5 redenen om nog steeds geen PS5 te nemen

Article
woensdag, 26 juni 2024 om 19:00
De PlayStation 5 is een vrij populaire console. Hij wordt veel gezien als dé console om in huis te halen, zeker vergeleken met de Xbox. Maar wie er (nog) niet een heeft, kunnen we eigenlijk ook geen ongelijk geven, want er zijn wel wat redenen waarom je hem niet zou kopen.

Nog altijd veel cross-gen

In de eerste jaren van de PS5 was bijna elke game ook nog voor de PS4. Dat begint inmiddels te veranderen, maar afhankelijk van wat je speelt zijn we mogelijk nog lang niet op het punt dat je echt een PS5 moet halen om bij te blijven. Het zijn namelijk vooral de first-party games van Sony die eindelijk de vorige generatie achter zich laten.
Als jouw speeltijd voornamelijk in bijvoorbeeld Call of Duty of EA Sports FC zit, is er nog altijd geen reden om te upgraden. Black Ops 6 is nog steeds cross gen en als F1 24 enige indicatie is, heeft EA ook geen haast om sportgames next-gen exclusive te maken. Soms lijkt het alsof een game een exclusive voor de nieuwe generatie is, maar dan krijgt hij toch versies voor last-gen consoles. Een PS5 is echt niet voor elke speler essentieel.
horizon forbidden west slangf1642430571

Je PC is met een beetje geduld genoeg

Je kunt je ook afvragen of je überhaupt nog een console nodig hebt. Bij Xbox is het al een tijdje zo dat je alle exclusives ook kan spelen als je je PC een beetje up to date houdt. Bij PlayStation is dat ook steeds vaker het geval.
Je moet wel een beetje geduld hebben, want Sony houdt games wel nog even exclusief voor console. Sony blundert af en toe met de stabiliteit van PC-ports, maar de meeste games doen het prima. Er is wat voor te zeggen dat de eis om een PlayStation-account te maken voor Steam-versies klantonvriendelijk is, maar dat account zou je ook nodig hebben als je wel een PS5 kocht. Als je in de laatste paar generaties een PlayStation-console hebt gehad is het account sowieso niet echt een barrière.
the last of us part 1 remakef1672920524

Weinig echt nieuwe games

Er valt over te twisten of de PS5 zich echt al heeft bewezen als een console met essentiële avonturen. Veel van de belangrijkste games die we zouden aanraden aan iemand die niet een PS5 heeft gekocht, zijn vervolgen op en remasters van succesvolle PS4 games. Als je Sony’s first-party games op de PS4 niet zo interessant vond, is er weinig nieuws onder de zon op de PS5.
Voor een deel van die vervolgen geldt trouwens dat je ze ook op PS4 kunt spelen. Horizon Forbidden West en God of War Ragnarok verschenen ook op de vorige console-generatie. Er zijn wel degelijk games met nieuwe IP, zoals Returnal en Concord. Maar dat zijn gevallen waarin je de niche van de game maar net leuk moet vinden en wederom geldt dat ze ook op PC te spelen zijn.
playstation 5 8f1603819759

Prijs is gestegen

De PS5 is er trouwens niet aantrekkelijk op geworden met de jaren. In eerste instantie was hij bijna niet te vinden zonder grote extra kosten te betalen voor een bundel of een doorverkochte console. De beschikbaarheid is inmiddels beter, maar nu vraagt Sony zelf ineens meer geld.
Je zou hopen dat als je een paar jaar wacht, dat je dan een nieuwe console voor minder geld kan krijgen. Maar nee, de adviesprijs van 500 euro voor de Disc Edition is ineens verhoogt naar 550. In een sale komt hij af en toe een klein beetje onder de 500 uit en dat is aantrekkelijk vergeleken met de huidige adviesprijs. Maar vergeleken met de oude prijs is elke aanbieding een beetje teleurstellend.
Het is ook niet zo dat de kosten daar ophouden en dan hebben we het niet eens over games of accessoires die je niet per se nodig hebt. Games vragen namelijk om steeds meer opslagruimte en wat is geïnstalleerd op de PS5 valt vaak een beetje tegen. Als je niet constant games wil hoever verwijderen, duurt het waarschijnlijk niet al te lang voor je een geheugenuitbreiding of een externe schijf wil. Maar dat is niet gratis.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

PS5 Pro (mogelijk) op komst

Zelfs als je tot nu toe steeds denkt dat jij de PS5 ondanks alles best graag in huis zou hebben, is het nog steeds verstandig om te wachten. Naar verluidt is er namelijk een PS5 Pro op komst. Dat kan je twee redenen geven om niet op dit moment een PS5 te kopen.
Ten eerste kan het zijn dat je liever de PS5 Pro wil hebben als hij er eenmaal is. Je kunt je afvragen of dat nou zo nodig is, maar het is iets dat je kunt overwegen. Zelfs als je nu al weet dat je de bestaande PS5 krachtig zat vindt, is wachten slim.
Want met de release van de PS5 Pro is het mogelijk dat er eindelijk een echte prijsverlaging voor het huidige model in zit. Dan wil je niet degene zijn die net een gewone PS5 heeft gekocht tegen de verhoogde vraagprijs.

Populair Nieuws

Laatste Reacties