Zeldzaam stukje LEGO gevonden 27 jaar na scheepsramp

News
maandag, 29 april 2024 om 22:00
lego octopus
Een 13-jarige Brit is erg gelukkig geworden. Hij heeft namelijk een zeldzaam stukje LEGO gevonden, dat maar liefst 27 jaar geleden te water is geraakt.
Op 13 februari 1997 voer het vrachtschip Tokio Express van Rotterdam naar New York City, maar vlak voor de kust van Land’s End werd het schip geraakt door een reuzengolf. Daardoor vielen containers in het water, waaronder vijf miljoen stukjes LEGO. Opvallend genoeg ging het ook om sets met thema’s gericht op de oceaan, zoals piraten en zeedieren. Door de grote hoeveelheid van het Deense speelgoed dat overboord is gegaan, staat het incident bekend als de Great Lego Spill.
Na al die jaren duiken er nog geregeld LEGO-stukjes op aan de kust van Engeland, Ierland en België. Maar de 13-jarige Britse jongen Liutauras heeft nu wel een heel bijzondere ontdekking gedaan. Op het strand van Marazion, helemaal aan het uiteinde van Cornwall, heeft hij namelijk een zwarte octopus van LEGO gevonden. Dat meldt de BBC.
Van het onderdeel zijn er 4200 stuks in het water gevallen. Dat klinkt veel, maar het is een extreem klein percentage van het LEGO dat is gezonken. Bovendien is het specifiek de octopus die lastig te vinden is, volgens Lego Lost at Sea - een project om de verloren LEGO-stukjes te vinden. De octopus raakt namelijk erg makkelijk verstrikt in zeewier en is vervolgens bijna niet meer te zien. Het wordt dan ook gezien als de 'heilige graal' in de wereld van LEGO.

Een fervent verzamelaar

Volgens Vytautas Cemonlonskas, de vader van Liutauras, is het ‘een onbeschrijfelijk gevoel’ en kan zijn zoon het nog steeds niet geloven. De jonge Brit is dan ook al twee jaar lang op zoek geweest naar de octopus. Het is ook niet de eerste keer dat hij LEGO-stukjes van de zeeramp heeft gevonden.
Liutaurus heeft bijna 800 onderdelen gevonden en is dus in het bezit van een flinke collectie van de Great Lego Spill. Nu de octopus is gevonden zal hij ook niet op zijn lauweren gaan rusten. Het volgende doel is nu om één van de 33.941 draken te vinden die verloren zijn gegaan op zee.