Twee Belgen bouwen oorlogsmonument na met LEGO

News
maandag, 15 april 2024 om 15:30
Met LEGO zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Dat hebben ook de twee Belgen Youri Van Miegroet en Corneel Clarys bewezen, door een oorlogsmonument na te bouwen met de bekende blokjes.
In Frankrijk staat het Canadian Vimy Memorial, om soldaten van de Canadian Expeditionary Force te herdenken die zijn overleden bij de Slag om Arras tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast staan er ook 11.285 namen op van Canadese soldaten die vermist zijn geraakt tijdens de oorlog en geen graf hebben. Het oorlogsmonument bestaat dan ook als herdenkingsplek voor nabestaanden van de slachtoffers.
De bloederige slag vond plaats tussen 9 en 12 april 1917 en om de soldaten te eren, zijn Youri Van Miegroet en Corneel Clarys vorig jaar al benaderd om het monument na te maken door middel van LEGO. Dat werd gedaan door de organisatie achter het Canadian Vimy Memorial. De twee hebben een bouwwerk gemaakt die bestaat uit 11.285 steentjes, precies evenveel als de hoeveelheid namen van vermiste soldaten op het monument.

Permanente plek voor LEGO-bouwwerk

Tijdens de familiedag voor nabestaanden van de Canadese soldaten is de maquette onthuld door Paul Ledwell, de Canadese deputy-minister of Veterans Affairs, en John Desrosiers, directeur Europa voor Veterans Affairs. Dat meldt HLN. In een reactie laat Van Miegroet weten dat het LEGO-bouwwerk geen tijdelijk bouwwerk is, maar een permanente plaats krijgt bij het oorlogsmonument.

“Het was voor ons een mooi moment. Ons model staat momenteel dicht bij de ingang van het monument en blijft daar voorlopig staan. In ieder geval blijft het permanent in het monument aanwezig. We kregen al leuke reacties. Mensen merken bijvoorbeeld ook de crypte op, iets waarvan ze soms niet weten dat die ook bij het echte monument hoort. Ook kinderen zijn uiteraard heel enthousiast.”

- Youri Van Miegroet