Alles wat we weten over de iPhone 16

Article
zondag, 21 april 2024 om 15:00
apple 132960
Jaarlijks verschijnt er een nieuwe iPhone en dat zal dit jaar niet anders zijn. Het zal nog even duren voor hij verschijnt, maar intussen stroomt er al wat informatie binnen. Dit is wat we tot nu toe weten over de iPhone 16.

Pro-features naar het standaard model

Wie een beetje bekend is met Apple’s strategie, zal het waarschijnlijk al zien aankomen: features die nu alleen op de Pro-variant van de iPhone te vinden zijn, worden dit jaar ook op het standaardmodel verwacht. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld ook, toen het Dynamic Island van de iPhone 14 Pro zich naar alle toestellen verplaatste.
Dit jaar is het de beurt aan de actieknop. Die verving op de iPhone 15 Pro de mute-knop en kan door de gebruiker ingesteld worden om veel meer verschillende dingen te doen dan alleen je telefoon op mute zetten. Gelekte documenten suggereren dat die knop ook naar de standaard iPhone 16 komt.
Toch zal de iPhone 16 Pro waarschijnlijk een knop hebben die niet op de standaardversie zit. Naar verluidt krijgt de Pro variant namelijk een capture-button. Hiermee kun je allerlei features van je camera bedienen. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om de foto te nemen, maar ook zoom en focus aan te passen.
iphone 15 pro max 3f1696191211

Eindelijk weer gelijkheid

Een aantal jaren terug kwam Apple ineens met een besluit dat bij sommige gebruikers niet heel goed viel. In de iPhone 14-generatie kreeg namelijk alleen de Pro-versie een nieuwe chip, terwijl de standaard-versie de chip van het jaar daarvoor hergebruikte. Precies hetzelfde gebeurde met de iPhone 16 line-up.
Maar nu zijn er berichten dat dit geforceerde onderscheid niet meer gemaakt wordt. Beide telefoons krijgen een nieuwe chip, die dit jaar het nummer A18 krijgt. Er wordt nog wel enig onderscheid verwacht: mogelijk is er namelijk een normale A18 en een A18 Pro, die dan alleen in de Pro-variant van de iPhone 16 zit.

Nieuwe camera’s, nieuwe plaatsen

Er gaat eigenlijk geen jaar voorbij dat de camera’s van de iPhone niet geüpdatet worden. Ook nu is de verwachting dat er weer het één en ander verbeterd wordt. Zo zou de ultrawide-lens van het Pro-model een 48-megapixel sensor krijgen, een flinke sprong ten opzichte van de 12 megapixels die hij eerst had. De zoom zal waarschijnlijk ook weer verbeterd worden.
Op de standaard iPhone komt er waarschijnlijk een hele feature bij. De plaatsing van de twee camera’s van de goedkopere variant was al jaren schuin onder elkaar, maar nu komen ze weer onder elkaar terecht (of naast elkaar in landscape-positie). Dat is mogelijk om te zorgen dat de standaard iPhone ruimtelijke video kan schieten, wederom een feature die op de Pro-modellen al bestaat.

Veel AI in software

AI is bezig aan een flinke opmars en veel smartphone-makers prijzen hun telefoons als apparaten die AI helemaal omarmen. Hoewel de iPhone ook al tijden AI gebruikt voor bijvoorbeeld Siri, wordt er dit jaar waarschijnlijk veel meer mee gedaan.
De verwachting is dat iOS 18, de nieuwe software voor de iPhone, de nodige AI-features introduceert. Apple zou flink geld pompen in de ontwikkeling van AI. Wat daarvan het resultaat is weten we snel genoeg: iOS 18 wordt namelijk altijd gepresenteerd tijdens WWDC, en dat evenement begint dit jaar op 10 juni. De software zal ook naar oudere iPhones komen, maar het is niet gezegd dat alle features ook op alle oudere toestellen werken.
Het home-scherm zou ook flink veranderen. Het is niet duidelijk hoe precies, maar meer vrijheid om app-icoontjes te plaatsen waar je ze wil wordt als mogelijke feature genoemd.

Wanneer is de release van de iPhone 16?

Hoewel Apple nog niets heeft aangekondigd over de iPhone 16, durven we alvast aannames te doen over de release van het apparaat. Apple wijkt er eigenlijk bijna nooit van af dat de iPhone in september onthuld en uitgebracht wordt, met een week tussentijd. Een enkele keer is de iPhone uitgeweken naar oktober, maar dat is vrij zeldzaam.

Populair Nieuws