Bordspel van de Week: Patchwork

Article
zondag, 18 april 2021 om 14:00
patchwork inhoudf1618049483
We zitten nu al een jaar in lockdown. En met de nieuwe avondklok is het al helemaal feest. De muren komen steeds dichterbij, ademen wordt moeilijker. En je hebt enkel nog een vage herinnering van hoe de zon eruit ziet. Het is blauw, toch?
Daar zit je dan, met alleen je partner om je mee te vermaken. Nu zien we al enkele wiebelwenkbrauwen op gaan, maar zelfs dat gaat vervelen! Je hebt heel Netflix afgekeken en met videogames ben je ook klaar. Wat nu? Geen zorgen, fam, wij zijn er voor je. Wat dacht je van een bordspel?
We horen al wat jullie denken: "Ieuw, een bordspel? Ik ben toch zeker niet zo'n nerd die gaat Schaken?" Naast dat we dit als een persoonlijke aanval opvatten wijzen wij jullie er ook graag op dat de bordspelwereld flink is gegroeid van de tijd dat er enkel dingen als Monopoly, Catan en Schaken bestonden. Neem bijvoorbeeld het bordspel van deze week, Patchwork.

Waarom Patchwork?

Hou jij van Tetris? Woon jij samen met een persoon? Zijn jullie allebei benieuwd naar bordspellen, maar hebben jullie geen zin om een boekwerk door te nemen voor de regels? Hou jij van oma's lappendeken? Dan is Patchwork iets voor jou!
Toegegeven, dat laatste puntje klinkt niet zo aantrekkelijk als we het hardop zeggen. Maar wij verzekeren jullie ervan, het thema is veruit het grootste minpuntje van Patchwork. En zelfs daarvan kun je zeggen dat het perfect past bij de sfeer. Maar dit is geen review, dit is Bordspel van de Week! Dus laten we niet te hard van stapel gaan.
Dit spel voor twee spelers komt niet met een regelboekje. Het komt met een regel A4-tje. Maar verkijk je niet op de simpele regels. Patchwork heeft een strategische diepgang waar je 'u' tegen mag zeggen. En niet zoals dat met Schaken zit, waar je in de startpositie twintig mogelijke zetten hebt, wat leidt naar miljoenen variaties die zelfs grootmeesters nog niet perfect kunnen spelen. Meer in de zin van 'als ik dit stukje hier plaats heb ik er misschien over vijf zetten spijt van'. Tegelijkertijd kan je lekker experimenteren en de spijt daar laten. Alles is mogelijk!
patchwork spelregelsf1618049538

Wat is Patchwork?

Dus het is simpel maar strategisch, met een saai maar werkend thema. Maar wat is Patchwork? We zijn blij dat je ernaar vraagt. Patchwork is een interessante combinatie tussen strategie en puzzelen. In jouw beurt koop je met knopen een van de drie mogelijke lapjes op het bord en bevestigt het aan je lappendekentje. Sommige lapjes hebben knoopjes erop gedrukt, die zullen zorgen voor inkomen op bepaalde moment in het spel. Die knopen gebruik je vervolgens om andere lapjes te kopen, tot het spel voorbij is. Je punten zijn dan gelijk aan de hoeveelheid knopen die je hebt verzameld, min twee punten voor elk gat in je lappendeken.
Ondertussen speel je Tetris op je eigen bord, of je dekentje. Lappen mogen niet overlappen of van je bord af hangen, dus zul je elke keer weer moeten puzzelen over waar je het stuk het beste neer kan zetten. Dit speelt natuurlijk ook al een rol in de overweging het lapje te kopen, anders had je een andere gepakt. Het is tong uit de mond, een oog dichtgeknepen puzzelwerk. Spelers balanceren hun knopen, ruimte op het bord en zelfs tijd om te overwinnen.
patchwork beginsopstellingf1618049637

Is mijn lieve oma eigenlijk een hele gemene vrouw?

Dus je koopt een lapje, plaatst het op je bord en geeft de beurt door. Gemakkelijk, toch? Nou, niet helemaal. Elke keer dat je een lap koopt plaats je de pion op de plaats waar die lap lag. Dit bepaalt wat de volgende drie lappen zijn die gekocht kunnen worden. Zo heb je extreme controle over wat de opties zijn in de volgende beurt. Bovendien heeft elk lapje naast zijn kost in knopen ook een kost in tijd. De persoon die het minste tijd heeft uitgegeven is aan de beurt. Zo kan het maar zo zijn dat je vier beurten achter elkaar een lapje op mag pakken, als je strategisch bent met je keuzes.
Maar wacht, er is meer. We hebben al een paar keer verwezen naar Tetris, en met goede reden. Je lappendeken is een 9x9 grid en elk lapje zul je op dat grid moeten plaatsen. Die grote, H-vormige lap lijkt op het eerste gezicht erg goedkoop voor de zeven vakjes die je mag bedekken, tot je realiseert dat je het nergens goed kwijt kan. Je denkt erover na, en komt dan tot een realisatie. Wat als ik misbruik maak van dit probleem? Je kijkt naar je tegenstanders knopen en ruimte op zijn bord en verrek, als je dit stuk koopt kan hij enkel passen. Nu komt je innerlijke sadist naar buiten. Patchwork is een gemeen spel, waarbij je tegenstander uitmanoeuvreren en in een hoek werken bijzonder lekker voelt. Dus dat is waarom oma altijd zoveel lappendekentjes maakte!
patchwork eindef1618049763

De pracht van saaiheid

We horen de kinderen achterin die steeds zeuren over hoe saai het thema is wel hoor. En speciaal voor die kinderen zullen we even haarfijn uitleggen waarom het zo perfect is.
Het sluit perfect aan bij wat je aan het doen bent. Je geld neemt de vorm aan van knopen, je tetromino's zijn lapjes en je bord is een deken die je aan het maken bent. De saaiheid begint eigenlijk al weg te vallen, want die knoopjes zijn zo schattig! Maar veel belangrijker dan dat is hoe het de spelers een beeld geeft van wat ze aan het doen zijn. Het spel zelf is namelijk erg abstract. Het thema vertelt je waarom je deze dingen wil doen. Dit maakt het zoveel leuker om te spelen. Goed, je voelt je misschien niet als een superheld die schurken verslaat, maar het heeft een hele andere sfeer. Eentje die rustgevend is en je kalmeert. En dat is goed, want je woonkamer is maar dertig vierkante meter en je mag niet naar buiten. Dus er is geen ruimte voor hyperactiviteit.
Los daarvan maakt het de eerder beschreven sadisme te verdragen. "Is goed, schat, je mag al je vieze trucjes uit de doos halen om me helemaal in te maken. Ondertussen vermaak ik me prima met een lappendeken die, hoewel niet perfect, 100% van mij is." Een warme glimlach tovert zich op jouw gezicht terwijl je vriendin, met een blik van de duivel, korte metten van je maakt. En misschien mag je na afloop weer lekker gaan wiebelen met je wenkbrauwen. Iedereen is blij. Tenzij jullie allebei die duivels zijn, in welk geval Patchwork een brute strijd wordt waarin slechts een van jullie levend zal wederkeren. Maar dat is ook leuk.
patchwork einde geelf1618049835

Patchwork: ook voor digi-oma's!

Ondertussen hebben jullie vast genoeg gehoord van dit prachtige spel en hebben jullie het voor een schrale 16 euro gevonden op Bol.com. Maar het feest is nog niet op! Er is namelijk ook een Patchwork-app voor je mobiel. Dit betekent dat je het spel op Android- en Apple-apparaten kan spelen om te oefenen tegen bots (je mag wel U zeggen tegen Uwe) en online kan spelen tegen vrienden die je al in geen maanden gezien hebt. Of je oma. Maar bereid je dan wel voor, want we weten onderhand allemaal hoe gemeen die zijn.
Hopelijk hebben we jullie interesse kunnen wekken in bordspellen, en misschien zelfs specifiek Patchwork. Zijn er spellen waar jij over wil lezen in deze serie? Laat het weten in de comments, en misschien lichten we jouw spel wel uit!
patchwork appf1618050000

Populair Nieuws