Alle FIFA 23 geruchten op een rijtje

Article
zondag, 15 mei 2022 om 9:00
fifa 22f1633104591
EA heeft helaas weinig tot niets bekendgemaakt over FIFA 23. Maar met games wil het nog wel eens voorkomen dat we, ondanks een gebrek aan officiële informatie, heel wat weten via geruchten. Alle belangrijke geruchten over FIFA 23 hebben we hier verzameld.

Releasedatum en platforms

Voor de releasedatum van een FIFA-game heb je eigenlijk nauwelijks een gerucht nodig. Nieuwe delen in de reeks komen al jaren steevast in dezelfde periode uit: eind september, begin oktober. Ook dit jaar durven we er flink op in te zetten dat we in die weken de nieuwe FIFA in de winkel zien liggen. Pre-orders zijn nog niet live, maar dat zal ongetwijfeld in de komende maanden gaan gebeuren.
Platforms voor FIFA 23 zijn nog niet bekend, maar als de game niet op PS5, Xbox Series X|S en PC verschijnt eten we onze voetbalschoenen op. Ondanks dat uitgevers de last-gen consoles langzaam willen vergeten lijken ook PS4 en Xbox One waarschijnlijk. Een release op Switch zou ongetwijfeld weer een Legacy Edition zijn.
fifa 22 alexander arnoldf1627654598

Wat voor features krijgt FIFA 23?

Verschillende features van FIFA, zoals de carrièremodus zijn in recente delen op de schop gegaan. In de nieuwe game verwachten we dan ook geen enorme veranderingen. Wel lijkt het erop dat er wat nieuwe features naar de game komen.
Er zij bijvoorbeeld al een tijd lang geructhen dat EA eindelijk crossplay aan FIFA wil toevoegen. Opvallend genoeg wordt deze feature ook getest in FIFA 22, in de modi Online Seasons en Online Friendlies. Of crossplay in FIFA 23 breder getrokken wordt om ook naar bijvoorbeeld FUT te komen, is nog onduidelijk.
Er zijn ook geruchten dat de carrièremodus verder gepersonaliseerd kan worden. Het zou specifiek gaan om een “Stadium Builder and Editor”, waarin je van alles kan aanpassen aan het stadion waar je in speelt. Denk daarbij aan de billboards, de grootte van het stadion en de kleuren.
mbappe g5bop final lores wmf1627292971

Gaat FIFA free-to-play?

Een opvallend gerucht van alweer een tijdje geleden is dat FIFA 23 free-to-play wordt. Het is een model dat EA zeker zou kunnen ondersteunen via microtransacties. Bovendien kwam het gerucht van Donk, die nog wel eens gelijk heeft over FIFA.
Tom Henderson beweerde recenter alleen dat de nieuwe FIFA gewoon als vanouds in de schappen zal liggen. Wellicht is EA van gedachten veranderd, of moet EA de beslissing nog nemen. De tijd zal het leren, maar de meest recente berichten zeggen dus dat we dit jaar weer gewoon een game in een doosje mogen verwachten.
fifa 22 stadionmf1632488883

WK vrouwenvoetbal

Aangezien er dit jaar een WK voetbal is, is dat natuurlijk ook onderdeel van FIFA 23. Dat was juist één van de dingen waar EA de FIFA-licentie wél voor nodig had, ondanks dat het de licentie als belemmering ziet. Inmiddels is bekend dat ook het WK vrouwenvoetbal van 2023 onderdeel zal zijn van de game.
Het is alleen nog niet helemaal bekend of het vrouwen-WK al vanaf dag één in de game zal zitten. Het idee dat het een content-update of DLC zou kunnen zijn is hier en daar voorbijgekomen. De FIFA noemt FIFA 23 de eerste editie waar zowel het mannen- als het vrouwen-WK in zij opgenomen, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat beide competities op het schijfje staan.
fifa 22 03f1627654844

Afwezige clubs

EA heeft al een tijdje wat competitie vanuit Konami, dat eFootball uitgeeft. Die game heeft namelijk exclusiviteitsdeals die maken dat sommige clubs niet met hun officiële naam en tenue in FIFA voorkomen. Het lijkt erop dat Atalanta, Juventus, Lazio en Roma FC weer exclusief bij Konami blijven.
Daarnaast wordt eFootball met ingang van het komende seizoen ook de enige simulatie voetbalgame waar Napoli met een officiële licentie in zit. Aangezien één plus één twee is kunnen we met een grote mate van zekerheid zeggen dat ook Napoli niet onder de echte naam in FIFA zal zitten. Wat voor alternatief EA bedenkt is nog niet bekend.
easportsfcf1652369616

FIFA wordt EA Sports FC

Er is nog veel onbekend over FIFA 23. Hoewel we in de loop van de zomer langzaam maar zeker meer te weten zullen komen is er één vrij groot gerucht dat nu bevestigd is. Dit is namelijk het laatste jaar dat EA de officiële FIFA-game maakt. Vanaf volgend jaar gaat het door onder de naam EA Sports FC.
Maar de FIFA gaat EA flink het vuur aan de schenen leggen, als we de woorden van de FIFA-voorzitter mogen geloven. Niet alleen komt de bond volgend jaar met een simulatie-game van een nieuwe ontwikkelingspartner, dit seizoen moeten er ook al meerdere andere FIFA-titels verschijnen. Eén ding is zeker: het voetbal-game landschap gaat er binnenkort heel anders uitzien.