Column: Een PS5 Pro is totaal overbodig

Article
dinsdag, 25 juni 2024 om 21:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
We hebben hem nog steeds niet gezien, maar naar verluidt komt Sony dit jaar met een verbeterde versie van de PS5. Je kunt je alleen afvragen wat daarvan het nut is. Er is niet heel veel reden om te denken dat de PS5 een upgrade nodig heeft.
De PlayStation 5 is op weg naar zijn vierde verjaardag, dus naar alle waarschijnlijkheid zit hij rond he helft van zijn leven. Vrijwel elke consolemaker heeft hardware van deze leeftijd wel eens een upgrade gegeven en er zijn veel geruchten dat Sony plannen heeft voor een krachtigere PS5. We twijfelen geen moment dat dat een boost gaat geven aan PS5-verkopen. Maar maken mensen die de Pro in huis gaan halen ook een goede keuze?
Er is namelijk niet heel veel reden om te denken dat deze console de upgrade waard is. De console zou sneller en meer RAM-geheugen hebben en betere ray-tracing bieden. Een groot selling point zou zijn dat Sony een antwoord heeft op DLSS, genaamd PSSR, waardoor de resolutie van games flink omhoog gegooid kan worden, zonder dat het ten koste gaat van de framerate.
playstation 5f1603819462

Voor enthousiastelingen

Dat klinkt allemaal best aardig, maar is het ook nodig? PSSR moet uiteindelijk hele mooie dingen mogelijk maken, maar voor de PS5 zou het systeem mikken op 4K-gameplay bij 60 frames per seconde en 8K bij 30 fps. 8K kun je eigenlijk meteen afschrijven als iets dat voor de meeste spelers geen nut heeft: 8K tv’s zijn zo groot en duur dat er maar weinig mensen zullen zijn die een hogere resolutie dan 4K verlangen.
4K met 60 fps is dan wel weer een verlangen van veel gamers, maar tegelijkertijd is het niet alsof de grafische opties die nu geboden worden een drama zijn. 1080p bij 60 in performance mode ziet er prima uit. Voor games waarin een hoge framerate minder belangrijk is, is 4K bij 30 fps ook niet te versmaden. Wat de PS5 Pro naar verluidt zal bieden is voornamelijk interessant voor een handjevol enthousiastelingen.
star wars jedi survivorf1682497221

Is de generatie al zover?

Je kunt je ook afvragen of de games al vragen om nieuwe hardware. Soms voelt het alsof ze nauwelijks vragen om de huidige hardware. Sony zelf is inmiddels gestopt met games die ook op PS4 verschijnen. Maar veel andere uitgevers zijn nog steeds niet volledig over op de huidige generatie.
Zelfs games die aanvankelijk alleen voor PS5 en Xbox Series X waren, komen soms alsnog naar de PS4 en Xbox One. Neem bijvoorbeeld Hogwarts Legacy en Star Wars Jedi: Survivor. Toegegeven, Hogwarts Legacy moet wat ileveren op de vorige generatie en dat zal vast ook het geval zijn voor Star Wars Jedi: Survivor. Maar van eerstgenoemde weten we al dat de PS4 versie best te spelen is.
Je kunt je dan afvragen of de game wel het maximale uit de PS5 haalde en dat is een gevoel dat vaker heerst bij console-games in de huidige generatie. Als er nog iets te halen is bij de console zoals hij nu is, lijkt een Pro-versie op veel fronten een overbodige luxe, of zelfs een verkooptruc, als we cynisch zijn.
hogwarts legacy wandf1675954194

Ontwikkelaars zien er weinig in

Dat nog niet alles uit de PS5 is gehaald is overigens ook de mening van veel ontwikkelaars voor het systeem. Tijdens de afgelopen Game Developers Conference sprak GameIndustry.biz met de nodige ontwikkelaars. Niemand zou enthousiast geweest zijn over een PS5 Pro.
Bij veel ontwikkelaars heerst een gevoel dat de generatie, ondanks dat hij nu meer dan drie jaar duurt, nauwelijks is begonnen. Voordat ze echt interesse hebben in een PS5 Pro, moet er eerst maar iemand zijn die het maximale uit de huidige hardware haalt.
grand theft auto vi trailer gta 6f1701793438

Welke game heeft de PS5 Pro nodig?

Is er dan een game die echt beter wordt van de PS5 Pro?. Misschien wijs je al naar GTA 6. Die game zal er ongetwijfeld baat hebben bij de grotere grafische kracht. Maar het meest cruciale voor GTA 6 is juist de processor, vanwege de vele NPC’s die ongetwijfeld rondlopen in deze game. Laat de processor nu juist het onderdeel van de PS5 Pro zijn dat naar verluidt niet verandert ten opzichte van de huidige console.
Misschien zijn er games die dankzij PSSR ook iets beter draaien. Je ziet nu al dat games niet altijd een stabiele framerate hebben op de PS5. Maar helaas is dat vaak omdat de uitgever de ontwikkelaar niet genoeg tijd geeft voor het optimaliseren van de game. Als de PS5 Pro dit oplost zal het in veel gevallen dus een makkelijke uitweg zijn voor uitgevers en niet een oplossing voor een tekortkoming van de normale PS5.
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553

Wanneer wordt de PS5 Pro onthuld?

Het kan natuurlijk zijn dat Sony nog iets uit de hoge hoed trekt dat een ander licht werpt op de PS5 Pro. De vraag is nu dan ook vooral wanneer we echt iets te weten komen over de console. Lange tijd dachten we een idee te hebben van wanneer de console onthuld zou worden.
Maar dat moment, een showcase in mei, is gekomen en gegaan. Of liever gezegd, mei is voorbij en in plaats van een grote showcase was er een middelmatige State of Play. Elke gok over wanneer de PS5 onthuld wordt en we de echte specs weten is nu zo goed als elke andere.

Populair Nieuws

Laatste Reacties