Kijktip: Slag om De Schelde op Netflix mag je niet missen

Article
zondag, 10 oktober 2021 om 15:00
slag om de scheldef1633703256
15 oktober is het zo ver, dan mag Slag om De Schelde zijn plekje op Netflix innemen. Maar wat maakt deze film zo goed? En is het de tijd waard om hem te kijken? In deze preview lees je er alles over.
Let op: dit artikel bevat lichte spoilers over De Slag om de Schelde!
De veldslag komt in bijna geen enkel geschiedenisboek voor. Toch is de Slag om de Schelde een ontzettend belangrijk gevecht geweest in de Tweede Wereldoorlog en het is daarom mooi dat filmmaker Matthijs van Heijningen de tijd genomen heeft om meer aandacht te geven aan het gevecht. Dat is hem overigens goed gelukt, want de film scoorde ontzettend goed bij het publiek. Onlangs kreeg de film maar liefst vijf gouden kalveren bij de Nederlandse versie van de Oscars.
De Slag om De Schelde, wat de op één na duurste film ooit is in de Nederlandse filmindustrie, vertelt het verhaal van drie personen: Een Britse piloot (gespeeld door Tom Felton uit de Harry Potter franchise), een jonge vrouw in het verzet (Susan Radder) en een Nederlandse Nazi-officier (Gijs Blom). In de film kruizen de paden van deze personages uiteindelijk. Wat erg authentiek is, is dat iedereen zijn eigen taal spreekt, in plaats van dat iedereen Engels spreekt. De mensen uit Zeeland hebben ook hun eigen dialect. Het is een slimme keuze geweest van Van Heijningen om het verhaal vanuit drie personages te vertellen, want zo krijg je goed het perspectief van elke kant te zien.
de slag om de schelde gijs blomf1633703918

Een echte oorlogsfilm

Wat fijn aan de film is, is dat het echt een oorlogsfilm is. Geen gezeur met relaties of liefdesverhalen. Het is angst, afschuw en gruwel. Oorlog is oorlog, en de keuze om geen heroïsche held in het midden te zetten of een liefdesverhaal aan te koppelen maakt het allemaal een stuk geloofwaardiger. De Slag om de Schelde is wat dat betreft zeker geen typische Hollywood-film.
De actie voert alleen niet de boventoon in de film. Verwacht geen ellenlange actie-scenes zoals de bestorming van de stranden in Normandië in Saving Private Ryan. Het verhaal maakt dat dan wel weer goed, want het script is ongelofelijk goed geschreven. Je voelt constant de dreiging die geprobeerd is neer te zetten.
Dat de film op Netflix zou komen was overigens al een tijdje bekend. Al vanaf release zal de film in de toekomst naar Netflix komen. De streamingdienst heeft namelijk meegeholpen aan de film. Wel is de Slag om de Schelde naar de bioscoop gekomen, meteen op het moment dat het weer is toegestaan door de Nederlandse overheid. Een spektakel tijdens de Tweede Wereldoorlog komt immers altijd het beste tot zijn recht op het grote, witte doek.
De Slag om de Schelde is vanaf 15 oktober 2021 te zien op Netflix.