Waarom is er zo’n gedoe over PlayStation-accounts op Steam?

Article
zaterdag, 08 juni 2024 om 14:00
helldivers 2f1707487642
In de afgelopen jaren verschijnen er steeds meer PlayStation-games op Steam. In eerste instantie waren spelers daar best blij mee, maar tegenwoordig heb je een PlayStation-account nodig om ze te spelen en dat valt niet goed. Waarom is dat eigenlijk?
Een tijdje geleden was er een flinke wervelwind rondom Helldivers 2. Sony begon maanden na de release ineens te verlangen dat spelers op PC een PlayStation Network-account gebruikten. Dat zorgde voor veel kritiek vanuit de community en het duurde vervolgens niet lang voor er een oplossing kwam waardoor spelers ook zonder PSN-account konden blijven spelen.
Maar tot ongenoegen van veel Steam-spelers heeft die controverse Sony er niet van weerhouden om het PSN-account verplicht te maken voor andere PlayStation-games op PC. Het is bijvoorbeeld een vereiste voor de online-modus van Ghost of Tsushima en ook God of War Ragnarok vind dat je een PSN-account nodig hebt. Het blijft alleen controversieel en misschien vraag je je af waarom.

Niet overal beschikbaar

Een grote reden dat Steam-spelers niet zitten te wachten op PSN-accounts is dat PSN-accounts niet overal beschikbaar zijn. Er zijn 73 landen waarin PSN beschikbaar is, wat minder dan de helft is van alle landen op aarde. Steam is veel breder beschikbaar, dus een Steam-release van een game is voor veel mensen een welkome mogelijkheid om die game te spelen.
Maar door een vereist PSN-account is het voor die landen weer net zo lastig als eerst om een PlayStation-game te spelen. Piraterij wordt dan al snel de enige uitkomst. PlayStation zal daar niet op zitten te wachten, maar maakt wel zelf dat het nodig is. Zelfs in het geval van Helldivers 2, waarvoor de PSN-eis werd teruggedraaid, hebben landen zonder PSN nog steeds geen toegang tot de game, waarmee het probleem alleen is opgelost voor spelers voor wie het toch geen groot probleem was.

Liever geen PSN-account

Maar ook in landen waar PlayStation Network gewoon beschikbaar is zijn spelers niet blij. Dat heeft uiteenlopende redenen. PSN heeft bijvoorbeeld niet de beste reputatie als het aankomt op de veiligheid van accounts. Het is niet dat er constant hacks zijn, maar je hoort wel vaker van een lek van persoonsgegevens bij PlayStation dan bij Steam. Een enorme hack in 2011 heeft de reputatie van PSN ook flink beschadigd.
Het is voor veel spelers sowieso niet echt wenselijk om een PlayStation-account te moeten nemen. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat het niet nodig zou moeten zijn. Er is geen enkele modus in God of War Ragnarok die het logisch maakt dat je een PSN-account nodig hebt. Het is een single-player game die helemaal los van PSN zou moeten kunnen bestaan.
Veel spelers willen gewoon weg niet meer dan één account nodig hebben om een game te spelen. Waarschijnlijk zouden veel fans zelfs liever helemaal geen account nodig hebben. Maar met voordelen als cloud saves zien spelers vaak nog wel het nut in van één account. Maar veel van de dingen die een account nuttig maken zijn al onderdeel van Steam en wat dat betreft voegt PSN dus niet zoveel toe.
concord

PSN op Steam riekt naar een zakelijke beslissing

Het gebruik van een PSN-account op Steam heeft wat voordelen. Je kunt bijvoorbeeld in crossplay-games makkelijker je vrienden op een ander platform vinden. Ook kun je PlayStation Trophies halen in PC-games. Dat zal voor mensen die alleen op PC spelen en dus Steam Achievements gebruiken niet zo interessant zijn, maar als je de ene game op PlayStation speelt en de andere op Steam is het mogelijk dat je dit een leuke feature vindt.
Maar verder heb je als speler niet bijzonder veel aan een PSN-account in je PC-games. Wellicht dat dat verandert, maar vooralsnog lijkt het vooral een voordeel voor Sony dat je een PSN-account moet gebruiken. Dat maakt van PC-gamers namelijk actieve PlayStation-gebruikers en dat kan wat mooie cijfers opleveren om aan investeerders voor te leggen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties