Game Name Explained: Super Mario Bros

Article
zondag, 15 oktober 2023 om 15:00
super mario bros wonderf1696519778
Binnenkort ligt Super Mario Bros. Wonder in de winkel. De reeks is een icoon, waarvan het makkelijk is om te vergeten dat hij er ooit niet was. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom Super Mario Bros. zo heet?
Sommige games zijn zo iconisch dat het lijkt alsof ze er altijd geweest zijn. Dan denk je waarschijnlijk ook niet meer na over de titel. Mario is gewoon Mario en we stellen geen vragen. De woordencombinatie Super Mario Bros. is misschien iets wonderlijker, maar daar zijn we ook aan gewend.
Maar ook dingen waar je aan gewend bent kunnen een leuk verhaal verbergen. Mario heette bijvoorbeeld niet altijd Mario. Je hebt misschien al eens de naam Jumpman gehoord, maar dat is niet eens de enige naamd die werd voorgesteld. Laten we het eens nader bekijken.
nswitchds arcadearchivesdonkeykong 02f1697206103

Mario als Hitchcock?

Mario is, zoals we allemaal weten, bedacht door Shigeru Miyamoto, maar die bedacht hem niet als de grote ster van een game. Mario’s eerste game was zelfs vernoemd naar de schurk van die game, Donkey Kong. Het idee om het speelbare personage de naam Mario te geven was niet eens van Miyamoto. Hij wilde het personage Mr. Video noemen en gebruiken in al zijn games, zoals Alfred Hitchcock een klein rolletje had in al zijn eigen films.
Het idee voor de naam Mario is ontstaan bij Nintendo of America. Rond de tijd dat de arcade-game Donkey Kong gelokaliseerd werd voor Noord-Amerika was de Amerikaanse tak van Nintendo gevestigd in een pand dat het bedrijf huurde van ene Mario Segale. Hij zou ooit binnen zijn gestormd om achterstallige huur te vragen. Na dat incident is Mario vernoemd naar Segale. Hij zou ook een beetje op Mario hebben geleken: voor zover bekend had hij geen snor, maar hij droeg wel bretels.
Nintendo heeft overigens nooit officieel bevestigd dat dat de oorsprong is van de naam Mario, maar er zijn meerdere mensen die erbij waren die Segale aanwijzen als oorsprong van de naam. Segale zelf maakte in 1993 ooit de grap dat hij nog steeds geen royalties had ontvangen. Wie weet is het juist daarom dat Nintendo de connectie nooit heeft bevestigd. Miyamoto is overigens wel blij met de nieuwe naam: hij vermoedt Mr. Video niet zo was aangeslagen.
super mario bros artf1697205890

Waarom is Mario super?

Goed, we weten dus hoe Mario aan de naam Mario komt, maar dat is maar één woord van Super Mario Bros. De grote vraag is natuurlijk wat Mario zo super maakt. Hij heeft heel veel weg van een superheld. Toch heeft de oorsprong van ‘Super’ misschien meer te maken met superkrachten dan je verwacht.
In een Super Mario Bros. game begin je vaak als een kleine Mario en na het aanraken van een paddenstoel verander je dan in een grote Mario. Die grote Mario heet officieel Super Mario. De paddenstoel heet ook nog altijd de Super Mushroom. De power-up en dus Super Mario verschenen voor het eerst in Super Mario Bros., vandaar de naam van de game.
Een andere mogelijke verklaring is dat de game diende als een soort opvolger van een arcade-game die eenvoudigweg Mario Bros. heette. Super Mario Bros. was een veel grotere en ambitieuzere game, dus misschien dat hij daarom “super” werd. Deze verklaring zou iets logischer zijn als Super Mario Bros. qua gameplay leek op een grotere Mario Bros., wat niet het geval is. We zijn toch geneigd om uit te gaan van de paddenstoelenverklaring.
luigis mansion e3 2019 10f1572002263

De gebroeders Mario

Dan is er nog het woordje Bros. Dat is, zoals je vast weet, een afkorting van brothers. In Mario Bros. en Super Mario Bros. is Mario vergezeld door zijn broer Luigi, dus dat deel van de naam was gelukkig niet heel mysterieus. Wel is er een leuk weetje over Luigi’s naam.
In Japan zou je de naam namelijk uitspreken als Ruiji, wat klinkt als het Japanse woord voor ‘soortgelijk’. Luigi was oorspronkelijk niet meer dan een anders ingekleurde Mario, dus mogelijk is dat ook de oorsprong van de naam. Dat weten we alleen helaas niet helemaal zeker.