Apple teruggefloten door EU om iPhone 15 opladers

News
vrijdag, 05 mei 2023 om 13:00
de nieuwe iphones geven een waarschuwing als het scherm wordt vervangen door derde partij 153784 1
Als we geruchten over de iPhone 15 mogen geloven, kunnen iPhone gebruikers vanaf dit jaar eindelijk de oplader van een Android-telefoon lenen. Apple zou alleen plannen hebben om het laden via USB-C te beperken op de iPhone. Maar de EU fluit dat plan nu terug.
Vanaf eind 2024 moeten alle elektronische apparaten die binnen de EU verkocht worden opladen via USB-C. Voor veel fabrikanten verandert er niets, maar Apple moet dus gaan overstappen. De verwachting is dat het bedrijf dit jaar alvast overstag gaat, maar dan met een beperking.
Analist Ming-Chi Kuo hoorde een tijdje geleden namelijk dat de iPhone 15 gaat controleren of je een USB-C kabel van Apple gebruikt. Met een andere kabel kun je weliswaar ook opladen, maar de hoge snelheden die mogelijk zijn met USB-C worden dan geblokkeerd door de iPhone. De EU laat Apple alleen weten dat deze tactiek ook verboden is onder de nieuwe wet.
Dat schrijft Eurocommissaris Thierry Breton aan Apple in een brief die is gezien door de Duitse krant Die Zeit. Als Apple besluit om snelladen alleen beschikbaar te maken via haar eigen opladers, kan de EU verbieden dat de iPhone in die staat op de Europese markt verkocht wordt. Dezelfde waarschuwing zou al eens overgebracht zijn bij een ontmoeting met Apple in maart.

iPhone 15 nog wel beperkt met USB-C laden?

Het lijkt vrijwel zeker dat de iPhone 15 gaat opladen via USB-C. Verschillende gelekte afbeeldingen wijzen erop dat de lightning-poort is vervangen door een USB-C poort. De komende twee jaar kan Apple alleen nog weg komen met beperkingen op snelladen, want de nieuwe EU wet gaat pas laat in 2024 in, nadat de iPhone 16 waarschijnlijk al in de winkel ligt.