Kijktip op Picl: Donbass, film over Oost-Oekraïne

Article
zaterdag, 19 maart 2022 om 17:00
Op de streamingdienst Picl staat een indrukwekkende film: Donbass. Regisseur Sergei Loznitsa toont de woede, angst en argwaan in Donbass in Oost-Oekraïne in een film die gebeurtenissen vooraf aan de huidige situatie gaan. Voor 4,99 is dit wat ons betreft de kijktip van de dag.

Waar gaat de film over?

De film vertelt niet één verhaal, maar eigenlijk meerdere korte verhalen. Het overkoepelende thema is in ieder geval het conflict tussen het Oekraïense leger en Pro-Russische separatisten. Ondertussen zien we in diverse korte verhalen hoe vooral burgers slachtoffer zijn. Sinds 2014 is het echt oorlog in het oosten van Oekraïne. Sommigen hebben de indruk dat de oorlog in Oekraïne twee weken geleden begonnen is, maar dat is niet waar. Het begon al acht jaar terug. De vraag is wanneer voor eens en altijd dit gestopt wordt.
Enfin, terug naar de film. Het is een film vol zwarte humor. Er is veel drama, humor en tragedie, afhankelijk van welke stuk je als kijker krijgt voorgeschoteld. De humor is wat ons betreft misplaatst, de rest maakt indruk. We zien een onder meer een scene in een schuilkelder en de nare omstandigheden waarin mensen moeten leven, zonder elektriciteit en water en waarbij muren gedoceerd worden door schimmel. Het is verschrikkelijk. We zien ook hoe Russen praten over Oekraïense soldaten: fascisten. Eigenlijk zie je iets meer dan tien knotsgekke verhalen waarbij je je afvraagt wat echt is en wat niet. Dat is dan ook precies de bedoeling van deze regisseur: aanzetten tot denken.

Een aanrader

De film is in 2018 gemaakt door Sergei Loznitsa, geboren in Oekraïne. Met Donbass lijkt hij soms een documentaire neer te willen zetten, al lijkt het met vlagen op iets anders. Wat hij heeft gedaan is met acteurs en inwoners van de regio filmpjes maken die rondgaan op sociale media. Daarmee wil hij aantonen dat wat er in de realiteit gebeurt absurd is tot op het bot. Als je niet gechoqueerd wilt worden, moet je deze fictieve documentaire maar niet kijken. Maar als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in de oorlog in Oekraïne en wat er allemaal gebeurt, moet je Donbass zeker eens kijken. Een aanrader!

Populair Nieuws