Netflix account delen stopt per direct in Nederland

News
woensdag, 24 mei 2023 om 10:00
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Sinds Netflix vorig jaar voor het eerst abonnees verloor staat account sharing onder druk. Gebruikers doen dat massaal, waardoor Netflix veel potentiële klanten misloopt. Eerder kwam Netlfix in het buitenland al met een manier om accountdelers te laten betalen en nu wordt het nieuwe beleid ook in Nederland uitgerold.
Vanaf nu kun je ook in Nederland niet meer zomaar je Netflix account delen met iemand buiten je huishouden. Dat was altijd al niet de bedoeling, maar er werd niet gehandhaafd door Netflix. Wie nu nog een account wil delen met een persoon die op een ander adres woont moet 4 euro per maand bijbetalen.
Je abonnement wordt niet duurder als je alleen op je vaste adres kijkt, dat Netflix bepaalt aan de hand van je tv en het IP-adres van die tv. Als het goed is kun je op reis blijven kijken en als je verhuist kun je in de tv-app je thuislocatie wijzigen. Gebruikers die als extra gebruiker genoteerd staan kunnen buiten het thuisadres van het account op één apparaat kijken met maar één profiel.
De prijs vier euro per extra gebruiker valt eigenlijk mee vergeleken met andere landen waarin de optie om een extra gebruiker te kopen al was uitgerold. In de VS kost het bijvoorbeeld 8 dollar per maand en in Spanje moeten gebruikers 6 euro betalen. Ondanks de relatief laagste prijs gaat dit beleid Netflix in eerste instantie waarschijnlijk abonnees kosten.
netflix 5432181 1920f1658221200

Account sharing beleid is succes voor Netflix

Dat erkende Netflix namelijk in een recente kwartaalbespreking. Maar een tijdje na invoering van de toeslag voor extra kijkers komen er juist nieuwe abonnees bij en wordt de optie voor een extra kijker op een bestaand account juist gebruikt. Wat Netflix betreft werkt de nieuwe strategie dus.
Netflix heeft ook andere tactieken ingezet om weer meer abonnees te winnen. Als je bijvoorbeeld een meelifter helemaal niet meer op je account wil hebben, kun je profielen nu overzetten naar nieuwe accounts, zodat iemand waarmee je eerder je account deelde niet alle voorkeuren en kijkhistorie van het profiel kwijtraakt. Ook heeft Netflix in het buitenland een goedkoper abonnement met reclame geïntroduceerd, maar dat is nog altijd niet in Nederland beschikbaar.