Top 10 beste Archer afleveringen - Lachen, gieren en brullen

Article
woensdag, 23 mei 2018 om 9:18
xgn google image
De serie Archer kent inmiddels al acht seizoenen en heeft daardoor een scala aan content die het kijken waard is. Met het negende seizoen, Archer: Danger Island, op weg lijkt het een goed moment om de beste afleveringen van Archer op een rijtje te zetten. Dit zijn de top 10 beste Archer afleveringen!

10. Legs

In ‘Legs’ moet Archers collega Ray Gillette omgaan met het feit dat hij gedeeltelijk verlamd is en met een rolstoel verder moet. Maar dan komt de gekke wetenschapper Krieger in beeld, die mededeelt dat hij robotbenen aan Ray kan geven, zodat die weer kan lopen. Ray is om, maar Archer is mede door zijn angst voor cyborgs als de dood voor deze metamorfose.
Terwijl Ray in de operatiekamer ligt, met Krieger en zijn ‘assistente’ Pam aan het roer, probeert Archer op elke mogelijke manier die kamer binnen te dringen. Het zorgt voor een fantastische aflevering, waarin Archer met zwaar geschut, gesluip en andere acties de operatie probeert te vermijden. Daarom staat ‘Legs’ in de top 10 Archer afleveringen.
131135

9. Swiss Miss

Malory Archer probeert haar inlichtingendienst ISIS in een beter daglicht te zetten en neemt haar topagenten mee naar een luxe skioord in Zwitserland. Daar moet het team de dochter van een Duitse miljardair beschermen tegen een aantal ontvoerders.
Het lastige aan de missie voor Archer, Lana en Ray is echter het feit dat de jonge dochter van de Duitser een nymfomaan is en hunkert naar Archer. Het levert enkele hilarische momenten op met memorabele uitspraken en verdient daarom een plekje in deze top 10 Archer afleveringen.
131136 4

8. The Kanes

Een eerste ontmoeting met de schoonouders kan voor flink wat stress zorgen en Archer ervaart dat dan ook als hij Lana’s ouders gaat ontmoeten. Toch gaat het treffen goed totdat een groot onderzoek van de vader van Lana wordt gestolen en de twee achter de dieven aan gaan.
Wat de aflevering memorabel maakt is het feit dat de ouders van Lana niet weten dat zij en Archer spionnen zijn. En dat is een pijnlijk iets voor iemand met het ego van Archer. Behalve dat zijn er genoeg misverstanden tussen Archer en zijn schoonouders wat voor enkele pijnlijke, maar hilarische momenten zorgt.
131137 2

7. El Secuestro

Misverstanden ontstaan wel vaker in het kantoor van ISIS, maar dat één iemand niet is wie ze zegt dat ze is, waardoor haar collega wordt ontvoerd is toch wel één van de ergste dwalingen bij de inlichtingendienst. Dit gebeurt in de aflevering ‘El Secuestro’, waarin Pam voor Cheryl wordt aangezien en tegen haar zin in wordt meegenomen.
Het levert enkele hilarische situaties op, zoals een telefoongesprek met de ontvoerders die vragen hoeveel Malory en Archer voor Pam overhebben, wat niet bijster veel is. Maar ook Cyril die bijvoorbeeld nog geld terugkrijgt van Cheryl (die stiekem een multimiljonair is en dus bakken met geld heeft), maar dit niet van haar hoeft te verwachten. Het gevolg is dat Cyril haar weer ontvoert. ‘El Secuestro’ laat zien hoe bizar en verontrustend iedereen op het kantoor van ISIS is.
131138 2

6. Mole Hunt

Op de zesde plek van de top 10 Archer afleveringen vinden we de pilot van de animatieserie. Behalve dat er in ‘Mole Hunt’ ook een verhaal centraal staat, iets met een mol in de spionnenorganisatie, is de pilot het kenmerkende plaatje van Archer. Vanaf het begin is het duidelijk dat de serie niet je standaard spionnen-animatieshow is en dat juist grove humor en tal van verwijzingen centraal staan.
Ook word je direct voorgesteld aan de rest van de personages, maar hun ontwikkeling komt later pas echt sterk naar voren. Ondanks dat is ‘Mole Hunt’ een sterk begin van de serie.
131139 2

5. Fugue and Riffs

Stemacteur H. Jon Benjamin doet niet alleen de stem van Sterling Archer, maar ook die van Bob Belcher voor de televisieserie Bob’s Burgers. Kenners van beide series keken dan ook raar op toen de eerste aflevering van het vierde seizoen op een bekende locatie begon: Bob’s Burgers. In ‘Fugue and Riffs’ heeft Archer al enkele maanden geheugenverlies en doet hij zichzelf voor als de liefhebbende en hardwerkende vader Bob Belcher.
Behalve dat het ontzettend tof is om diens kinderen en zijn vrouw Linda in de grafische stijl van Archer te zien, is het verhaal ook erg gaaf. Archer mag dan wel niet meer precies weten wie hij is, zijn persoonlijkheid blijft hetzelfde met de bijbehorende grappen en opmerkingen.
131140 2

4. Vision Quest

In ‘Vision Quest’ staat een teambuildingopdracht centraal, maar die loopt helemaal in de soep als het complete team, behalve Malory, vast komt te zitten in de lift naar het kantoor. De groep, onder leiding van Archer, probeert rustig te blijven, het eten en drinken te rantsoeneren en een uitweg te vinden. Maar binnen de kortste keren is de rust weg en ontstaat er een gigantische chaos.
In plaats van dat de focus van de aflevering op een missie ligt of de brute actie, richt ‘Vision Quest’ zich op de perikelen van de groep en de achtergrond van de personages. Er zijn ontzettend veel verwijzingen naar eerdere afleveringen en de, op zijn zachts gezegd, bijzondere acties van iedereen.
131141

3. Heart of Archness

Eigenlijk smokkelen wij hier een beetje, aangezien ‘Heart of Archness’ een drieluik is en het begin van het derde seizoen. Archer heeft moeite met de dood van zijn verloofde in de finale van het vorige seizoen. De reden waarom ‘Heart of Archness’ zo hoog scoort in de top 10 Archer afleveringen is vanwege het absurde verhaal. Iets wat wel vaker voor komt bij Archer, maar deze episode is een perfect voorbeeld van hoe bizar Archer kan zijn.
Binnen twintig minuten, en de daaropvolgende twee afleveringen, verandert Archer van een man met liefdesverdriet in een piratenkoning die een complete crew moet onderhouden met bijbehorende taken, zoals het kapen van schepen. Voeg daar ook nog een oud ISIS-agent Rip Riley aan toe, die door Patrick Warburton wordt ingesproken, en je hebt een absurde, maar geweldige aflevering.
131142

2. The Limited

In ‘The Limited’ moet het team een levensgevaarlijke crimineel escorteren met de trein naar Canada. Dit klinkt simpel, maar Archer en zijn team kennende gaat dat nooit rustig en zonder een enkel probleem. De terrorist wordt bevrijd en Archers grote droom komt uit: een achtervolging op een trein!
De voortgang naar dit epische gevecht is alleen al hilarisch en laat veel personages en grappen uit de vorige twee seizoenen voorbijkomen: de ocelot van Cheryl, Ray die op dat moment nog gebonden is aan zijn rolstoel en de niet zo stille hint dat de Archers best wel racistisch zijn. Voeg daar ook nog de stemmen van de Trailer Park Boys aan toe als de Royal Mounties en het is logisch dat deze aflevering op de tweede plek staat in de top 10 beste Archer afleveringen.
131143

1. Placebo Effect

Er kan maar één aflevering van Archer de beste, grappigste en de meest verontrustende zijn en dat is ‘Placebo Effect’. In de aflevering ervoor heeft Archer te horen gekregen dat hij borstkanker heeft en in ‘Placebo Effect’ komt hij erachter dat zijn chemomedicijnen niet werken. Er kan maar één oplossing zijn: een ouderwetse rampage, à la Liam Neeson in Taken, maar dan met de effecten van chemotherapie.
Behalve dat Archer meedogenloos is tegenover de Ierse maffia, die achter het vervalsen van zijn medicijnen zit, leren we ook een zachtere kant van Archer kennen. Tijdens zijn chemotherapie ontmoet hij een vrouw genaamd Ruth, die komt te overlijden door de acties van de Ierse maffia. Het maakt de rampage van Archer toffer en meer memorabel. Mede daardoor staat de aflevering op nummer één in de top 10 Archer afleveringen!
Maar wat is jouw favoriete Archer aflevering? Laat het in de reacties hieronder weten!