Honda wordt officieel motorleverancier voor F1-team Aston Martin

News
woensdag, 24 mei 2023 om 9:30
fernando alonso sergio perez aston martin gp saudi arabia 2023f1684912752
Er gingen al een tijdje geruchten, maar nu is de kogel echt door de kerk. Honda heeft aangekondigd dat het vanaf 2026 officieel de motorleverancier zal zijn voor Aston Martin in F1.
Wie tegenwoordig een blik werpt op de lijst van motorleveranciers in de Formule 1, zal daar de naam van Honda niet zien staan. Officieel rijden Red Bull Racing en AlphaTauri namelijk met motoren van Red Bull Powertrains, maar de motoren worden daadwerkelijk gemaakt tot Honda. Die deal loopt tot en met 2025, ondanks dat Honda in 2021 aankondigde om uit de Formule 1 te stappen.
Het nieuwe hoofd van Honda wil alleen toch wel in de sport blijven, maar het initiële besluit van de Japanse motorfabrikant was juist de reden voor Red Bull om haar eigen motoren te gaan maken. Die lopende samenwerking kan dus niet meer worden voortgezet vanaf 2026, wanneer de nieuwe regels voor motoren in de Formule 1 in gaan.
Daardoor was Honda op zoek naar een nieuwe partner om mee samen te werken. Eerder werd zelfs al aangeklopt bij McLaren, het team waarmee Honda een dramatische samenwerking tussen 2015 en 2017. Maar Honda heeft toch voor een andere partner gekozen, namelijk Aston Martin. Dat hebben de twee partijen nu officieel bekendgemaakt.

Ambitie bij Aston Martin

Dat Honda en Aston Martin voor elkaar hebben gekozen is niet zo vreemd. Honda wil immers samenwerken met een team dat echt voor overwinningen en misschien zelfs kampioenschappen wil strijden en die ambitie is er zeker bij Aston Martin.
Eigenaar Lawrence Stroll heeft namelijk veel geïnvesteerd in het team, door gloednieuwe faciliteiten te bouwen, coureurs als Fernando Alonso aan te trekken en personeel over te nemen van topteams, zoals Dan Fallows van Red Bull Racing. Nu is alleen de vraag of Alonso nog in 2026 voor Aston Martin rijdt, aangezien de coureur in het verleden een aantal pijnlijke opmerkingen heeft gemaakt over de motoren van Honda.