Game Name Explained: Baldur's Gate 3

Article
zondag, 06 augustus 2023 om 15:00
baldurs gate 3f1691076360
Deze week is het dan eindelijk tijd voor Baldur's Gate 3, het vervolg op één van de meest geliefde RPG's aller tijden. Maar die naam is niet zomaar uit het niets bedacht voor een game die uiteindelijk in 1998 verscheen. Hoe deze geliefde franchise aan zijn naam is gekomen vertellen we in deze tweede editie van Game Name Explained.
Als gamereeks is de geschiedenis van Baldur's Gate aanzienlijk te noemen. De reeks bestaat in 2023 25 jaar, want op 21 december 1998 bracht ontwikkelaar BioWare de eerste Baldur's Gate-game uit. De Amerikaanse studio kwam echter bij de naam (en het concept voor de hele game) dankzij de bekende pen and paper-game Dungeons & Dragons.

Vermoed naar een legende

Baldur's Gate is namelijk één van de steden uit de Forgotten Realms-campagne setting van Dungeons & Dragons, die voor het eerst verscheen in 1987. De architect van de setting is Ed Greenwood, die al vanaf kinds af aan verhalen begon te bedenken rondom de Forgotten Realms. De game zou oorspronkelijk eigenlijk dan ook Forgotten Realms heten, voordat werd besloten dat Baldur's Gate de naam van de game werd.
Afijn, in Dungeons & Dragons heeft iedere stad een rijke geschiedenis en Baldur's Gate is daar geen uitzondering op. De stad is namelijk vernoemd naar een grote schippersheld genaamd Balduran. Volgens de legendes van de Forgotten Realms ging de zeevaarder op reis naar Anchorome, een fabelachtige stad die ongekende rijkdommen zou bevatten.
Balduran bewees dat de verhalen klopten. Hij bracht tal van schatten met zich mee, die vervolgens gebruikt werden voor de financiering van grote stadsmuren voor de stad die de naam Baldur's Gate kreeg. De scheepsvaarder ging hierna nog voor een tweede keer naar Anchorome, maar keerde nooit terug. Wat hij achterliet was een grootse stad in de Forgotten Realms die zijn naam droeg. En die erfenis leeft voort in de naam van de geliefde gamereeks van BioWare en Larian Studios.