Schrijversstaking Hollywood mogelijk snel voorbij

News
woensdag, 02 augustus 2023 om 14:00
Hollywood ligt momenteel grotendeels stil. Zowel schrijvers als acteurs staken, waardoor de meeste producties niet door kunnen gaan. Maar het lijkt erop dat de schrijversstaking binnenkort voorbij kan zijn.
Begin mei legden leden van het Writers Guild of America (WGA) hun werk neer. Onderhandelingen over betere contracten met filmstudio’s en streamingdiensten waren stukgelopen. Het heeft drie maanden geduurd, maar de studio’s willen nu weer in gesprek met de WGA, zo laat de vakbond aan zijn leden weten.
Aanstaande vrijdag worden onderhandelingen heropend. Er zijn veel zaken te bespreken, waaronder het geld dat schrijvers verdienen aan content gemaakt voor streamingdiensten. Ook de manier waarop AI al dan niet gebruikt wordt bij het schrijven van scripts moet besproken worden: er zijn zorgen dat filmstudio’s AI zoals ChatGPT willen gebruiken om schrijvers deels te vervangen.
Bronnen van Deadline wijzen erop dat het heropenen van onderhandelingen niet betekent dat er meteen een acceptabele deal ligt. De afgelopen drie maanden is er nooit onderhandeld over een nieuwe deal, dus er zit nu wel meer beweging in de zaak. Als de studio’s de WGA voldoende tegemoet komen is de staking misschien snel voorbij, maar anders kan hij nog voortduren.

Staking acteurs nog in volle gang

Overigens lijkt het nog niet zover te zijn dat de studio’s ook in gesprek gaan met acteursvakbond SAG-AFTRA, die ook staakt. Ook acteurs willen meer betaald krijgen voor streamingcontent en beschermd worden tegen AI. Wanneer er stappen gezet worden om deze staking te beëindigen moet nog blijken.