Alles wat je moet weten over de films en series op Viaplay

Article
zondag, 20 maart 2022 om 9:00
viaplay logo no tekstf1643883108
De streamingdienst Viaplay trekt veel kijkers met sport, maar ook als je daar niet van houdt kan het zijn dat de dienst je iets te bieden heeft. Er staan namelijk ook gewoon allerlei films en series op. Dit is alles wat je daarover moet weten!

Scandinavisch tintje

Een aardig deel van de content op Viaplay komt uit Scandinavië. De dienst komt namelijk oorspronkelijk uit Zweden en bij de uitbreiding naar nieuwe markten wordt de content die gemaakt is voor de thuismarkt niet achtergelaten. De Scandinavische detectives en dramaseries die Viaplay biedt zijn hier dus ook te zien.
Dat is niet verwonderlijk, want vooral die detectives zijn tegenwoordig over de hele wereld populair. Blijkbaar is er iets aan de manier waarop men in het hoge noorden een verhaal in elkaar zet dat erg aanspreekt. Mocht het dus zo zijn dat bijvoorbeeld The Bridge jouw favoriete serie is, dan kun je die en veel andere Scandinavische (detective)series zien op Viaplay.
2022 03 15 pernille viaplayf1647353801

Viaplay Originals

Een groot deel van die Scandinavische series zijn Viaplay Originals. Want ja, het is tegenwoordig volkomen normaal dat een streamingdienst ook eigen content neerzet, en ook Viaplay doet daar aan mee. Bovendien zijn de originele series die je op de streamingdienst vindt lang niet onverdienstelijk.
Viaplay maakt trouwens niet alleen in Scandinavische Originals. Tot nu toe is daar misschien bij gebleven, maar het is ook de bedoeling dat er films en series worden geproduceerd in de landen waar de streamingdienst net naar is uitgebreid. In de regel zullen die ook internationaal te streamen zijn, dus je kunt op den duur content uit allerlei verschillende landen verwachten.
2022 03 15 thicker than water viaplayf1647354156

Nederlands

Een deel van die Viaplay Originals zal dus ook Nederlands zijn. Er is nu al het één en ander te zien dat Nederlands is, maar dat is vooral content rondom Max Verstappen en de Formule 1. Maar er zijn ook al plannen om een breder Nederlands aanbod op te bouwen, te beginnen met twee series.
Die twee series worden geschreven door Saskia Noort en Liesbeth Strik, zeker geen kleine namen in de Nederlandse fictie. Het is ook de bedoeling dat er Nederlandse films komen, al zijn daar nog geen concrete plannen voor. Viaplay heeft ook de rechten om de Nederlandse variant van twee realityseries te maken, Dragon’s Den en Celebrity MasterChef. Al met al moge duidelijk zijn dat de dienst ons volk graag wil bedienen met nieuwe series en bekende formats.
viaplay met tekstf1648643997

Reality van hayu

Om de hoeveelheid content uit te breiden is Viaplay ook een aantal samenwerkingen aangegaan. Je kunt liefhebbers van reality-tv bijvoorbeeld geen eeuwigheid zoet houden met alleen Dragon’s Den en MasterChef. Vandaar ook dat er een samenwerking is met hayu.
Nu horen we je denken: ‘wat is hayu?’ Hayu is een streamingdienst van verschillende reality-series. Door de samenwerking kun je nu bij Viaplay series zien als The Real Housewives en Keeping Up with the Kardashians. Je moet er van houden, maar als je er van houdt weet je nu waar je terecht kan.

Uiteenlopende documentaires

Ook voor documentaires is Viaplay een samenwerking aangegaan, en wel met Curiosity Stream. Het is niet ondenkbaar dat je die naam herkent, aangezien Curiosity Stream een relatief populaire sponsor is voor bepaalde YouTube content creators. De documentaires van het platform, over veel uiteenlopende onderwerpen, zijn nu te zien bij Viaplay.
Maar ook buiten deze samenwerking om heeft Viaplay de nodige documentaires. Een aantal daarvan zijn Viaplay Originals, maar er is ook hier en daar iets aangekocht. Gelet op Verstappen - Lion Unleashed is dit waarschijnlijk ook een gebied waarop de sportliefhebber nog wat meer dan alleen wedstrijden uit deze streamingdienst kan halen.
twilightf1587373159

Starzplay

Starzplay is weer een streamingdienst waar je misschien nog niet eerder van hebt gehoord. De dienst is een belangrijke speler in het midden-oosten en is in handen van de filmstudio Lionsgate. Viaplay heeft ook met Starzplay een deal en dat betekent dat er heel wat Lionsgate-films op de dienst staan, maar ook Starzplay Originals.
Titels die met deze deal worden meegebracht zijn bijvoorbeeld American Pie en Twilight. Ook kun je dankzij Starzplay de DC-serie Pennyworth streamen via Viaplay. We bedoelen maar te zeggen dat het aanbod met elke deal wat uiteenlopender wordt.
shrekf1586877553

DreamWorks

Een andere partij waar Viaplay een deal mee heeft is NBCUniversal. Dat is een vrij groot mediaconglomeraat, maar concreet betekent de deal dat Viaplay ergens dit voorjaar de exclusieve streamingrechten krijgt van veel DreamWorks Animation projecten. Daarin zijn veel series meegenomen, maar ook films als Shrek en Kung Fu Panda zijn bij de deal inbegrepen.
Wat deze deal iets anders maakt dan de deals die hierboven besproken zijn, is dat het geen overeenkomst waardoor een andere streamingdienst is inbegrepen bij Viaplay. In het geval van DreamWorks zijn er gewoonweg rechten gekocht. Ook op deze manier breidt Viaplay het aanbod van films en series namelijk uit. Dit is bijvoorbeeld ook hoe Men in Black en The Man from U.N.C.L.E., twee van de best bekeken films op Viaplay, werden toegevoegd.
viaplayf1647263873

Breed aanbod van films en series op Viaplay

Het is makkelijk om Viaplay neer te zetten als ‘de Scandinavische streamingdienst die veel sport uitzendt’. Die omschrijving is niet onjuist, maar met alle plannen en deals die er zijn is hij wel onvolledig. Liefhebbers van Scandinavische series kunnen hier inderdaad uitstekend terecht, maar de dienst heeft ook stappen gezet om aardig wat Hollywoodfilms en andere content voor het brede publiek aan te bieden. Of de dienst zo net zo populair wordt als de concurrenten moet blijken, maar je kunt in ieder geval aardig wat avondjes vullen met de films en series die aangeboden worden.