwe films zal uitbrengen in Rusland vanwege de ‘tragische humanitaire crisis in Oekraïne’. De nieuwe Pixar-film Turning Red, die later deze maand uitkomt, zal dan ook niet in Rusland te zien zijn.
Disney heeft ook een Disney Channel en theaterproducties in het land. Of de boycot hiervoor ook gevolgen heeft is niet bekend. ‘’We zullen toekomstige zakelijke beslissingen nemen op basis van de veranderende situatie,’’ aldus Disney’s verklaring. De studio voegde daaraan toe dat het samenwerkt met partnerorganisaties om ‘dringende hulp en andere humanitaire hulp aan vluchtelingen’ te bieden.
Warner Bros. gaf eerder nog aan van plan te zijn om The Batman alsnog in Rusland uit te brengen. Volgens de studio was de marketingcampagne al volledig uitgevoerd en zijn de bioscopen in Rusland geen eigendom van de overheid. Nadat Disney vannacht bekendmaakte geen nieuwe films uit te brengen, veranderde Warner Bros. toch van gedachten. In een statement zegt het bedrijf de situatie te blijven volgen.
Ook Sony sluit zich bij de andere twee studio’s aan. De Marvel-film Morbius, die in april uitkomt, zal ook niet in Rusland getoond worden.

Duur van de boycot

Hoelang deze boycot zal duren is nog niet duidelijk. Gezien de maandenlange voorbereiding die aan een release voorafgaat, is de kans groot dat films die in de komende maanden uitkomen ook niet in Rusland te zien zullen zijn.