Star Wars The Last Jedi Review - Een mix van oud en nieuw

  ''May the Force be with you.'' Deze bekende woorden zijn een fenomeen geworden en zijn voor altijd gekoppeld aan de meest iconische filmfranchise ter wereld: Star Wars! In onze Star Wars The Last Jedi review kom je erachter of de filmserie over een melkweg hier ver vandaan ook na acht episodes nog indruk weet te maken.

  Lucasfilm

  Star Wars The Force Awakens was de eerste film in handen van de gigantische studio Disney. De film was een enorm succes en liet ons smachten naar meer. De laatste scène van de film toonde Rey (Daisy Ridley) die klaar was om te trainen onder Jedi-Meester Luke Skywalker (Mark Hamill). Nu, twee jaar later zien we hoe dit verhaal verder gaat. Was The Last Jedi het wachten waard?

  Star Wars The Last Jedi review

  Trainen voor succes

  Het korte antwoord is ja! The Last Jedi is hier om te laten zien hoe je een geweldige film kan opvolgen met, je raadt het al, nog een geweldige film. The Last Jedi mag dan een groot actiespektakel zijn, maar de focus van het verhaal ligt op de jonge leerlingen.

  Rey probeert Luke Skywalker over te halen om terug te keren naar zijn zus Leia (Carrie Fisher) en te helpen in het gevecht tegen The First Order. Ondertussen heeft Rey ook zijn hulp nodig om te trainen en haar krachten onder controle te krijgen. Niet alleen Rey is een jonge, onervaren leerling. Ook Kylo Ren (Adam Driver) keert terug en moet aan zijn meester Snoke (Andy Serkis) bewijzen dat hij volledig is bekeerd tot de duistere kant van The Force.

  Onze twee hoofdpersonen, Rey en Kylo, bewandelen een soortgelijk pad, maar beide gaan ze hier anders mee om. Het is dit contrast tussen de twee verhaallijnen en de diepgang die The Last Jedi hieraan weet toe te voegen die de meeste indruk achterlaten. The Last Jedi kiest ervoor om zowel Rey als Kylo uit te diepen en te tonen dat in elk personage zowel goede als slechte eigenschappen schuilen.

  Star Wars The Last jedi review

  Verschillende verhalen

  Over goede en slechte eigenschappen gesproken; The Last Jedi mag dan een geweldig Star Wars avontuur zijn, toch is niet alles vlekkeloos. De groep helden uit het vorige deel zijn namelijk verspreid, wat zorgt voor verschillende verhaallijnen en situaties. Sommige zijn uitstekend neergezet, maar andere laten te wensen over.

  Met een speelduur van honderdvijftig minuten (tweeënhalf uur) ben je wel even zoet met The Last Jedi. De speelduur had ingekort kunnen worden door sommige bijverhalen te trimmen (of te schrappen). Op deze manier had The Last Jedi meer focus kunnen geven aan het centrale conflict en niet aan de bijzaken. Zo is er een scène met Finn (John Boyega) en Rose (Kelly Marie Tran) die een stel beesten loslaten in het wild. Deze gebeurtenis bevat wat leuke momenten van humor, maar voegt verder niks toe aan het verhaal.

  Dit soort scènes zijn echter kleine hindernissen in een verhaal die zeker je aandacht weet te grijpen. Want er is één aspect wat The Last Jedi vlekkeloos weet uit te voeren.

  Star Wars The Last jedi review

  Eer het oude, verwelkom het nieuwe

  The Last Jedi bevat namelijk de perfecte balans tussen oud en nieuw. Alsof de film zelf meester is in het Star Wars universum. Zo is de lichte kant (het goede) en de donkere kant (het minder goede) aanwezig, maar weet de film altijd in balans te blijven en je te grijpen van begin tot eind.

  Met 'het oude' bedoelen wij natuurlijk de originele acteurs. Luke Skywalker was in het laatste shot van The Force Awakens te zien. Na twee jaar zien we eindelijk hoe zijn rol in The Last Jedi uitpakt en zonder iets weg te geven: fans zullen niet teleurgesteld worden! Luke is terug en Mark Hamill zet een indrukwekkende acteerprestatie neer als de oude, gebroken Jedi-Meester.

  Ook de overleden Carrie Fisher keert terug in haar laatste rol als prinses Leia Organa. Haar rol in de film wordt niet alleen sterk neergezet, maar weet ook te ontroeren en een lach op je gezicht te toveren. Wanneer tijdens de aftiteling de woorden: ''In loving memory of our princess Carrie Fisher'' in beeld komen, weetje al genoeg. The Last Jedi heeft Carrie Fisher eer aan gedaan.

  Naast de originele acteurs ligt de focus zoals eerder gezegd op Rey en Kylo Ren. Twee personages die fascinerend zijn om naar te kijken. Niemand is helemaal goed of helemaal slecht, en The Last Jedi speelt met dit idee. Hoe zal het met Rey en Kylo aflopen? Je moet het zelf aanschouwen in de bioscoop.

  Star Wars The Last jedi review

  Star Wars The Last Jedi review - Laat Episode 9 maar komen!

  Samengevat bevat The Last Jedi alles wat een Star Wars fanaat gelukkig kan maken. Net als alle goede vervolgen duikt The Last Jedi meer in op onze personages en ook aan actiescènes en ruimtegevechten zul je hier niet tekort komen. Ondanks dat enkele bijverhalen niet enorm sterk zijn neergezet en de lange speelduur wat getrimd had kunnen worden, is The Last Jedi een Star Wars avontuur als geen ander!

  Wanneer de film eindigt razen er meteen vragen door je hoofd over de toekomst. Hoe zal Star Wars Episode 9 het verhaal gaan afsluiten? Voor het zover is raden we aan om eerst te genieten van The Last Jedi. De film bevat genoeg onverwachte wendingen die je zelf moet meemaken samen met een groot publiek in de bioscoop. The Last Jedi is absoluut enorm sterk met The Force!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Mark Hamill is geweldig als Luke Skywalker
  • Mooie laatste rol voor Carrie Fisher
  • Rey en Kylo Ren worden uitgediept
  • Bevat genoeg onverwachte wendingen
  • Super gave momenten!
  • Niet alle verhaallijnen zijn even sterk
  • Iets te lange speelduur

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.