Spotify boycot Rusland en sluit kantoor

News
vrijdag, 04 maart 2022 om 8:00
spotifyf1583823919
Het lijstje met bedrijven dat maatregelen neemt tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne wordt steeds langer. Ook muziekdienst Spotify heeft nu aangekondigd haar kantoor in Rusland voor onbepaalde tijd te sluiten. Dit meldt Reuters.
‘’We zijn hard geschrokken en bedroefd door de aanval op Oekraïne,’’ aldus een woordvoerder van Spotify. Naast het sluiten van haar kantoor heeft het bedrijf sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ook duizenden podcastafleveringen nagekeken. Inhoud die door de Russische staatsmedia online werd geplaatst, werd hierbij beperkt, waardoor het nu moeilijker is om zulke content op de muziekdienst te vinden. Eerder deze week verwijderde het bedrijf al alle content van de Russische staatsmedia RT en Sputnik.
Ook Google, Meta, Apple, TikTok en andere techpartijen namen al maatregelen tegen de twee Russische media. Tegen Reuters zegt Sputnik dat ‘alle beperkingen voor leden van de pers flagrante censuur betekenen’ en dat dit ‘het smerigste voorbeeld van schending van de vrijheid van meningsuiting’ is.

Verplicht kantoor in Rusland

Het is in Rusland sinds juli 2021 verplicht voor buitenlandse sociale media met meer dan een half miljoen dagelijks gebruikers om een kantoor te hebben. Bedrijven die geen kantoor voor de deadline van eind februari dit jaar geen kantoor hebben in het land, riskeren om verboden te worden. Volgens de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor zullen bedrijven die niet meewerken niet meteen verbannen worden. Eerst krijgen ze sancties opgelegd, zoals het niet meer toelaten van advertenties of het limiteren van transacties.
Meta, Google, Discord, Twitch, Telegram en Pinterest hebben geen kantoor geopend. Deze bedrijven weigerden om mee te werken aan de verplichting.

Populair Nieuws