Game Name Explained: The Legend of Zelda

Article
zaterdag, 22 juli 2023 om 12:00
wiiuvc thelegendofzelda 01f1613734232
The Legend of Zelda is één van de grote namen van Nintendo en in gaming in het algemeen. Maar die naams zorgt soms ook voor wat verwarring, wanneer mensen bijvoorbeeld denken dat Link Zelda heet. Hoe deze beroemde franchise aan zijn naam is gekomen vertellen we in deze eerste editie van Game Name Explained.
De jongeman in het groen heet Link, niet Zelda. Zelda is de prinses. Veel fans van The Legend of Zelda hebben dat ongetwijfeld een keer aan iemand uitgelegd. De vraag waarom het dan niet “The Legend of Link” heet, ligt dan vaak op de loer.
Je kunt je daar makkelijk vanaf maken: The Lord of the Rings heet niet “De Avonturen van Frodo” en wij kennen ook geen Nathan Uncharted of Luke Star Wars. Titels hebben gewoonweg niet de verplichting om te verwijzen naar de meest voor de hand liggende hoofdpersoon. Het is een prima uitleg als je de discussie kort wil houden, maar er zit toch echt een heel verhaal achter hoe The Legend of Zelda aan zijn naam is gekomen.
tears of the kingdom zeldaf1683725005

Een vergeten titel

De naam van de Zelda-franchise is in Japan Zelda no Densetsu, dat zich laat vertalen naar The Legend of Zelda, zoals je waarschijnlijk verwacht. Maar waar de eerste game in de reeks hier eenvoudigweg The Legend of Zelda heet, was het in Japan voluit The Hyrule Fantasy: Zelda no Densetsu. Dat eerste deel van de titel, The Hyrule Fantasy, is daarna spoorloos verdwenen en niemand weet waarom.
Dat is geen overdrijving: de ontwikkelaars weten niet zeker waarom geen enkele latere game de naam The Hyrule Fantasy heeft. In 2016 werd ernaar gevraagd in een interview en iedereen was vergeten waarom dat stukje van de titel nooit meer gebruikt werd. Shigeru Miyamoto, geestelijk vader van Zelda, denkt dat het misschien te maken heeft met het feit dat The Legend of Zelda: A Link to the Past al een subtitel had. Daar ook nog The Hyrule Fantasy aan toevoegen had de titel misschien wat te lang gemaakt.
Het Hyrule Fantasy-gedeelte is in Engelse vertalingen trouwens van het begin af aan achterwege gelaten. De reden dat die titel in Japan is verdwenen mag dan onbekend zijn, maar het gevolg is wel dat de naam van de franchise nu hetzelfde is in het Engels en het Japans en dat heeft qua marketing waarschijnlijk zo zijn voordelen.
ocarina of time sheikf1613647378

Een heel andere franchise

In hetzelfde interview komt de interviewer nog met een andere suggestie waarom The Hyrule Fantasy verdween, namelijk dat de naam onbruikbaar was door Final Fantasy. Die game was niet al te lang na de originele Zelda-game verschenen en het gebruik van de titel The Hyrule Fantasy had voor verwarring kunnen zorgen, of zelfs beschuldigingen dat Nintendo Final Fantasy aan het na-apen was. De ontwikkelaars vinden het een plausibele verklaring, maar het echte antwoord weet niemand.
De vergelijking met Final Fantasy geeft wel stof tot nadenken. Die reeks heeft namelijk in de meeste delen een totaal andere cast van personages. Had dat ook gekund met de Zelda-reeks? De originele Japanse titel suggereert bij de speler dat de game het verhaal van Zelda was in een veel grotere geschiedenis van Hyrule. Onder de titel The Hyrule Fantasy had Nintendo Zelda, Link en zelfs Ganon helemaal kunnen laten gaan en net als Final Fantasy steeds nieuwe personages kunnen presenteren.
2021 07 12 skyward sword hd link zeldaf1626113948

Maar waarom heet de prinses Zelda?

Maar goed, de geschiedenis heeft bepaald dat vrijwel elke game in de reeks over Link en Zelda gaat en dat The Hyrule Fantasy al na één game geschrapt werd. Dat verklaart waarom The Legend of Zelda als titel is blijven plakken, maar niet waarom Zelda eigenlijk Zelda heet. Het blijkt alleen dat daar geen al te diepe gedachte achter zit.
Zelda is namelijk vernoemd naar Zelda Fitzgerald, de vrouw van The Great Gatsby-auteur F. Scott Fitzgerald. In het boek Hyrule Historia, dat verscheen ter ere van het 25-jarig jubileum van de reeks, vertelt Miyamoto dat hij de naam hoorde via een PR-persoon van de Amerikaanse tak van Nintendo.
Die suggereerde dat er een prentenboek moest komen bij de eerste Zelda-game, waarin Link een mooie prinses zou redden. Omdat die prinses net zo’n tijdloze schoonheid zou zijn als Zelda Fitzgerald zou ze naar haar vernoemd worden. Miyamoto vond het idee van een prentenboek niets, maar was wel gecharmeerd van de naam Zelda. Omdat hij al heel lang op zoek was naar iets of iemand om op de puntjes van “The Legend of…” te zetten, werd het Zelda.
the legend of zelda breath of the wildf1590418827

Het werd nooit The Legend of Link

Je vraagt je nu misschien af of Link ook naar iemand vernoemd is. De naam Link komt in het echt wel voor als afkorting van Lincoln, maar dat is niet waar de held van Hyrule zijn naam vandaan haalt. Er zijn verschillende redenen waarom Link zo heet.
Een geschrapt idee voor de eerste Zelda was bijvoorbeeld dat Link ook naar de toekomst zou reizen en daar microchips zou verzamelen als futuristische tegenhanger van de Triforce. De naam Link was in dat geval een verwijzing geweest naar de hyperlinks op het internet. Dat zien we niet terug in de eerste Zelda-game, maar zowel tijdreizen als technologie zijn later alsnog in de franchise terechtgekomen.
Maar de naam Link is ook gekozen omdat de held letterlijk de link is tussen andere personages in Hyrule en vooral ook tussen de speler en de wereld van de game. Link moet een beetje overkomen als blanco personage waar de speler zichzelf op kan projecteren. Mede daarom kon je Link vóór Breath of the Wild ook altijd zelf een naam geven, zelfs al kwam Link af en toe als canon naam voor in de subtitels van de games.
In die games waarin je Link zelf een naam kunt geven is er trouwens niets dat je ervan weerhoudt om hem Zelda te noemen. Dat kun je doen om de verwarring over de namen van Link en Zelda extra groot te maken, maar in sommige games doet het ook echt iets. In de eerste game kun je door jezelf Zelda te noemen bijvoorbeeld de second quest spelen zonder de eerste uit te spelen en in Link’s Awakening krijg je een speciaal arrangement van het Zelda-thema te horen. In Ocarina of Time doet zich de situatie voor dat prinses Zelda naar je naam vraagt en zich vervolgens hardop afvraagt waarom de naam Zelda zo bekend voelt. Dat is geen easter egg, maar wel vrij komisch.