Need for Speed Payback Review - Mist soms een afslag

Review
vrijdag, 10 november 2017 om 15:12
xgn google image
Het is lekker druk op racegebied. Onder andere Forza Motorsport 7 en Gran Turismo Sport kwamen voorbij. En nu komt EA met de nieuwe Need for Speed. Een game die lekker dicht bij de roots van de franchise blijft. Hoe deze game zich verhoudt in de asfaltjungle lees je in deze Need for Speed Payback review!
We zijn dit jaar al lekker aan het racen op alle mogelijke manieren, maar een echte arcade racer ontbrak nog aan het lijstje. Ontwikkelaar Ghost Games brengt ons nu precies dat met Need for Speed Payback. Even geen realistische races, maar lekker over de top raceplezier zonder de zorg dat je je auto in puin rijdt of een perfecte lijn aan moet houden om te winnen.
Need for Speed Payback review

Alles in één pakket

Payback stuurt je de weg op in één simpele modus waarin je verschillende raceklassen mag beoefenen. Denk hierbij aan het klassieke straatracen, off-road racen, dragracen en driften. En natuurlijk kan bij een Need for Speed game de eeuwige strijd met de politie van Fortune City, de stad waar je in en omheen rondscheurt, niet uitblijven. In al deze races is de besturing van je auto net even iets anders dan bij de rest.
Een dragauto is bijvoorbeeld bijzonder goed in optrekken, maar doet weinig goeds in een bocht. Dat is weggelegd voor een racer die het op zijn beurt weer goed doet op de weg, maar er niks van bakt zodra je het zand op gaat. Daar heb je weer een off-road auto voor nodig. Het meest allround in Need for Speed zijn overigens de driftauto’s, die gemaakt zijn om door de wereld te glijden.
Toch kunnen al deze auto’s niet zo heel veel tegen de geschifte politiemacht van Fortune City doen. Als deze gasten achter je aan zitten kun je het beste in de tanks onder de coupés zitten: de runners. Deze auto's zijn namelijk niet van de weg te krijgen. Althans, minder makkelijk.

Enorme open wereld

Wat betreft gameplay biedt Payback je op deze manier dus een behoorlijk afwisselend pakket. En dit alles is verwerkt in een sterk uitgewerkte en grote open wereld vol kronkelende wegen. Een wereld die je in de vier afwisselende gebieden (woestijn, bosrijk gebied, stad en ravijnen) nog veel meer biedt dan alleen de genoemde officiële races (die het flinterdunne en bijster oninteressante verhaal van de game vertellen).
Zo kom je bijvoorbeeld overal rondscheurende racers die je uit kunt dagen, traject controles en flitsers, springschansen en driftparkoersen. Verder kun je nog veel tankstations, casinofiches en andere collectibles vinden. Op dit laatste gebied lijkt Payback het meest op The Crew, waarin ook talloze vergelijkbare locaties op de kaart te vinden waren.
Daarbij horen ook de Tune-up shops die ervoor zorgen dat je bolide flink verbeterd kan worden door middel van speelkaarten. Ook dit is bijna één op één overgezet uit The Crew en biedt weinig originaliteit. Maar daar gaat Need for Speed dan ook helemaal niet om.
Need for Speed Payback review

Scheurijzers bij de vleet

Need for Speed gaat om snelheid, chaos en natuurlijk rondscheuren in flink gepimpte bakken. En dat wordt je geboden. Ook op het pimp my ride gebied. Bekende merken als Porsche, Ford, Dodge, Volkswagen en Lamborghini komen voorbij.
Je ziet direct dat de meeste tijd gestoken is in dit onderdeel van de game. De beschikbare wagens zien er geweldig uit. En dat zorgt voor een contrast met de rest van de game die er grafisch goed alleen niet bijzonder uitziet, maar wel de focus legt op wat echt belangrijk is in de game: Dikke bakken die de blits maken op hoge snelheid.
Al merk je wel snel dat er een aantal vooraanstaande merken ontbreken. Ferrari bijvoorbeeld, waar zijn deze wagens van gebleven? Need for Speed mist hier duidelijk een afslag en dat is niet de enige. Need for Speed mist ook een afslag als het aankomt op het sleutelen aan je bak.
Het verbouwen van je wagen in de garage is op zich een element wat goed vertegenwoordigd is. Een nieuwe bumper, spoilers, andere velgen, alles is vervangbaar als je het maar vrijgespeeld hebt door te racen en uitdagingen te voltooien. Je wagen een kleurtje geven kan natuurlijk ook evenals het compleet bestickeren van alle onderdelen. Maar het voegt, afgezien van uiterlijke schijn, helemaal niks toe.
Need for Speed Payback review

Een vicieuze cirkel?

Weer een afslag gemist dus. Het enige element wat hier voor afwisseling zorgt is dat de ene wagen anders rijdt dan de andere. Bovendien kost het kopen van een auto en het pimpen ervan behoorlijk wat geld. En hier rijdt Need for Speed Payback vol gas door rood een afslag voorbij.
Want geld verdienen doe je door te racen. Iets wat op zich logisch is in een game als deze. Alleen gedurende de ruim 15 uur durende campagne moet je regelmatig van auto wisselen. Bovendien moet je deze tussendoor blijven voorzien van de nieuwste speelkaarten, wil je races blijven winnen.
Doe je dit niet, dan kom je simpelweg niet verder. De A.I. in de game, die in het begin nog redelijk makkelijk voorbij te razen is, wordt namelijk steeds lastiger bij te houden. Ze gaan je beuken, nemen ineens afkortingen en gebruiken hun nitro veel efficiënter. En jij hebt intussen geen geld voor een nieuwe auto.Need for Speed Payback Review

Online rubber verbranden

En dus moet je grinden, grinden en nog eens grinden. Of je kunt kiezen voor microtransacties waarbij je dus betaalt voor shipments vol in game geld en goodies. Het is een verkapte vicieuze cirkel waarbij de term pay to win er redelijk dik op ligt. Een andere uitweg is om jezelf te wenden tot het multiplayer gebied in Payback.
Hierin ga je online de strijd aan in twee playlists: Ranked en Unranked. Het is een simpel systeem, wat precies goed past en ook echt niet ingewikkelder had gehoeven. Je kiest je auto’s om online te racen, komt in een lobby, stemt op een race en scheurt tegen de rest van de wereld. En daarmee verdien je geld en soms wat onderdelen.
Het is een mooi alternatief om geld te verdienen en zorgt bovendien voor een tof stukje gameplay verlengend raceplezier. Jammer genoeg bekleedt de multiplayer van Need for Speed Payback niet alle discliplines van de game, maar blijft het online scheuren beperkt tot klassiek racen en off-road racen.
Need for Speed Payback review

Need for Speed Payback review – De juiste route gevonden, nu nog schakelen

Ghost Games heeft met Need for Speed Payback een goed samenraapsel van elementen weten te bundelen in één nieuwe game. Maar er zijn dus behoorlijk wat kleine en grote missers in de game te vinden. Ondanks dat is dit zeker een geslaagde arcade racer die je, zelfs tussen alle andere racers van nu, zeker zal vermaken.
De game oogt goed, maar niet bijzonder goed en kent bergen aan afwisselende content. En de game speelt ook lekker divers weg door de verschillende disciplines die je beoefent op en naast de weg. De franchise zit hiermee op de juiste weg, maar moet wel nog de goede versnelling vinden.
Cijfer: 7