Column: Wachten met een PS5 kopen is nu een slimme zet

Article
zondag, 26 mei 2024 om 11:00
ps5 controllerf1592919068
De PlayStation 5 is nog steeds de meest gewilde console van het moment. Maar volgens Ralph is het momenteel een slim idee om te wachten met het kopen van de PS5.
Het is bijna niet voor te stellen, maar het is al 3,5 jaar geleden dat de PlayStation 5 werd gelanceerd door Sony. Al vanaf het eerste moment was de vraag naar de console gigantisch. Toen de pre-orders live gingen, was de eerste batch binnen de kortste keren uitverkocht. En die mensen hadden mazzel, want daarna was het een hele opgave om de console te kunnen kopen.
Niet alleen was de vraag namelijk heel hoog, het ging tegelijkertijd gepaard met grote tekorten. Door het coronavirus lagen namelijk veel fabrieken stil, waardoor de benodigde onderdelen voor de PS5 niet gemaakt konden worden. Ondertussen zagen scalpers hun kans schoon en elk exemplaar dat op de markt kwam, werd meteen opgekocht en voor de hoofdprijs doorverkocht op sites als Ebay en Marktplaats.
Sony DualSense Edge - draadloze controller - PS5 Image
Sony DualSense Edge - draadloze controller - PS5
EUR219
Op voorraad
Koop op bol.

Een nieuwe PlayStation 5

Sinds begin 2023 is de PlayStation 5 echt goed beschikbaar geworden en dat heeft Sony gemerkt. De Japanse uitgever draaide recordcijfers en de PS5 is één van de best verkochte apparaten van het bedrijf geworden. Al bijna 60 miljoen exemplaren zijn over de toonbank gegaan.
Eind vorig jaar is er ook een nieuwe versie bij gekomen in de vorm van de PlayStation 5 Slim. Deze versie is lichter, dunner en de Digital Edition heeft de mogelijkheid om een losse disc drive te installeren, als je later toch besluit om fysieke games te spelen.
Het lijkt er dan ook op dat het nu een ideaal moment is om een PlayStation 5 aan te schaffen. Hij is immers goed beschikbaar, er is net een nieuw model en er zijn bovendien vele toppers te vinden voor het platform. Maar je doet er goed aan om nog even geduld te hebben als je nog geen PlayStation 5 in huis hebt.
playstation 5 thumbf1624433855

Nog een nieuw model op de horizon

Alles wijst er namelijk op dat rond de feestdagen nog een nieuw model zal worden gelanceerd door Sony en deze keer met een stuk meer veranderingen dan het Slim-model. Hoewel er nog steeds niets officieel is gemeld door de fabrikant, zijn er ondertussen al veel details gelekt over de PlayStation 5 Pro.
Net zoals de PlayStation 4 zou ook de huidige console een soort tussengeneratie krijgen. De PS5 Pro lijkt namelijk een GPU te krijgen die drie keer zo snel is als het base model, een DLSS-achtige feature genaamd PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) en ook nog een verbeterde ondersteuning voor Ray-Tracing.
Als je dus nog een paar maanden wacht, kan je een sterk verbeterde PlayStation 5 kopen. Nu de normale PS5 al meer dan drie jaar uit is, zou het zonde zijn om vlak voor de ‘finish’ je kruit te verschieten.

Geld besparen

Het kan natuurlijk zijn dat je niet geïnteresseerd bent in de nieuwe functies van de PS5 Pro. Misschien heb je de PlayStation 5 in actie gezien en al overdonderd van de grafische kracht. Maar zelfs dan is het een slim idee om nog een paar maandjes geduld te hebben tot de release van het nieuwe model.
De PlayStation 5 Slim is momenteel namelijk 549 euro. In al die jaren tijd heeft de PS5 nog geen vaste prijsverlaging gehad. Sterker nog, de prijs is met 50 euro omhoog gegaan, wat een unicum is geweest in de geschiedenis van gaming. Maar met de release van het Pro-model moet de prijs van het Slim-model wel omlaag gaan.
Sony moet namelijk een merkbaar verschil hebben qua prijs tussen de twee versies. Als de PS5 Pro namelijk vijf tientjes meer kost, dan zal niemand ooit meer de normale PlayStation 5 gaan kopen. Maar als de PS5 Pro gelanceerd wordt voor 700 euro, dan is de console alweer meteen dead on arrival. De kans is dus zeer hoog dat de PlayStation 5 rond de feestdagen een flinke prijsverlaging krijgt, waardoor het een slim idee is om nog even te wachten met de aanschaf.