Game Name Explained: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Article
zondag, 26 november 2023 om 15:00
tears of the kingdom zeldaf1683725005
De nominaties voor The Game Awards 2023 zijn binnen en niet geheel onverwacht is The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom genomineerd. Veel van de andere nominaties hebben we al eens onder de loep genomen in Game Name Explained. Deze week is het de beurt aan Tears of the Kingdom.
Doorgaans zijn de titels van Zelda-games niet geheel ondoorgrondelijk. Waar er een heel verhaal achter de titel van de originele Zelda zit, zijn de subtitels van latere games minder geheimzinning. Maar aan de andere kant weet je ook maar zelden waar de titel op slaat tot je de game hebt gespeeld. Dat was ook voor Tears of the Kingdom het geval. Daaruit volgt ook dat als je de game nog niet hebt gespeeld, er spoilers staan in dit artikel. Wie de game wel heeft gespeeld ontdekt misschien nog wel een betekenis die wat minder opviel.

Een titel met lagen

Het is niet ongebruikelijk dat Zelda-games een titel krijgen die naar meerdere dingen verwijst. Titels verwijzen bijvoorbeeld naar zowel een personage als een voorwerp. In het geval van Twilight Princess zijn er twee personages die die titel zouden kunnen dragen.
Breath of the Wild stapte daar enigszins van af door alleen te verwijzen naar het concept van een grote verwilderde wereld. Maar de lagen zijn weer helemaal terug in Tears of the Kingdom. De meeste mensen zullen vast een link hebben gelegd tussen de titel vand e game en de Dragon’s Tears, die Link kan opzoeken om een deel van het verhaal te ontdekken.
tears of the kingdom armf1683724728

Hyrule is in Tears of the Kingdom de wanhoop nabij

Maar de titel verwijst er ook naar dat het koninkrijk Hyrule in een wat deprimerende staat verkeert. Er hangt niet zo’n treurige sfeer door de hele game als in bijvoorbeeld Majora’s Mask, maar je kunt eigenlijk geen dorpje binnenlopen zonder dat je iets tegenkomt dat op zijn minst de rust verstoort of in het ergste geval het voortbestaan van dat dorp en zijn inwoners bedreigt.
In Breath of the Wild werd het bestaan van Hyrule natuurlijk ook bedreigd, maar de Divine Beasts bewaarden in de meeste gevallen nog een beetje afstand tot de bewoonde wereld. In Tears of the Kingdom zijn de Rito en Gerudo hun huizen al uitgedreven. Ook in de dorpjes waar het in Breath of the Wild vredig was, is in Tear of the Kingdom vaak iets aan de hand. Je kunt dus wel stellen dat het huilen een groot deel van Hyrule nader staat dan het lachen.
tears of the kingdom 4f1675935257

Een traanjuweel?

Dan is er nog een laatste mogelijke verklaring voor de titel in de vorm van de Secret Stones. Deze speciale stenen versterken bepaalde krachten van de Sages in de game en hebben de vorm van een traditionele Japanse Magatama. Er is niet heel veel fantasie voor nodig om daarin ook de vorm van een traan te zien.
De game legt daar geen nadruk op, maar het is natuurlijk wel interessant dat Link eigenlijk twee soorten tranen zoekt: de letterlijke Dragon Tears en de traanvormige Secret Stones. Hoe het ook zij, het moge duidelijk zijn dat de naam Tears of the Kingdom, in tegenstelling tot Link, niet uit de lucht is komen vallen.
Benieuwd naar de titels van andere Game of the Year-kanshebbers? De titels van Baldur’s Gate 3, Alan Wake 2, en Super Mario Bros. hebben wel een keer uitgelegd. Resident Evil 4 zullen we binnenkort ook nog bespreken. Dan blijft Marvel’s Spider-Man 2 over, maar die titel is weinig geheimzinnig.