FIFA is niet meer, lang leve EA Sports FC!

News
dinsdag, 10 mei 2022 om 19:33
easportsfcf1652369616
Het is officieel: FIFA 23 wordt de laatste editie. In 2023 gaat EA het helemaal over een andere boeg gooien. EA Sports FC wordt in de toekomst de naam.
Het broeide al een tijdje, maar het door EA aangekondigde einde van FIFA komt toch nog als een verrassing en met grotere consequenties dan eerder gedacht. Al eerder was duidelijk dat EA ontevreden was over de licentie en de daarbij behorende kosten die zij aan wereldvoetbalbond FIFA moesten afdragen. EA CEO Andrew Wilson had zelfs in een interview aangegeven de FIFA licentie als een belemmering te zien. Naast de contractuele afspraken leken vooral ook de financiële eisen van de FIFA voor het gebruik van de naam nogal hoog te zijn.
Nu heeft EA bekend gemaakt dat FIFA 23 de laatste editie in de lange reeks immens populaire voetbalgames zal zijn. In 2023 slaat EA naar eigen zeggen een heel andere weg in, om te beginnen met de naam: Vanaf 2023 wordt FIFA vervangen door EA Sports FC.

FIFA wordt EA Sports FC

Er verandert meer dan alleen simpelweg de naamgeving van de spellenserie. EA wil met de nieuwe naamgeving meteen ook een nieuwe richting op slaan. Heel veel details worden daar nog niet over gegeven, maar dat EA de samenwerking met de meer dan 300 licenties voor de game voortzet is al wel bekend. Samen met deze licenties en partners wil EA 'de grootste voetbal club ter wereld' maken.
Het nieuwe EA Sports FC wordt een groot platform waarop EA samen met de miljoenen spelers een grote community wil bouwen. Samen met de spelers en alle licenties wil EA nieuwe game modi aanbieden, maar ook uitbreiden naar onder anderen vrouwenvoetbal en amateurvoetbal.
2022 05 6 fifa 22 2f1651659869

Maar eerst nog FIFA 23

Voordat EA de grote sprong richting EA Sports FC maakt zal eerst dit jaar nog FIFA 23 verschijnen. Volgens EA wordt dit de grootste en meest uitgebreide versie van FIFA worden met nog meer gelicenseerde teams en competities. In hoeverre EA en FIFA ook samen blijven werken voor EA Sports FC is nog onduidelijk.
EA zal de naam van FIFA dus in ieder geval niet meer prominent dragen, maar mogelijk blijft de FIFA op andere wijzen nog wel verbonden aan de nieuwe ontwikkelingen bij EA.
De vraag is wat FIFA nu gaat doen. Al eerder dreigde FIFA bij een beëindiging van de samenwerking zelf een FIFA-game te gaan ontwikkelen. Of die plannen nu concreet gaan worden is nog onbekend. De tijd zal het leren.