Bordspel zondag: Bordspellen die je online kan spelen

Article
zondag, 10 oktober 2021 om 17:00
tabletop simulatorf1633461281
Een paar weken geleden linkten wij naar verschillende sites waar je versies van Schaken online kan spelen. Schaken is op Twitch en YouTube ondertussen best groot met streamers die het tegen elkaar opnemen tijdens de PogChamps toernooien en mensen als de Botez Sisters en Gotham Chess die het klassieke spel volop in de spotlight zetten. Leuk, dan wordt onze tijd als leraar aan de lokale Schaakclub in Zutphen weer relevant! Maar Schaken is verre van het enige bordspel dat je online kan spelen. De heropleving van bordspellen leidde ook naar de opkomst van bordspelapps. Begrijp ons niet verkeerd, onze voorkeur gaat nog altijd naar fysieke versies. Bordspellen hebben iets taktiels dat videogames al tijden na proberen te boodsen met motion controls en haptic feedback.
Maar digitale bordspellen hebben heus wel iets om voor zich te spreken. Het is veel gemakkelijker even een potje te spelen, en je hoeft niet je vrienden lastig te vallen om tegenstanders te hebben. Ook kan je online spelen met iemand die niet in de buurt is. Of je kan apps gebruiken om te oefenen, zodat je die nederlaag van afgelopen zondag goed kan maken. Wat je reden ook is, hier zijn vijf bordspellen die je online kan spelen.

Gloomhaven

Laten we beginnen met de huidige koning van de bordspellen. Het spel dat al sinds 2017 bijna permanent op nummer een staat op BoardGameGeek: Gloomhaven. Nooit van het spel gehoord? Zo vreemd is dat niet. Hoewel het geliefd is, is Gloomhaven een spel dat vrij lastig is om aan te komen. Het is de grote Kickstarter baby die voor lange tijd niet echt in retail te verkrijgen was. Bovendien is het een spel dat je niet zomaar af en toe kan spelen.
Gloomhaven is namelijk een verhaal met een campagne waar je gemakkelijk 150 uur in kan steken. Ook is de doos groot genoeg om een grote baby in te stoppen, en als je het eenmaal open hebt gemaakt krijg je niet eens de spelonderdelen er goed in terug. Maar als je een bordspelfanaat bent is de kans groot dat je van dit spel hebt gehoord. En als je door de campagne heen hebt gespeeld is de kans groot dat het een speciaal plekje heeft in je hart.
Fans kunnen al een tijd Gloomhaven online spelen via Steam. Het is namelijk al sinds juli 2019 in Early Access. Gedurende die periode werden er steeds meer speelbare personages toegevoegd, maar dat ging vooral om de starterpersonages van de kartonnen versie. En zelfs zonder de campagne werd Gloomhaven Online bijzonder goed ontvangen. Maar als je de volle ervaring wil is er goed nieuws. Vanaf 20 oktober gaat het spel namelijk uit Early Access. Dan krijgen we de volledige versie, met dezelfde campagne van de fysieke versie. Wij kunnen niet wachten!
gloomhavenf1633459670

Patchwork

Het is geen geheim dat Patchwork een van onze favorieten is. Ons eerste bordspelartikel op de site ging over deze verborgen en ondergewaardeerde parel. Het is een prachtig spel waarbij je lappen stof met een Tetris-achtig genot op je bord moet zien te passen. Tetris jij beter dan je tegenstander, dan win je! En onder het schattige en misschien ietwat sullige uiterlijk rust ook een genadeloos en gemeen spel voor twee spelers, als ze weten wat ze aan het doen zijn. Maar pas op, want je werkt jezelf ook zo in de knoop!
De online versie van Patchwork heeft aangename muziek die past bij de esthetiek. En nog beter, als je een stuk op je bord plaatst speelt er een leuke animatie waarbij de lap op je lappendeken vastgenaaid wordt. Maar dat is niet het enige wat de app voor je doet. Het laat namelijk ten aller tijde zien hoeveel punten jij en je tegenstander hebben. Iets wat toch lastig tellen is met de fysieke versie.
patchwork appf1618050000

Star Realms

Hoewel we het maar kort over Star Realms hadden, hebben we het jongere broertje Hero Realms wel uitgebreid besproken. Het is een spel dat doet denken aan Magic: The Gathering of Yo-Gi-Oh!, maar met een belangrijk verschil. Het bouwen van je deck is iets dat je doet tijdens een potje. Sterker nog, het staat centraal. Je begint met een basisdeckje dat nauwelijks op zijn eigen benen kan staan en je zet het langzaam om naar een monster dat met gemak een heel keizerreik voor je verovert. Maar je moet wel op tijd stoppen met je deck verbeteren en overschakelen op je tegenstander uitschakelen, anders is al dat werk voor niets.
Helaas is er nog geen officiële plek waar je online Hero Realms kan spelen. Maar de oudere broer Star Realms is een heel ander verhaal. Die kan op je mobiel, tablet of zelfs pc via Steam. Op je mobiel is het zelfs gratis zo lang je genoeg hebt aan het basisspel! En even onder ons, de twee broers zijn praktisch hetzelfde spel. Dus als jij het niet erg vindt om de fantasy skin in te wisselen voor sci-fi dan zit je helemaal goed. Zap!
star realmsf1633460597

Tokaido

Tokaido is waarschijnlijk het minst bekende spel van deze lijst. En dat is zonde, want het spel is best wel vet. Het bord heeft een simpele schoonheid met de witte esthetiek en kaarten die een wandtekening vormen. En de regels zijn simpel en gemakkelijk te volgen. Om een actie uit te voeren moet je jouw pion vooruit zetten naar een vakje waar de actie op staat afgebeeld. En als je daarmee klaar bent is de persoon die achteraan staat aan de beurt. Betere acties staan vaak verder vooruit, maar als je zwakkere acties neemt ben je eerder weer aan de beurt. En soms moet je wat verder lopen om bijvoorbeeld een setje af te maken, voor het geval iemand anders het voor je neus wegkaapt. Een spel vol interessante keuzes.
Als je ons niet gelooft kan je Tokaido altijd gratis uitproberen op je mobiel. Een absolute aanrader, want zelfs tegen NPC's spelen is leuk. En gratis is altijd een goede prijs! De app werkt slick en probleemloos, dusdanig goed dat je nauwelijks door hebt dat het daar is. En de muziek is net zo rustgevend als het bord zelf.
tokaidof1633461060

Catan

We springen meteen van de minst bekende, naar het bekendste spel op de lijst. Als je tegen ons zegt dat je nog nooit van Catan hebt gehoord, dan nemen wij aan dat je een leugenaar bent. Dat, of je hebt onder een of andere steen geleefd. Catan heeft een speciaal plekje in het hart van bordspelliefhebbers, omdat het Eurogames populair heeft gemaakt. Daarvoor waren de meeste mensen alleen bekend met pure strategie zoals Schaken, en kanssimulators zoals Monopoly en Ganzenbord. Daar lag altijd weinig tussenin. Jammer, want zoals Catan aan de wereld toonde kan het ook heel anders.
Ook Catan kan je gratis online spelen met Catan Universe. Het komt zelfs met alle uitbreidingen, en er zijn online toernooien! Nou hebben wij wel een keer meegedaan met een fysiek toernooi, maar die gebeuren lang niet zo vaak. Dus dit is een plek waar je echt krachtige tegenstanders tegen kan komen en kan testen hoe goed jij nou bent. Of je kan het natuurlijk gewoon tegen je vrienden opnemen.
catan universef1633461671

Tabletop Simulator en Boardgame Arena

Dit artikel gaat vooral om toegewijde apps en sites om specifieke spellen online te spelen. Maar daar houdt het niet op voor de online bordspelwereld. Er zijn meerdere simulators waarmee je menig spel digitaal kan spelen. De bekendste twee zijn Tabletop Simulator en Boardgame Arena.
Tabletop Simulator is meer een engine waarin fans zelf bordspellen kunnen programmeren en die kunnen delen met de wereld. Het heeft wat weg van de games Dreams en Super Mario Maker, maar dan voor bordspellen. Maar als je die games een beetje kent weet je dat er wonderkinderen onder ons zijn die hun eigen ideeën hebben, of een uitstekende online versie hebben gemaakt van een bestaand bordspel. Aan de andere kant gebruiken sommige ontwikkelaars Tabletop Simulator om een soort beta te maken voor fans. En er zijn ook officiële edities van spellen beschikbaar die zijn erkend door de ontwikkelaars. Al moet je die soms wel kopen.
Boardgame Arena is een site waar je in je browser bordspellen kan spelen. De verzameling is groot en groeiende. Het heeft bekende namen als Carcassonne en Agricola. Zelfs Onitama, een spel dat wij recentelijk in de spotlight zetten, kan je er vinden. In tegenstelling tot Tabletop Simulator wordt Boardgame Arena uitsluitend door professionals onderhouden. Als gevolg is het aanbod wat kleiner. Maar daar staat tegenover dat je wel zeker weet dat het spel goed gaat werken.
Dit was een kijkje naar bordspellen die je online kan spelen. Hebben wij er wat gemist waarvan jij vindt dat ze absoluut bekeken mogen worden? Laat dat dan weren in de comments. Vond je dit artikel wel leuk? Kijk dan eens naar onze bordspel van de week serie, of de nieuwere bordspel zondag.