Madden NFL 18 Review - Eindelijk een verbeterde football game?

  Toegegeven: American Football is totaal geen populaire sport in Nederland. De Amerikanen daarentegen, lusten er wel pap van. Wat FIFA hier is, is Madden NFL in Amerika. Toch zijn er in Nederland genoeg Football enthousiastelingen om het Madden NFL hier ook jaarlijks uit te brengen. Of deze game een kans verdient, bespreken we in de Madden NFL 18 review.

  Het is september en dat betekent dat er een nieuw seizoen gaat beginnen van de NFL, de grootste en belangrijkste American Football competitie van de wereld. Madden NFL Football is alweer toe aan het 29ste deel uit de serie en in de afgelopen jaren heeft de game niet echt veel progressie geboekt ten opzichte van voorgaande delen.

  EA bezit een monopoly op de rechten van de NFL en komt daarom vaak weg met het maken van vrijwel dezelfde game. Dit jaar heeft EA Sports het over een andere boeg gegooid door net zoals FIFA 17 over te stappen op de Frostbite Engine. Deze engine zou moeten zorgen voor een meer realistische ervaring en dat is in zekere zin nog gelukt ook.

  Madden NFL 18 Review

  Madden haar interpretatie van The Journey

  Het andere wat Madden heeft 'gepikt' van FIFA is een speelmodus met een verhaal a la The Journey. In Madden heet deze modus Long Shot. Hierin speel je de rol van Devin Wade, een jonge ambitieuze quarterback die is weggelopen van een succesvolle carrière en nu probeert zijn bestaan in football nieuw leven in te blazen. Hij wordt gevraagd om mee te doen aan een TV show, genaamd de Longshot, die hem hiermee kan helpen.

  Je speelt de verhaallijn op een manier zoals je wellicht wel kent van de Telltale-games. Tijdens gesprekken tussen de personages maak je beslissingen die van invloed zijn op de verdere verloop van het verhaal. Je merkt dat een beslissing die je maakt of de manier waarop je een minigame uitspeelt echt van invloed is op de verloop van het verhaal, maar je kan al wel snel opmaken wat voor gevolgen een bepaalde beslissing zal hebben. Dat haalt de spanning wel een beetje uit het verhaal.

  Ook had er wel wat meer football in mogen zitten. Over het hele verhaal, dat je uit kan spelen in een solide 5 uur, speel je maar een aantal potjes football en duurde het erg lang voordat je voor het eerst als Devin Wade het veld mocht betreden. Ondanks deze kritiek is Longshot over het geheel genomen een leuke toevoeging aan het spel en is het verhaal divers genoeg om meerdere keren te spelen om te kijken wat voor andere uitkomsten kan krijgen. Longshot is dus een goede toevoeging aan de game en zeker fijn voor de afwisseling.

  Een nieuwe engine met nieuwe problemen

  Uiteindelijk draait het bij een American Football game natuurlijk om hoe het is om American Football te spelen op je Xbox One of Playstation 4. De eerder besproken Frostbite engine maakt de ervaring een stuk vloeiender, maar zeker niet een stuk beter. Voorlopig loopt het spel nog over van onnodig gemiste tackles, onnodig veel fumbles en andere gebreken in het football spel die zorgen voor extreem veel frustratie. Er zitten nog veel bugs en imperfecties in het spel, die hopelijk gedurende de eerste paar weken van het spel eruit gehaald zullen worden.

  Zoals bijna elk jaar probeert EA de game te updaten door nieuwe mechanics toe te voegen. Dit jaar is precision passing een belangrijke toevoeging. Hiermee is het mogelijk om nauwkeurig de bal te gooien op de plek waar alleen jouw teamgenoten hem kunnen vangen. Leuk, maar niet heel boeiend eerlijk gezegd.

  Madden NFL 18 review

  Speel ik nou Madden 17 of Madden 18?

  EA Tiburon, als sinds het begin de ontwikkelaar van de Madden NFL-serie, komt dit jaar weer weg met een game die belachelijk veel op de voorganger lijkt qua vormgeving. Hoogstens een nieuwe achtergrond van het startmenu, maar verder is de vormgeving nagenoeg hetzelfde. Ook de presentatie is bijna hetzelfde met een slechts aantal nieuwe teksten toegevoegd. Misschien moet EA een nieuwe vormgeving overwegen, die de laadtijden korter maken en de navigatie in het menu vloeiender, want dat gaat nog wel eens gebrekkig en traag.

  Wie veel gameplay kijkt van Madden NFL op YouTube weet dat Ultimate Team met afstand de belangrijkste modus is in de game. Ook dit jaar heeft EA wederom het concept omgegooid om de speler geboeid te houden. In plaats van alleen maar de beste speler in de auction house aan te schaffen of te vinden in packs die je kan kopen met echt geld, is het dit jaar mogelijk om spelers te upgraden van een 73 overall naar misschien wel 91 overall.

  Van fans van Ultimate Team is duidelijk naar voren gekomen dat ze het moeilijk vinden om een goed team op te bouwen zonder daar echt geld voor uit te geven. EA komt deze spelers tegemoet door uitdagingen waarmee je spelers vrij kan spelen die je dan niet kan verkopen of ruilen. Op die manier kan je toch een sterk team bouwen, zonder de hele economie van Ultimate Team de grond in te boren. Dit maakt Ultimate Team een stuk meer play-to-win in plaats van pay-to-win.

  MUT Squads

  Als toevoeging op Madden Ultimate Team heeft EA een nieuwe, coöperatieve modus toegevoegd aan MUT, namelijk MUT Squads. Een van de belangrijkste nieuwe features die we ook al hebben gezien op de E3. Na de modus een aantal keer gespeeld te hebben mag best gezegd worden, dat het niet echt werkt, tenzij je met vrienden speelt waar je goed en duidelijk mee communiceert. Er bestaat een mogelijkheid om een gekoppeld te worden aan twee andere willekeurige spelers om met z'n drieën het op te nemen tegen drie andere spelers, daar merk je als snel dat de communicatie ontbreekt en dat het een opeenstapeling zal worden van fouten.

  Een speler is verantwoordelijk voor de aanval en speelt de quarterback, de spelverdeler van het team, een andere kiest de tactiek van de verdediging en de derde speler lijkt er eigenlijk slechts voor spek en bonen bij te zitten, die mag lekker meespelen. Hopelijk wordt deze modus nog verder uitgewerkt in de toekomst of aanstaande Madden NFL-games, want hier is zeker potentie.

  Madden NFL 18 Review

  Madden NFL 18 Review - Nog altijd leuk, maar niet veel nieuws

  Madden is voor de fans al jarenlang een zeer vermakelijk spel en net als bij FIFA, voel je je als fan bijna verplicht om het spel opnieuw te kopen. Alleen begint het wel te irriteren dat je steeds dezelfde game voorgeschoteld krijgt. Eigenlijk is het tijd dat hier iets aan gedaan wordt.

  Dit neemt niet weg dat je je met Madden NFL 18 perfect kan vermaken en zelfs tot de release van het Madden NFL 19 bezig kan zijn met Ultimate Team. En ben je nog nog niet helemaal bekend met American Football, dan is Madden NFL 18 de perfecte introductie aan de meest tactische en spectaculaire sport ter wereld.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Longshot
  • Frostbite engine
  • Verbeteringen in Ultimate Team
  • Te weinig vernieuwing
  • Nog bugs in de nieuwe engine
  • MUT Squads komt niet goed uit de verf

  Madden NFL 18

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.