PS4 Pro of Xbox One X kopen? Alle voor- en nadelen op een rijtje

  Je gaat eindelijk de grote stap maken: je stoffige Xbox One of PlayStation 4 wordt vervangen voor een gloednieuwe PS4 Pro of Xbox One X. Welke console is eigenlijk beter voor jou? Daar is deze special voor. Wij zetten alle voor- en nadelen van een een PS4 Pro of Xbox One X kopen voor je op een rijtje.

  4K en HDR voor games

  Eén van de grootste aantrekkingspunten bij het PS4 Pro en Xbox One X kopen is de nieuwe toevoeging van 4K en HDR bij het spelen van games. Hoewel HDR beschikbaar is op de standaard PlayStation 4 en 4K ook ondersteund wordt door de Xbox One S, gaat het bij de Pro en X natuurlijk om het èchte werk. Toch zijn er wel verschillen met hoe beide consoles omgaan met 4K gaming content.

  Het grootste verschil tussen de twee consoles is dat de PlayStation 4 Pro gebruik maakt van een techniek genaamd ‘checkerboard rendering’.Checkerboard rendering is een speciale techniek die consoles gebruiken om lagere resoluties toch in 4K af te spelen. Het is niet hetzelfde als upscalen. Checkerboard rending zou je een tussenstap kunnen noemen tussen een upscale naar 4K en 'native' 4K Hoewel dit geen ‘native’ 4K is, doet dit zeker niet onder voor de echte 4K ervaring.

  Het verschilt per game; sommige titels op de PlayStation 4 Pro halen de native 4K standaard, terwijl de meeste nieuw uitgekomen games de checkerboard rendering-techniek gebruiken om 4K te bereiken. Aan de andere kant verkondigt Microsoft trots dat de Xbox One X waar 4K levert in de zin van pure resolutie (3840 × 2160). De Xbox One X gebruikt dus bij veel games geen speciale technieken om 4K te bereiken, de console heeft genoeg kracht in huis om dit dus native te doen. Ook bij de X geldt dit alleen niet voor alle games, bij bepaalde (vooral nieuwere) titels gebruikt de Xbox One X ook checkerboard rendering techniek.

  Als HDR (high dynamic range, hogere kleurdiepte dan normaal) een belangrijk punt is bij het PS4 Pro of Xbox One kopen, dan hebben we goed nieuws. Beide consoles bieden HDR voor games die dit ondersteunen. Het is dan wel belangrijk om te vermelden dat jouw televisie HDR wel moet ondersteunen (dit is het geval bij de meeste 4K televisies).

  Extra kracht

  De PS4 Pro en Xbox One X zijn een stuk krachtiger dan de standaard PS4 en Xbox One, maar hoe je die kracht gebruikt kan per persoon nog verschillen. Hoewel sommige gamers misschien liever gaan voor de 4K ervaring gebruiken anderen liever de hogere processorkracht voor andere doeleinden. Beide consoles bieden namelijk de optie om in de standaardresolutie (1080p) te blijven spelen met extra toevoegingen aan de gameplay. Denk aan een hogere framerate, mooiere in-game effecten of verhoogde draw distance in grote games, nog een reden waarom een PS4 Pro of Xbox One X kopen aantrekkelijker wordt.

  Bij de PlayStation 4 Pro is er een lijst van games die geoptimaliseerd zijn voor PS4 Pro, met veel games die zijn uitgekomen sinds de launch van de Pro die de verbeteringen standaard al hebben. Bij andere games is er een update nodig die de verbeteringen toevoegt. Daarnaast heeft de PS4 Pro ook een speciale ‘Boost Mode’. Deze modus geeft games zonder officiële Pro ondersteuning de mogelijkheid om toch gebruik te maken van de kracht van de PlayStation 4 Pro.

  Ook de Xbox One X geeft de mogelijkheid om oudere games een opknapbeurt te geven met bijvoorbeeld hogere framerates, kortere laadtijden of betere textures (check ook ons overzicht). In tegenstelling tot de PS4 Pro heeft de Xbox One X geen officiële ‘Boost Mode’. Volgens Microsoft zullen oudere games wel verbeteringen hebben op de X; er is alleen geen naam of optie voor in de instellingen van de Xbox One X.

  Een betere prestatie voor oudere games is iets wat een rol kan spelen bij het PS4 Pro of Xbox One kopen, maar beide consoles bieden vergelijkbare opties hiervoor.

  4K voor films

  Met de opkomst van 4K-televisies kan de technologie natuurlijk niet alleen voor gaming gebruikt worden. Menig film- en serie liefhebber geniet van entertainment met de allerhoogste beeld- en geluidskwaliteit, iets waar je bij het PS4 Pro of Xbox One X kopen zeker rekening mee moet houden als je dit belangrijk vindt.

  De Playstation 4 Pro stelt je in staat om films en video’s te streamen in 4K via de Netflix en YouTube apps. Ook kan je eigen mediabestanden via bijvoorbeeld een USB stick afspelen in 4K op de PS4 Pro, hoewel de disc drive van de Pro niet 4K blu-rays ondersteunt. Alleen gewone blu-ray films kunnen worden afgespeeld op de console.

  Xbox One X ondersteunt het streamen van 4K-content via beide Netflix en YouTube, voor content die 4K ondersteunt. Dit is niet anders dan bij de PS4 Pro, hoewel de X wel een ander groot voordeel heeft ten opzichte van de concurrent. De Xbox One X heeft namelijk een ingebouwde 4K Blu-ray speler die de Pro niet heeft. Het kleine broertje van de Xbox One X, de Xbox One S, heeft ook een 4K Blu-ray speler van lagere kwaliteit.

  Voor wie inmiddels een grote verzameling 4K Ultra HD Blu-rays thuis heeft liggen is de X mogelijk een betere keuze bij het dilemma van een PS4 of Xbox One X kopen.

  Gameplay opnemen

  Wanneer je een prachtig moment meemaakt in Horizon: Zero Dawn of eindelijk Chicken Dinner wint in PUBG; soms wil je zo’n gebeurtenis vastleggen voor alle toekomstige generaties. Deze functies waren al beschikbaar op de standaard PS4 en Xbox One, maar met de Pro en X zijn deze mogelijkheden uitgebreid. Dit kan natuurlijk invloed hebben op jouw keuze van een PS4 Pro of Xbox One X kopen.

  De PlayStation 4 Pro stelt je nu in staat om gameplay op te nemen in 1080p, terwijl screenshots op 4K worden opgenomen. Volgens Sony kunnen deze resoluties verschillen per game. Streamen op YouTube via de PS4 Pro is mogelijk in 1080p en 60fps, in tegenstelling tot de 720p en 60fp/1080 en 30fps op de standaard PlayStation 4.

  Xbox One X geeft je de mogelijkheid om op te nemen in 4K. Dit kan tot maximaal 30 seconden als je opneemt op het ingebouwde geheugen, maar het kan uitgebreid worden tot een uur als je opneemt op een externe harde schijf. Hoewel dit niet voor iedereen een essentiële feature is zal het zeker een belangrijke factor zijn voor het PS4 Pro of Xbox One kopen.

  Prijs

  Een spiksplinternieuwe console mag dan wel onder de motorkap heel indrukwekkend zijn, het moet ook voor de portemonnee enigszins vriendelijk zijn. Uiteraard is er dus ook het verschil in prijs bij het PS4 Pro of Xbox One X kopen. Omdat de PlayStation 4 Pro een jaar voorsprong heeft op de Xbox One X, ligt de prijs van de Pro wat lager dan de X.

  Op het moment van schrijven betaal je voor het basismodel van de PS4 Pro tussen de 380 en 400 euro. Dat is dus de kale console zonder games en met één controller. Aan de andere kant betaal je voor het basismodel van de Xbox One X tussen de 460 en 500 euro. Ook dit is voor een console zonder games en met een enkele controller bijgeleverd.

  Ga je voor een bundel, dan kunnen de prijzen nog wel eens verschillen. Natuurlijk hebben we (inruil) acties, kortingen, aanbiedingen of mogelijke prijsverlagingen ook niet meegerekend in de bovenstaande prijzen. Het gaat dus puur om de standaardprijzen. Een optie is ook om te wachten op een mooie actie voor de beslissing PS4 of Xbox One X kopen komt.

  PS4 Pro of Xbox One X kopen, welke kies jij?

  Heb je inmiddels een keuze kunnen maken, ga jij een PS4 Pro of Xbox One X kopen? Heb je al een PlayStation 4 Pro of Xbox One thuis staan of laat je het toch bij de standaard PS4 of Xbox One? Laat ons in de comments weten waarom je gekozen hebt voor jouw console. Als je nog geen 4K tv hebt, kan je natuurlijk ook onze special over de beste 4K televisies lezen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.