Alles wat je moet weten van de Legend of Zelda-film

Article
zaterdag, 11 november 2023 om 16:00
tears of the kingdom armf1683724728
The Super Mario Bros. Movie is qua films één van de grootste financiële successen van het jaar. Het leek dan ook een kwestie van tijd voor Nintendo ook van een andere grote franchise. Inmiddels is er een film aangekondigd gebaseerd op The Legend of Zelda en dit is alles wat je daarover moet weten.

Al jaren in ontwikkeling

Het besluit om ook The Legend of Zelda te verfilmen lijkt niet pas genomen na het succes van de Mario-film. Via het Twitter-account van Nintendo heeft Shigeru Miyamoto, de bedenker van The Legend of Zelda, laten weten dat hij al een paar jaar werkt aan de Zelda-film.
Dat wil alleen niet zeggen dat het al enorm opschiet met de film. De ontwikkeling is nu officieel begonnen, dus wat er in de afgelopen jaren is gebeurd, zal vooral voorbereidend werk zijn. De camera’s draaien voor zover bekend nog niet.
tears of the kingdom 4f1675935257

Miyamoto produceert met Avi Arad

Miyamoto staat er niet alleen voor met de productie van de Legend of Zelda-film. Hij heeft de hulp ingeroepen van Avi Arad. Die naam komt je misschien bekend voor, helemaal als je veel Marvel-films hebt gezien. Arad is namelijk producer geweest van vrijwel elke Spider-Man film en ook van Iron Man, The Incredible Hulk, Blade en meerdere X-Men films.
Dat betekent dat Arad betrokken is geweest bij heel goede films, zoals de Spider-Verse films, maar ook bij bijvoorbeeld Morbius. Is het straks Dorfin' time voor Ganondorf? Waarschijnlijk niet, want de kwaliteit van een film is (gelukkig) zelden aan één persoon te danken of te wijten. Bovendien is Miyamoto zelf ook direct betrokken. Arad heeft trouwens ook Uncharted geproduceerd, dus game-verfilmingen zijn in ieder geval niet nieuw voor hem.
link and marinf1699459097

Nintendo werkt met Sony Pictures

Het meeste geld voor de Legend of Zelda-film, meer dan 50 procent, komt van Nintendo. Maar Nintendo heeft (nog) geen eigen filmstudio, dus is er hulp gezocht van buitenaf, net als met de Mario-film. Dit keer is de samenwerking niet met Universal en Illumination (logisch, gezien de film live-action is), maar Sony Pictures.
Is dat enigszins opmerkelijk, nadat Nintendo zich een jaar of 30 geleden uit een deal met Sony terugtrok en zo per ongeluk de PlayStation creëerde? Misschien, maar dat is verder niet heel belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat Sony ook voor iets minder dan de helft geldschieter is voor de film. Sony zal ook verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde distributie van de film.
wind waker deku treef1613647146

Regie van Wes Ball

De regisseur van een film is zeker geen onbelanrijke factor. Helaas kunnen we je weinig vertellen over de regisseur van de Zelda-film. Dat is niet omdat het niet bekend is wie de regie op zich neemt. Integendeel: meteen bij de aankondiging van de film kon Nintendo al melden dat Wes Ball de regie in handen heeft.
Maar het oeuvre van Ball als regisseur is nog vrij klein. Afgezien van de Maze-runner trilogie heeft hij nog niet heel veel geregisseerd. Volgend jaar verschijnt als het goed is Kingdom of the Planet of the Apes, ook van zijn hand. Op zich is het alleen maar interessant dat er een relatief onbekende regisseur is gekozen, maar het betekent ook dat we nog niet veel kunnen zeggen over zijn stijl.
twilight princess master swordf1613647228

Cast nog onbekend

Bij elke film die is gebaseerd op een bestaande franchise willen fans natuurlijk meteen weten hoe de rolverdeling is. Menig Mario-fan hield het hart vast toen de nog altijd enigszins bizarre cast van de Mario-film bekend werd gemaakt. Voor Zelda wordt het misschien nog wel spannender, want deze film is live-action.
Nu wordt het dus belangrijk dat een acteur ook fysiek een beetje op een personage lijkt. Op wat voor termijn de cast wordt onthuld is nog even de vraag. Wel is er een kans dat we het één en ander weten voordat het officieel bekend wordt gemaakt, want een live-action cast is iets moeilijker geheim te houden dan een stemmencast.
ocarina of time sheikf1613647378

Waar gaat de Legend of Zelda-film over?

Als de Zelda-film een voorbeeld neemt aan Mario, zal hij waarschijnlijk grotendeels op zichzelf staan. Er is momenteel ook geen specifieke The Legend of Zelda-titel bekend waar de film op gebaseerd is. Dat hij los staat van de games lijkt daarom aannemelijk, maar het is moeilijk te zeggen.
Overigens weten we ook niet wie het script van de film schrijft. Dat is zeker geen onbelangrijke taak voor een Zelda-film, aangezien de reeks normaal gesproken meer verhaal en mythologie heeft dan Mario. Hopelijk weten Nintendo en Sony een geschikte schrijver te vinden.
tears of the kingdom 3f1663165744

Wanneer is de release van de Zelda-film?

Hoe lang we nog moeten wachten op de Zelda-film is ook nog even de vraag. Zoals we al even benoemden, zijn Miyamoto en Avi Arad al een tijdje met de film bezig. Maar als de ontwikkeling net officieel is begonnen, ligt de release waarschijnlijk nog een paar jaar in de toekomst.
Tenzij er al een script is waarvan de schrijver gewoon nog niet bekend is gemaakt, zullen de camera’s voorlopig nog niet draaien. Als het script en de pre-productie nu in een enorme stroomversnelling belanden, is het in theorie misschien mogelijk dat de film ergens in de komende twee jaar draait. Maar het zit er dik in dat de Legend of Zelda-film pas in 2026 of later verschijnt. Tussen de aankondiging en release van de Mario-film zat zelfs vijf jaar.