Bordspel van de week: Hero Realms

Article
zondag, 05 september 2021 om 17:00
hero realms inhoudf1630428822
Na ons uitstapje met een opiniestuk over Monopoly zijn wij weer terug met onze trouwe bordspel van de week. Hopelijk hebben jullie ons niet te veel gemist maar zo wel, dan moet je vooral verder lezen. Deze week gaan we het hebben over de deckbuilder Hero Realms. Maak je tegenstander een kopje kleiner met wapens, helden en magische spreuken. In kaartvorm!

Waarom Hero Realms?

Had je altijd gehoopt dat het bouwen van je Magic/Yu-gi-oh/Pokémon deck een spel opzich was? Heb je een enkele tegenstander die je maar al te graag wil laten zien wie nou echt de baas is? Vind je Hearthstone leuk, maar blijf je liever weg van Blizzard-spellen met de huidige ophef. Dan is Hero Realms misschien wel iets voor jou.
Een ervaren Magic-speler kan jou wel vertellen dat het bouwen van een goed deck het halve werk is. Dus waarom zou je er niet het hele werk van maken? Dat bedacht Donald X. Vaccarion zich in 2008 met zijn toen unieke Dominion. Ondertussen is deckbuilding een heel genre op zichzelf geworden, en terecht. En Hero Realms is een uitstekend voorbeeld.
hero realms startopstellingf1630428958

Wat is Hero Realms?

Deze stad is niet groot genoeg voor jullie allebei. Jullie kijken elkaar aan, wapens in de handen. Een van jullie gaat sterven. Jullie weten nog niet wie. Of hoe. Maar iemand zal het onderspit delven. Oh, en dit is een fantasy wereld. Niet het Wilde Westen!
Om ervoor te zorgen dat jij de winnaar bent zul je jouw kleine deckje snel uit moeten bouwen tot een geoliede machine. Schaf krachtige kaarten aan, verwijder de zwakkere uit je deck en haal ondertussen uit met je vele wapens en onderdanen. Schakel je tegenstander uit voor die hetzelfde met jou kan doen en je wint.
In deckbuilders is het zaak de juiste balans te vinden tussen punten en koopkracht. Of, in het geval van Hero Realms, kaarten waarmee je aan kan vallen en kaarten waarmee je nieuwe, betere kaarten aan kan schaffen. Moet je nog wat aan je deck schroeven, of is het tijd om voor de overwinning te gaan? De persoon die het juiste moment kiest zal waarschijnlijk winnen, maar je moet natuurlijk ook een goed plan hebben. Deze uitdaging ligt aan het hart van Hero Realms.
hero realms na een paar beurtenf1630429087

Willekeur en hoe je ermee om moet gaan

In deckbuilders, en dus ook Hero Realms, is willekeur iets dat je naar jouw voordeel moet leren buigen. Beide spelers beginnen met hetzelfde deck (tenzij je de class packs koopt), maar wat je trekt is natuurlijk steeds anders. En uit een dikke, geschudde stapel kaarten liggen er steeds zes op tafel om aan te schaffen. Als een gevolg is het niet mogelijk een vast plan te hebben en je daar steevast aan te houden.
In plaats daarvan moet je je constant aanpassen. Hoeveel koopkracht heb je, wat voor opties liggen er in het midden? Wat voor kaarten heeft je tegenstander allemaal en hoe kan je die het beste tegen werken? Door alle factoren is elk potje Hero Realms steeds weer anders. En het doet dat allemaal zonder gewoon een kansspel zoals Monopoly te worden. Als je een kaart aanschaft weet je misschien niet wanneer het in je handen verschijnt. Maar ooit komt het er.
Je kansen vergroten is ook belangrijk. Als je steeds maar kaarten aanschaft wordt je deck steeds groter, wat de kans op elke individuele kaart kleiner maakt. Misschien is het verstandig om jouw ene koopkracht niet te gebruiken. Anders komt er een extra, zwakke kaart in de weg voor de paar krachtpatsers die je al hebt. Het is zelfs mogelijk kaarten permanent uit je deck te verwijderen. En dat is sterk aan te raden. Winnaars hebben soms minder kaarten over dan waarmee ze begonnen. En geen van hun aanvankelijke tien kaarten is nog ergens te bekennen.
hero realms willekeurf1630429525

Vier facties

Hoewel je begint met tien neutrale kaarten, zal alles wat je daarna aanschaft horen tot een van de vier facties. Elk heeft een unieke speelstijl. Groen is agressief, gericht op het afmaken van je tegenstander. Rood haalt veel kaarten uit je deck. Geel richt zich op helden. En blauw laat je meer kaarten pakken. Het is vaak verstandig je voornamelijk op een of twee van deze kleuren te richten, zodat je een coherent deck hebt.
Dit wordt ook aangemoedigd door de kaarten zelf. Veel kaarten hebben namelijk een basis, en extra effect. Het basis effect kan je altijd gebruiken, maar de bonus krijg je alleen als je nog een kaart van dezelfde factie hebt. Hierdoor wil je kaarten van dezelfde kleur samen trekken, wat gemakkelijker is als je meer ervan hebt.
Aan de andere kant is het niet zo dat je gebonden bent aan deze facties. Er zijn niet verschillende kleuren mana, zoals in Magic. En je bent ook niet gebonden aan kaarten van een klasse, zoals in Hearthstone. Iedereen zal steeds opnieuw moeten bepalen wat zijn of haar deck nodig heeft, en soms is dat iets van een factie waar je nog niet echt gebruik van maakt. Soms is een kaart sterk genoeg op zichzelf, of is het precies wat je nodig hebt. Deze beslissingen zal je steeds zelf moeten maken.
hero realms vier factiesf1630429547

Uitbreidingen en andere edities

Klinkt dit allemaal leuk, maar ben je niet zo weg van het fantasy thema? Niet gevreesd. Wise Wizard Games heeft een aantal verschillende versies die in de aard hetzelfde zijn. Star Realms is een epische sci-fi avontuur waarin spelers een sterrenvloot bemannen. En in Cthulhu Realms is het zaak je tegenstander gek te maken met de eldritch monsters uit het Cthulhu mythos.
Daarnaast heeft Hero Realms ook een boel uitbreidingen voor fans die meer willen uit een spel die ze onderhand al aardig kennen. The Ruin of Thandar verandert het spel in een coöperatieve campagne. De starting deck packs voegen klassen toe, zodat iedereen een deck heeft die nét anders werkt en een paar krachten krijgt. Met de boss decks kan een enkele, krachtige speler het opnemen tegen een groep tegenstanders. En er zijn uitbreidingen die gewoon meer kaarten toevoegen om ze gedurende het spel aan je deck toe te voegen. Wel raden we jullie aan eerst het basisspel een paar keer te spelen, om te zien wat jullie daarvan vinden voor je meer geld steekt in het spel uitbreiden.
Dit was een kijkje naar Hero Realms. Op tijd van schrijven kan je het basisspel aanschaffen voor €23,- bij Bol.com. Hebben jullie vragen, opmerkingen of voorstellen voor nieuwe edities? Laat het vooral weten in de comments.

Populair Nieuws