De 10 meest succesvolle game series van Electronic Arts!

  Het gerucht gaat dat Microsoft van plan is om Electronic Arts over te nemen. Dat is waarschijnlijk zodat het bedrijf meer Xbox One Exclusives kan ontwikkelen. Mocht de deal daadwerkelijk worden beklonken, haalt Microsoft met EA dan een goed game bedrijf binnen? Laten we kijken wat de 10 meest succesvolle game series van Electronic Arts zijn!

  10. SimCity

  De eerste franchise op deze lijst is SimCity! Een verrassende naam, zeker als je erachter komt dat series als Mass Effect en Dead Space niet tot de top tien behoren. De SimCity series loopt al sinds 1989, toen de gelijknamige eerste game werd uitgebracht. Het zijn stedenbouwsimulatie games die zijn bedacht door Will Wright en ontwikkeld door de studio die Wright mede heeft opgericht: Maxis.

  Het laatste deel uit de serie dateert van december 2014, met de release van SimCity BuildIt, een mobiele game voor Android en iOS. De SimCity games zijn zeer succesvol en creëerden veel verschillende spin-offs, zoals het alom bekende "The Sims". Over de gehele SimCity serie zijn meer dan 18 miljoen spellen verkocht, meer dan franchises als Crysis en Dragon Age!

  9. PGA Tour

  Het is alweer een paar jaar geleden dat de laatste PGA tour uitkwam, maar de franchise is uiterst succesvol geweest. EA liet zien dat een game die draait om de golf sport erg leuk kan zijn. Met Tiger Woods aan hun zijde was er redelijk veel animo voor de games. De eerste editie kwam uit in 1990 voor DOS en later ook nog voor onder andere de SEGA Genenis en SNES.

  Het eerste deel was succesvol en smaakte naar meer. En meer kwam er zeker. Sinds de eerste editie is er tot en met 2015 ieder jaar een nieuwe PGA Tour uitgekomen, met uitzondering van 1991, 1993 en 2014. Vanaf 1998 werd er samengewerkt met Tiger Woods en droegen de games zijn naam. Deze samenwerking bleef aan tot en met 2013. De laatste editie was de eerste en vooralsnog dus laatste game met Rory McIlroy als de ster.

  EA heeft veel games verkocht in de PGA Tour reeks, meer dan 25 miljoen spellen zijn de deur uit gegaan. Het is de vraag of er nog een nieuwe editite aankomt.

  8. Harry Potter

  Harry Potter is ongekend succesvol geweest op heel veel manieren. De boeken, de films én de games zijn enorm populair. Films die gebaseerd zijn op videogames zijn vaak niet heel goed, maar omgekeerd hoeft dit niet het geval te zijn. De eerste paar Harry Potter games die uitgebracht zijn door Electronic Arts behoren tot de PlayStation 2's Greatest Hits. Hoewel de laatste games wat minder werden ontvangen, hebben de spellen EA heel wat opgeleverd.

  Van de gehele game franchise van Harry Potter zijn meer dan 40 miljoen spellen verkocht. Niet allemaal het succes van Electronic Arts, aangezien deze cijfers ook de verkochte spellen in de LEGO Harry Potter reeks bevatten. Deze LEGO games werden niet uitgebracht door EA maar Warner Bros. Toch hebben de Harry Potter games van EA de achtste plek op deze lijst te pakken, ten koste van veel grote titels!

  Deze serie bevat dan ook best wel veel games. EA heeft negen games over de Harry Potter serie uitgebracht, waarvan acht gebaseerd zijn op de films. Het andere spel is Harry Potter: Quidditch World Cup, een sport- en actiegame uit 2003.

  7. Star Wars

  Op de zevende plek komen we nog een gamefranchise tegen die is gebaseerd op films. Het succes van deze franchise is voor EA nog redelijk nieuw. De Star Wars Battlefront games van het bedrijf zijn reboots van de Star Wars Battlefront games uit 2004 en 2005. Deze eerdere games waren zeer succesvol en werden meer dan tien jaar later dus opgepakt door EA, wat voor een enorme hype zorgde.

  EA had al ervaring met de Star Wars serie. In december 2011 bracht het bedrijf namelijk Star Wars: The Old Republic uit. Deze MMORPG verkreeg binnen drie dagen maar liefst één miljoen abonnees, wat het de snelst groeiende MMO ooit maakte. De twee Battlefront games van EA, uit 2015 en 2017 hebben bij elkaar nu al meer dan 25 miljoen kopieën verkocht. Toch niet goed genoeg, volgens EA.

  6. Medal of Honor

  De volgende franchise op onze lijst is wél volledig uitgebracht door Electronic Arts. Medal of Honor is een zeer langlopende serie van first-person shooters. De eerste game in de reeks kwam uit in 1999. Het verhaal van het eerste spel was gemaakt door de beroemde regisseur Steven Spielberg en dit kwam de game zeker ten goede. Toen de game uitkwam werd deze namelijk veel geprezen.

  Niet alle games uit de serie konden genieten van goede reviews. De laatste game uit de Medal of Honor reeks, Warfighter, werd door ons beoordeeld met een 5,5. In totaal zijn er 16 games uit de serie gekomen, voordat ontwikkelaar Danger Close ophield met bestaan. De ontwikkelaar kreeg een herstart als een divisie van DICE, met de naam DICE Los Angeles. Met meer dan 39 miljoen verkochte games heeft de serie het toch niet zo slecht gedaan.

  5. Battlefield

  Op nummer vijf staat wederom een franchise van first-person shooters. In tegenstelling tot Medal of Honor staat deze gamereeks nog recht overeind. Toch is de Battlefield serie al meer dan 15 jaar oud. De eerste game, Battlefield 1942, kwam in 2002 uit. Deze bevatte naast de singleplayer ook de befaamde multiplayer modus, wat één van de grootste redenen was waarom Battlefield 1942 meerdere Game of The Year prijzen in de wacht sleepte.

  In dit huidige jaar gaat er weer een nieuwe Battlefield game uitkomen volgens EA. Vooralsnog is de laatste game uit de serie Battlefield 1 uit 2016. Wij waren zeer enthousiast over het spel en gaven de game een 9. De Battlefield serie focust zich vooral op multiplayer, overduidelijk ook de grootste kwaliteit van de games. In totaal zijn er vijftien games uitgekomen in de gehele reeks. Deze serie heeft bij elkaar voor meer dan 68 miljoen verkochte spellen gezorgd.

  4. Madden

  De Madden serie is al ongelooflijk lang aanwezig in de game-industrie. Het eerste spel kwam uit in 1988, getiteld John Madden Football. De games dragen sinds het eerste deel al de naam van een levende legend in de NFL: John Madden. Toen het bestuur van EA om zijn goedkeuring vroeg stemde Madden in, ondanks het feit dat hij niets van computers afwist.

  Madden bemoeide zich toch met de ontwikkeling van de game. EA was van plan om zes of zeven mensen per team in het spel te gebruiken, maar Madden vond dat de game authentiek moest zijn en 11 mensen per team moest bevatten. Dit zorgde voor problemen, aangezien het technisch zeer moeilijk was. Na een lange ontwikkeling kwam John Madden Football uit op de PC, maar het spel was wel langzaam vanwege de vele spelers.

  Drie jaar later, in 1991, werd John Madden Footbal II uitgebracht. Sindsdien is er ieder jaar een nieuwe Madden game uitgekomen, waarvan Madden NFL 18 de laatste is, een goede game volgens ons. In de afgelopen 20 jaar heeft de Madden serie al meer dan 100 miljoen games verkocht!

  3. Need for Speed

  Dan zijn we aangekomen bij de top drie! Op deze derde plek staat de Need for Speed franchise. De racing games van EA gaan ook al een tijdje mee, want het eerste spel dateert van 1994. The Need for Speed, zoals de game heette, was de start van een reeks die in totaal 23 spellen bevat. Er is zelfs een film gebaseerd op de games uitgekomen, met niemand minder dan Aaron Paul in de hoofdrol.

  De eerste keer dat Need for Speed de speler aanpassingen liet maken aan zijn of haar auto was in 1999, met de release van Need for Speed: High Stakes. Sinds dat spel beschikken veel van de Need for Speed games over deze optie, iets wat de populariteit van de game zeker heeft geholpen. De laatste game uit de serie is Need for Speed: Payback, een goede game die enigszins probeert terug te keren naar het oude succes.

  Ondanks dat de latere games uit de serie wat minder werden ontvangen dan games als NFS: Underground 2 en NFS: Most Wanted, zijn ze toch zeer succesvol geweest. Over de hele reeks gezien zijn er meer dan 150 miljoen spellen verkocht, wat het niet alleen één van de grootste EA series maakt, maar ook één van de grootste uit de hele game-industrie.

  2. The Sims

  De meest succesvolle PC gaming franchise maakt zijn opwachting op nummer twee. De simulatiespellen van Maxis zijn al jaren een groot succes. In The Sims creëert de speler virtuele mensen ofwel Sims, voor wie ze het leven compleet kunnen inrichten. Van karaktereigenschappen tot aan haarkleur, je kan heel veel doen om je Sims je eigen te maken. Als je ze eenmaal hebt gemaakt, kan hun leven beginnen.

  Als speler bepaal jij met wie ze praten, hoe hun huis wordt ingericht, waar ze werken en nog veel meer. De games bieden je veel vrijheid hierin en dit heeft de serie tot een groot succes gemaakt. Naast de The Sims spellen zijn er ook veel spin-offs gecreëerd, zoals de MySims serie. Het begin van de hele Sims serie kwam met de release van de originele The Sims. Deze game kwam in 2000 uit voor de PC en het grote succes van dit spel markeerde het begin van een grote franchise.

  Niet zo lang geleden kwam met The Sims 4 het laatste grote deel uit tot nu toe. Volgens ons en vele andere was deze uitgave echter een stap terug in vergelijking met The Sims 3. Ook de console versie kon niet imponeren. Desondanks is deze franchise één van de grootste ooit, met meer dan 200 miljoen verkochte exemplaren.

  1. FIFA

  In 1993 stond onze eigen Ruud Gullit op de cover van sommige versies van FIFA International Soccer. Het eerste spel in de FIFA serie werd vlak voor kerst uitgebracht in 1993. Het jaar daarna werd International Soccer uit de naam gehaald en kwam een nieuwe game uit met de naam FIFA 95. Deze versie bevatte in tegenstelling tot zijn voorganger wel club teams. Het begin van een zeer succesvol format

  Sinds FIFA 95 in 1994 is er ieder jaar een nieuwe FIFA uitgebracht, die elk jaar verder borduurde op de vorige games. Juist omdat de voetbalgames ieder jaar worden uitgebracht en voor de volle mep worden verkocht krijgen ze veel kritiek, voornamelijk omdat er te weinig vernieuwing in zit. Toch verkopen de spellen elke keer erg goed. De games zijn dan ook vaak zelf erg goed, zo ook dit jaar.

  De FIFA series is een beetje het paradepaartje van EA geworden, zeker van het EA Sports label. De games brengen verreweg het meeste geld in het laatje voor het bedrijf, met name vanwege de Ultimate Team modus, waar ongelooflijk veel extra geld wordt betaald door gebruikers om de beste spelers te bemachtigen.

  De laatste jaren wordt niet veel naar buiten gebracht hoeveel de games nou verkocht worden. Wel is zeker dat het aantal verkochte spellen in de FIFA series boven de 150 miljoen ligt. Maar zoals ik al eerder zei, ligt daar het grote succes niet. De FIFA Coins die EA verkoopt in het spel zijn de echte geldmachines.

  Welke EA game series verdienen meer?

  Ben jij van mening dat er veel betere franchises van EA zijn die niet in de spotlight staan omdat ze niet optimaal verkopen? Of denk jij dat er in de toekomst grotere veranderingen onstaan in het lijstje? Vertel het ons in de comments!

  SimCity

  Verkijgbaar vanaf 7 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.