Game Name Explained: Alan Wake

News
zondag, 29 oktober 2023 om 15:00
alan wake 2f1684755948
Het heeft dertien jaar geduurd, maar er is eindelijk een vervolg op Alan Wake. Dat heet, niet geheel overwacht, Alan Wake 2. Maar hoe zit het eigenlijk met die naam? Hij is zeker niet per ongeluk gekozen.
De naam van een hoofdpersoon is belangrijk, helemaal als je van plan bent om de game dezelfde naam te geven. Je wil natuurlijk dat de titel van je game enige interesse wekt en dat gaat waarschijnlijk niet lukken met een onopmerkelijke naam als, laten we zeggen, James Baker. Misschien dat je enig succes kunt behalen met een naam die zo onopmerkelijk is dat hij weer opmerkelijk wordt, bijvoorbeeld John Smith, maar wij zouden die gok niet snel wagen als we zelf een game zouden maken.
Wat dat betreft is Alan Wake een prima naam: hij valt op door de vele a’s en het is ook niet zo dat elke derde persoon Wake heet. Maar er is hier iets meer aan de hand dan alleen een opvallende naam. De naam Alan Wake heeft ook echt enige significantie.
alan wakef1632208285

Je gebruikt niet altijd je voornaam

Stel, Alan Wake bestelt een pakketje en vindt niet dat de bezorger zijn voornaam hoeft te weten. Dan vult hij misschien A. Wake in op het adresformulier. Maar kijk nou: daar staat “Awake”. Dat is toevallig!
Niet dus, want Alan Wake (de game, niet de persoon) speelt nogal met wat echt is en wat niet. Het is gelukkig geen game met een “het was allemaal een droom”-einde, maar dromen zijn een goede analogie voor een game waarin het niet altijd duidelijk is wat echt is en wat niet. Overigens is één van de eerste gekke dingen in de game wel een nachtmerrie, dus dromen komen wel voor in de plot. Als bonus heeft Alan last van slapeloosheid, waardoor hij dus vaak A. Wake is.
Dit alles zal voor de meeste doorgewinterde fans van de game geen verrassing zijn. Maar er is veel tijd verstreken sinds de eerste game en nieuwe spelers die voor het eerst in aanraking komen met de game hadden misschien nog niet opgemerkt dat er iets aan de hand was met de naam. De game heet tenslotte voluit Alan Wake en wordt eigenlijk nooit afgekort tot A. Wake.

Remedy is niet altijd zo subtiel als bij Alan Wake

Overigens is de naam van de game en de hoofdpersoon vaker een woordgrapje bij Remedy-games. Neem bijvoorbeeld Max Payne, een man die veel pijn heeft geleden en nu Maximum Pain uitdeelt aan degenen die daar verantwoordelijk voor zijn. Die had je misschien meteen ontcijferd, maar ja, het springt ook iets meer in het oog dan Alan Wake.