Gevolgen van Disney Fox deal - Marvel, Netflix en Avatar verandert

Article
woensdag, 23 mei 2018 om 12:38
xgn google image
De gevolgen van de Disney Fox deal reiken ver. Het lijkt een ver van je bed show, maar die show komt zelfs naar jouw huiskamer. De deal zal Disney in ieder geval een veel machtigere speler maken, zeker in de wereld van superheldenfilms zoals Marvel die maakt.

Marvel na de Disney Fox Deal

Dat Disney in het bezit komt van Fox kan grote gevolgen hebben voor het Marvel Cinematic Universe. Na het einde van Infinity War en het opkomende deel, Avengers 4, zullen er nog flink wat nieuwe films aankomen. Alhoewel we eerder het personage Scarlet Witch en Quick Silver al in dit universum zagen rondlopen, is het aannemelijk dat er na de deal nog meer X-Men naar dit universum zullen komen: Disney zal dan namelijk de rechten over andere X-Men ook hebben.
Naast de X-Men betekent dit ook dat Marvel een kans krijgt om de Fantastic Four een nieuw en beter leven in te blazen. Fox heeft laten zien niet zulke hele goede films rondom deze personages te kunnen maken, dus het zou een mooie zet zijn als dat team een herkansing krijgt onder een nieuwe eigenaar. Mogelijk krijgen ze deze herkansing in hetzelfde universum waarin Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, The Guardians of The Galaxy en andere helden de handen in elkaar hebben geslagen om het op te nemen tegen verschillende schurken.
131572

Schaalvergroting tegenover concurrent Netflix

Het is geen geheim dat Disney van plan is om met Netflix te gaan concurreren. Laat in 2019 zal ze namelijk met haar eigen streamingdienst komen en Disney is al volop voorbereidingen hiervoor aan het treffen. Zo'n dienst moet immers gevuld worden!
Door het opkopen van Fox kan Disney een steeds grotere vuist maken tegen andere streamingdiensten zoals Netflix of Amazon Prime. Door de deal beschikt het moederbedrijf van de iconische figuur Mickey Mouse plots over een heleboel nieuwe Amerikaanse kanalen en zodoende ook over een heleboel nieuwe series. Zo wordt het plots eigenaar van onder andere The Simpsons en andere series en films die een Disney streamingdienst gigantisch kunnen gaan maken.
Het is best aannemelijk dat dit in de toekomst Netflix flink wat klanten kan gaan kosten. Veel Disney-series en films zullen worden teruggetrokken van Netflix en een nieuw onderkomen vinden in de exclusieve streamingdienst van Disney. En alhoewel de plannen nog niet wereldwijd strekken, is het aannemelijk dat in de toekomst Disney wel wereldwijd zal proberen om te worden wat Netflix nu al voor veel mensen is: een dagelijks stuk tijdverdrijf.
Het terugtrekken van Disneyfilms zal voor veel ophef zorgen. Eerder was er bijzonder veel ophef toen Frozen van Netflix werd verwijdert. Veel mensen konden het niet over hun hart verkrijgen. Laat het los, laat het gaan, het ging voor hen niet op.
131573

Star Wars compleet

Ook de Star Wars-films worden eigendom van Disney. Nu kun je zeggen dat dit al enigszins zo was, want Disney heeft ook de laatste Star Wars-films op de markt gebracht. Daarentegen wordt door de Disney Fox deal het hele verhaal een stuk uitgebreider. Alhoewel Disney de rechten nu heeft om nieuwe Star Wars-films te maken, bezit het bedrijf niet over alle Star Wars rechten.
Toen George Lucas zijn verhaal van Star Wars op het witte doek wilde zetten, was 21th Century Fox de enige die met het verhaal aan de slag wilde gaan. Uiteindelijk heeft dit zo zijn gevolgen gehad, want vandaag de dag geniet Fox nog steeds van het succes dat Star Wars onderging en ondergaat. Zo bezit Fox op het moment nog steeds de rechten van de eerste Star Wars-film die ooit werd gemaakt: Star Wars: Episode IV: A New Hope.
Het opkopen van LucasFilms heeft Disney in de positie gebracht dat het The Empire Strikes Back, The Last Jedi en de nieuwe trilogie heeft, maar zodoende heeft het eerder opkopen van bedrijven Disney geen rechten verleend over alle Star Wars films. Daar komt nu verandering in als de deal doorgaat. Door de Fox deal is Disney straks eigenaar van alle Star Wars-films, wat de kans op dikke Star Wars film-bundels weer laat toenemen.
131574

Maar Deadpool en X-Men dan?

Het ziet er voor deze twee treurig uit als het Marvel Cinematic Universe wordt uitgebreid. Hoewel veel Marvel-fans mogelijk hun geluk niet op kunnen, kan een ander deel huilen.
Alhoewel we het eerder hadden over de positieve kanten van deze deal als het over Marvel ging, zijn er ook een paar negatieve kanten die het teweeg zal brengen. Denk bijvoorbeeld aan films als Deadpool en het vervolg Deadpool 2. Deze films worden door fans als bijzonder goed ervaren, maar het zijn beide films die je niet snel door een bedrijf als Disney gemaakt zal zien worden. Waarom niet? Een R-rated film wijkt af van Disney's straatje.
Er zijn verder ook enkele films uit het X-Men universum op komst en het is onduidelijk of Disney deze nog wel in productie laat gaan als ze de rechten van Fox bezit. Momenteel wachten we nog op The New Mutants en X-Men: Dark Phoenix, die beiden naar 2019 zijn uitgesteld. De vraag is daarentegen wat er daarna met het universum zal gebeuren als Disney ook al een ander universum heeft te onderhouden dat het Marvel Cinematic Universe heet.
Het kan zijn dat het universum nog groter wordt, maar je weet nooit wat Marvel van plan is. Waarschijnlijk is het voor Marvel daarentegen interessanter om juist niet door te gaan, ondanks de populariteit van de films. ââââââDeadpool 3 erg onwaarschijnlijk, omdat Dead Pool-acteur Ryan Reyonald eerder al aangaf dat die er waarschijnlijk nooit zal komen. Dat hier punt achter wordt gezet, geeft geen goede hoop voor het X-Men Universum.
131575

De toekomst voor Blue Sky Studios?

Doordat Disney ooit Pixar opkocht, heeft Disney door de jaren heen een hoop schoolvoorbeelden gegeven voor 3D-animatie. Denk aan films als het vorig jaar verschenen Coco of de al oudere films Toy Story en Finding Nemo. Maar door de Disney Fox-deal zal Disney ook in het bezit komen van de animatiestudio Blue Sky Studios. Dit is de studio die heeft gewerkt aan klassiekers als Ice Age, Rio en Robots.
Dit zorgt er mogelijk voor dat we in de toekomst onder het toeziend oog van Disney weer een hoop nieuwe animatiefilms mogen verwachten, maar het kan ook betekenen dat we helemaal niks meer gaan zien van deze studio. Gezien Disney al twee animatiestudio's bezit zou het voor Disney minder interessant kunnen zijn. Als Disney en nieuwe Ice Age zou willen maken, heeft het na de deal Blue Sky Studios helemaal niet meer nodig.
Niet voor niets hadden de makers van Ice Age gemengde gevoelens na de laatste release.
De deal maakt Blue Sky Studios mogelijk overbodig voor Disney. Het wordt nog spannend wat er met Blue Sky Studios gebeurd nadat de deal met Fox gesloten is. In ieder geval kunnen we nog wel uitkijken naar Spies in Disguise die in ontwikkeling is om in 2019 te worden uitgebracht.
131576

Nederlandse tv in de greep

En als je denkt dat het een ver van je bed show is, het gebeurt straks ook allemaal in onze woonkamer mocht de Disney Fox deal doorgaan. De deal kan namelijk gevolgen hebben voor de toekomst van veel populaire Nederlandse en Britse series. Zo heeft 21th Century Fox de helft van het Nederlands-Britse Endemol Shine Group in haar bezit, waarbij Nederlande series als Big Brother, MasterChef ,The Biggest Loser and Hunted zijn ondergebracht.
Ook populaire soaps als Goede Tijden, Slechte Tijden vormen onderdeel van het hele Endemol-gebeuren. Ben je dus iemand die met veel plezier naar deze series kijkt, dan zul je na deze deal mogelijk invloeden merken van de nieuwe eigenaar. Het kan grotere gevolgen hebben voor het bedrijf dat oorspronkelijk werd opgericht door Joop van den Ende en John de Mol.
Anderzijds kan het ook nieuwe toekomstperspectieven bieden. Deze Disney Fox deal kan ook Nederlandse series naar de nieuwe streamingdienst brengen en zo een Netflix-killer worden.
131618

Hulu als nieuwe Disneystreamingdienst

Misschien niet het belangrijkste deel van de Disney Fox deal, maar wel iets wat speelt.
Hulu is een streamingdienst die hier in Nederland niet zo bekend is. In Amerika en Japan is de dienst daarentegen erg groot. Hulu is een dienst die je qua format kunt vergelijken met Netflix. Het is een joint venture tussen verschillende grote bedrijven waaronder The Disney Company, 21th Century Fox, Comcast en Time Warner. Zoals je ziet heeft Disney al een deel in haar bezit, maar bij het overkopen van 21th Century Fox bezit ze het grootste deel.
Het deel van Disney Company en 21th Century Fox samen is ruim 60%. Daartegenover staan enkel nog Comcast met 30% en Time Warner met 10% van de aandelen. Door het overkopen van Fox zal Disney dus al een groot deel van Hulu bezitten en zodoende dus ook al een vrij groot bereik hebben binnen Amerika en Japan. Voor een Disneydienst is er dan eigenlijk enkel concurrentie met Amazon en Netflix, want met jezelf concurreer je niet.
Sterker nog, misschien kan Hulu wel de basis vormen voor de nieuwe Disneystreamingdienst wanneer de aandelen van Warner en Comcast ook worden opgekocht. De kans is klein, maar zelfs als Disney hiernaast haar eigen Streamingdienst opricht, vormt Hulu geen concurrentie.
131620

De nieuwe Avatar-films

21th Century Fox is ook momenteel eigenaar van de Avatar-rechten. Het hele gebeuren rondom Fox is interessant, omdat er eerder is beloofd dat we maar liefst vier Avatar-films kunnen verwachten. De opnames van deel twee gingen vorig jaar al van start, wat niet vreemd is aangezien het eerste deel erg succesvol was.
Dat Disney nu de rechten van Avatar ontvangt, geeft onzekerheid over de toekomst van deze films. Eerder gaf regisseur James Cameron al aan dat de kansen groot zijn dat onder het gezag van Disney de Avatar-films gewoon het levenslicht zullen zien. Disney ziet namelijk veel in het eerder behaalde succes van de eerste film. Het is daarentegen mogelijk dat Disney een stempel wil drukken op de nieuwere delen die nu nog in post-productie zitten.
In ieder geval doet Disney op het moment al wat met Avatar. Zo staat er in het Animal Kingdom, een thema park van Disney, een gigantische Pandora Utility Suite uit de eerste Avatar-film.
Kortom, de Disney Fox Deal heeft flink wat invloed op de entertainmentwereld.