De nachtmerrie komt eraan in Ravenswatch - Diablo-achtige gameplay

Preview
woensdag, 26 juni 2024 om 18:00
ravenswatch headerf1692971609
De roguelite Ravenswatch komt in Q3 van dit jaar uit. Dat is iets later dan we in eerste instantie verwacht hadden. Maar de winter zal altijd komen. Wij mochten de meest recente build proberen.

Wat we al wisten

Ravenswatch is een pittige roguelite met Diablo-achtige gameplay. Je speelt als een sprookjesfiguur zoals je dat misschien kent van bedtijdverhaaltjes of Disneyfilms. Nou ja, eigenlijk niet, want het zijn eerder de duistere en lugubere versies die ze origineel waren.
Roodkapje, Elsa en op het moment zes andere figuren slaan de handen ineen om de duistere vloek over het land te verjagen. Daarvoor moeten ze alleen wel de ‘Master Nightmares’ en de mysterieuze boosdoener die ze opriep verslaan.
Een run bestaat uit drie hoofdstukken, elk met een eigen selectie aan vijanden en een unieke quest. Per hoofdstuk heb je achttien minuten om te levelen, schatten te verzamelen en andere manieren om sterker te worden voor je het op moet nemen tegen een Master Nightmare. Die zijn flink sterk, dus hopelijk lag je die achttien minuten niet gewoon te pitten.
De gameplay is uitdagend en de combat voelt erg lekker, dus wij kijken flink vooruit naar de volle release. Bovendien kun je Ravenswatch alleen, of met maximaal drie medespelers aanpakken. Zowel in singleplayer als multiplayer is het een prima spelletje.

Waar de raven op moesten wachten

Wij speelden de Avalon update, die op dit moment ook beschikbaar is in early access. In deze update is het derde gebied, Avalon, toegevoegd. Als je up-to-date bent met Middeleeuwse mythologie, dan weet je dat dit het koninkrijk is waar Koning Arthur over regeerde. Hij is alleen de draad en zijn hoofd kwijt, want als nieuwe quest kan je met de onverslaanbare koning zelve een gevecht aangaan.
Dan ontdek je ook dat hij een Dullahan uit Celtische mythologie is geworden. Hoewel het gevecht spannend voelt is het ons zelfs op de hoogste moeilijkheid nog niet overkomen dat we het onderspit moesten delven tegen de onthoofde koning, of dat hij erin slaagde de levensboom te vellen. Misschien is het makkelijker dan het lijkt. Maar zolang het wel spannend aanvoelt is dat niet zo erg.
Het nieuwe gebied zit bomvol vijanden die je nog niet eerder in de game hebt gezien. Van standbeelden rechtstreeks uit de Disneyserie Gargoyles (1994) tot zwaar bepantserde ridders en zelfs heksen die je kunnen vervloeken.
Het is geen wonder dat Koning Arthur een schede die hem onsterfelijk maakte nodig had om over het land te regeren. Of moeten we zeggen dat het er twee zijn? Zelfs de basisvijanden in Avalon zijn sterk, dus je zal wel op moeten blijven letten. Wat ons betreft zijn het vooral de heksen en de ridders waar je op moet passen.
Gelukkig zijn het evengoed vijanden waarvan je de patronen kan leren, en als je het eenmaal door hebt voelt het goed om korte metten met ze te maken.
ravenswatch avalon
Natuurlijk eindigt je expeditie in Avalon met een nieuwe Master Nightmare. Dit is veruit de sterkste van de drie. Ook moet je op blijven letten, want de twee bazen zijn afwisselend onkwetsbaar. Bovendien is dit de enige eindbaas die geen minions oproept. Daardoor zijn er geen health orbs meer om te verzamelen, waardoor je levenspunten veel dierbaarder zijn. Dus hopelijk ben je klaar voor een behoorlijke uitdaging!
Naast een derde level zijn er ook een aantal dingen veranderd. Het eerste wat je zal opvallen, is dat je aan het begin mag kiezen uit alle starterstalents. Hier is voor gekozen omdat spelers in singleplayer vaak resetten tot ze de starterstalent hebben die ze willen.
Alle personages hebben twee nieuwe talenten die je tijdens het levelen kan kiezen, plus een upgrade voor je vult die je op level tien op kan pikken. Ook zijn de consumables van de Sandman (de winkeleigenaar, want wie verkoopt anders spullen aan je in een droom?) ingewisseld voor veel interessantere items, en verkoopt hij bovendien een Legendary of Cursed item per hoofdstuk.
Tenslotte zijn de beloningen voor de Grimoires veranderd naar een breder scala aan beloningen. Weg is de Excalibur + Grimoire talent upgrade meta, want die optie krijg je niet meer bij de duistere boeken. Aan de ene kant is dat jammer, want dat was wel onze standaard strategie, aan de andere kant zorgt het er wel voor dat runs een stuk afwisselender zijn. Dus eigenlijk is het prima.
De inhoud van de kistjes zijn ook aangepast. Er zijn een aantal nieuwe items toegevoegd, terwijl sommige oude zijn aangepast. Ook loont het nu om meermaal hetzelfde item op te pikken, want als je een set hebt geeft het nog extra bonussen. Met al de nieuwe opties zie je soms door de items en talents je build niet meer. Gelukkig begin je nu met drie ‘Stars of Fate', waarmee je alle beloningen die willekeurig zijn opnieuw kan rollen. Bovendien zijn er manieren om aan meer van die sterren te komen.

Waar de raven nog op moeten wachten

Wat we nog misten is een plek waar we kunnen zien wat je critkans en crit damage is. Communicatiemanager Margaux Saly vertelt ons in een droom dat dit is omdat de ontwikkelaars bij Passtech Games vonden dat de UI wat aan de volle kant is. Ongelijk hebben ze niet, maar het zijn wel nuttige stats om te weten. Gelukkig zijn ze dat met ons eens. Passtech is bezig met het herzien van de UI, zodat spelers de informatie kunnen lezen.
Hetzelfde geldt voor collectables voor de quest met de drie varkentjes en sleutels om toegang te krijgen tot minibazen. Op het moment is er namelijk geen manier om te zien wat je medespelers hebben verzameld, wat het lastig kan maken om bij te houden wie wat heeft.
Enerzijds is dit intentioneel, vertelt Saly. Zo wil ze communicatie tussen de spelers aanmoedigen. Ergens is het inderdaad wel grappig als je met zijn drieën voor de deur van een minibaas staat, en jullie je realiseren dat de sleutel in het bezit van de vierde speler is. Aan de andere kant speel je niet per se met mensen die je kent. Passtech Games overweegt om een sleutelicoon boven een spelers hoofd te zetten als dat er eentje heeft.
Verder is duidelijk dat de volle release de daadwerkelijke eindbaas toe zal voegen. Wie die baas is houdt, is nog geheim, maar het zal wel wat meer licht op het verhaal van Ravenswatch schijnen. Ook wordt er dan een nieuwe held toegevoegd, en komen er meer verhalende cut scenes. Dan hoef je niet alles te lezen in de lore van het verhalenboek.
Ons is het opgevallen dat het gros van de figuren uit Europese sprookjes komen. Alleen Aladdin en Sun-Wukong wijken hiervan af. Saly geeft aan dat daar zeker naartoe gewerkt wordt. Ook laat ze weten dat het gros van de figuren uit Europa komt, omdat dat de sprookjes zijn waar de Franse ontwikkelaars mee zijn opgegroeid.  
De laatste update die komt met de volle release van Ravenswatch, is dat het spel ook speelbaar zal zijn op alle consoles van deze generatie. Tijdens de early access is het namelijk alleen beschikbaar op pc, maar dat gaat dus veranderen.

Nog even wachten

De volle release van Ravenswatch is in Q4 van dit jaar. Je kan het dus rond de kerst op consoles spelen. Wil je de versie spelen waar wij het hier over hebben? Dan kun je in early access voor pc duiken. Wat ons betreft is het nu al een prima game, zeker als je iets zoekt om te doen met vrienden. 

Populair Nieuws