Alles wat we al weten over de iPhone 15

Article
woensdag, 12 juli 2023 om 15:00
apple 1839363 1920f1612952324
Later dit jaar verschijnt er zoals altijd weer een nieuwe iPhone. Apple komt meestal pas vlak voor release met officiële details, maar voor die tijd wordt al veel uitgelekt. Wij hebben de grootste geruchten voor je op een rijtje gezet.

USB-C opladers

Vrijwel elke Android-smartphone gebruikt USB-C om op te laden, maar Apple hield tot nu toe stug vast aan de Lightning-poort. Dat kan nog wel eens tot frustratie leiden als je batterij bijna leeg is terwijl je omringd bent door mensen die een telefoon “uit het andere kamp” gebruiken. Bij wie kun je dan een oplader lenen?
De EU is daar klaar mee en heeft besloten dat de meeste elektronica per december 2024 met USB-C moet opladen. Het ziet er sterk naar uit dat Apple besluit om zich daar maar goed op tijd aan te gaan houden en dat de iPhone 15 de Lightning-poort dus al achterwege laat. Het lijkt erop dat de snellere data-overdracht die USB-C mogelijk maakt alleen beschikbaar is op de Pro-modellen en mogelijk wil Apple ook dat je per se een Apple-oplader nodig hebt om het snellere opladen van USB-C daadwerklijk te gebruiken. Over dat laatste is het bedrijf gelukkig al gewaarschuwd door de EU.
iphone 14 prof1672917626

Dynamic Island voor iedereen

Jarenlang had de iPhone een soort notch bovenin het scherm voor de selfiecamera. Maar met de iPhone 14 Pro kwam Apple met het zogenaamde Dynamic Island. Er kwam een pilvormige uitsparing in het scherm voor de camera en daaromheen kon de iPhone een zwart veld weergeven dat zich aanpaste aan wat je op dat moment nodig had.
Die feature was bij de iPhone 14 nog alleen voor de Pro en Pro Max-veries, terwijl de standaardmodellen een notch hielden. Bij de iPhone 15 krijgen waarschijnlijk alle versies van de telefoon een Dynamic Island. Nu die feature een jaar bestaat zijn er mogelijk ook allerlei ontwikkelaars die er interessante toepassingen voor hebben gevonden.
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070

Nieuwe chip alleen in Pro-modellen

Waar de standaard- en Pro-modellen gelijk worden getrokken wat betreft het Dynamic Island, blijft er natuurlijk wel onderscheid. Apple wil per slot van rekening redenen kunnen aandragen om een iPhone 15 Pro te nemen in plaats van een standaardversie. Daarvoor lijkt het een trucje toe te passen dat we nog kennen van vorig jaar.
Vroeger was het namelijk zo dat alle iPhone-modellen de nieuwste versie van de chipset kregen. Maar met de iPhone 14 waren het alleen de Pro-modellen die overstapten op de A16 chips, terwijl de gewone modellen een A15 chip gebruikten. Ook dit jaar wordt verwacht dat de gewone modellen één jaar achterblijven, wat wil zeggen dat de iPhone 15 een A16 chip krijgt, terwijl de iPhone 15 Pro de gloednieuwe A17 chip krijgt.
20220920 iphone 14 pro 2f1663699993

Periscooplenzen

Wie een mooi plaatje wil schieten kan soms groot voordeel hebben van optische zoom. Helaas is optische zoom door ruimtegebrek niet makkelijk op smartphones. Verschillende Android-fabrikanten hebben al jaren een oplossing dankzij periscooplenzen, die met spiegeltjes toch de ruimte vinden voor de bewegende delen die nodig zijn voor optische zoom. Nu lijkt Apple zich ook eindelijk aan periscooplenzen te wagen.
Ook hier geldt helaas dat de feature waarschijnlijk alleen voor de iPhone 15 Pro en Pro Max is. Wie zich diep van binnen echt fotograaf voelt, kan dus maar beter geen gewone iPhone 15 kopen. Doe je dat wel, dan zul je op een gegeven moment toch te maken krijgen met korrelige digitale zoom.
iphone 14 pro plus colorsf1670947103

Nieuw design, nieuw hoesje

Er zijn inmiddels al meerdere renders en tekeningen van de iPhone 15 uitgelekt. Er kan natuurlijk nog wat veranderen aan het eindproduct, maar ingrijpend zal het niet meer zijn. We kunnen dan ook bijna zeker zeggen dat de iPhone 15 een nieuw design krijgt.
We hebben bijvoorbeeld gezien dat de randen iets ronder zijn en dat de knoppen aan de zijkant iets verplaatst worden. Dat betekent natuurlijk ook dat je je oude iPhone 14-hoesje niet kan gebruiken voor de iPhone 15. Dat kan jammer zijn als je gehecht was aan je hoesje, maar gelukkig zijn hoesjes niet zo duur als de iPhone zelf.
applef1623141517

Mute-knop metamorfose

Er is in de afgelopen maanden het één en ander beweerd over de knoppen aan de zijkant van de iPhone. Er werd beweerd dat ze niet meer mechanisch zouden zijn, maar in solid state knopen zouden veranderen. Later werd ineens beweerd dat dat toch niet doorging. In ieder geval één grote verandering lijkt wel door te gaan.
In plaats van een mute-schakelaar zoals je die nu op je iPhone vindt, zou de iPhone 15 namelijk een programmeerbare knop krijgen. Die kun je nog steeds zo instellen dat hij als mute-schakelaar werkt, maar je kunt er nu ook voor kiezen om hem een andere functie te geven. Er wordt ook beweerd dat het de nieuwe knop is die je in kunt drukken om een foto te maken, waardoor de volume-knoppen weer vrijkomen om alleen volume te regelen.
20220920 iphone 14 pro 1f1672759713

Grotere batterij

Een recent gerucht over de iPhone 15 zal gebruikers die vaak onderweg zijn als muziek in de oren klinken. Elk iPhone 15 model zou namelijk een grotere batterij krijgen. Hoeveel groter hij is verschilt per model, maar aangezien de iPhone 15 Plus een grote variant is zonder de batterijslurpende features van een Pro-toestel, komt die het beste uit de bus wat betreft de batterijduur.
Er is een kleine kanttekening bij dit gerucht. Want hoewel het zeer waarschijnlijk lijkt dat de batterij inderdaad groter wordt, betekent dat niet automatisch dat hij langer meegaat. Dat is nog afhankelijk van andere factoren, zoals de energie-efficiëntie van de iPhone en hoeveel energie de nieuwe features vragen.
sim card g160e56745 1920f1688570556

Geen simkaart meer

Het kan zijn dat je als je bij een kleinere provider zit geen iPhone 15 kunt gebruiken. De iPhone 15 zou de lade voor een simkaart namelijk achterwege laten en zo helemaal op eSim overstappen. Tenminste, dat gerucht ging rond voor de Franse versie van de iPhone 15, wat het waarschijnlijk maakt dat de Benelux er ook aan moet geloven.
Grote providers als KPN, T-Mobile en Vodafone bieden eSim abonnementen aan, maar bij veel andere providers kun je dat nog niet krijgen. Het lijkt nu twee kanten op te kunnen: of je hebt minder providerkeuze als je overstapt op een iPhone 15, of providers die geen eSim aanbieden gaan dat toch maar doen omdat het nodig is voor de iPhone. Het is even afwachten wat er gaat gebeuren en natuurlijk is het ook nog niet helemaal zeker dat de fysieke simkaart eruit gaat (al heeft Apple die stap in de VS al gezet met de iPhone 14).
apple 132960

iOS 17 brengt nieuwe features

De iPhone kan nog zo veranderen qua hardware, vaak zitten de handigste features juist in de software. Wat die dit jaar gaat brengen weten we nu al voor een deel zeker. iOS 17 is namelijk al onthuld tijdens WWDC. Personaliseren staat centraal.
Zo kun je een eigen ‘poster’ maken die in de telefoon-app wordt weergegeven als je iemand belt. Ook de berichten app gaat op de schop, bijvoorbeeld met een verbeterde zoekfunctie. Ook interessant is de StandBy feature, die je telefoon in een smart home display verandert wanneer je aan het opladen bent. Dit alles lanceert samen met de iPhone 15, maar zal net als in voorgaande jaren ook voor oudere modellen beschikbaar zijn. Ook is er ruim voor release een publieke iOS 17 bèta.
20220920 iphone 14 pro 7f1663699970

Release in september

Er is één ding wat we nog voor de eerste geruchten over een nieuwe iPhone binnenkomen, vrijwel zeker weten. Smartphone-fabrikanten zijn namelijk enorm voorspelbaar wat betreft de release van nieuwe toestellen. In het geval van Apple is september de maand om in de gaten te houden.
Om precies te zijn kun je in de eerste of tweede week van september een onthulling verwachten van de nieuwe iPhone. Die zal waarschijnlijk aan het begin van de week zijn, waarna pre-orders meestal op de vrijdag van die week beschikbaar zijn. Vervolgens is de release een week later. Het is wel eens anders geweest, maar je kunt waarschijnlijk inzetten op een release van 15 of 22 september.