Update - Hollywood-acteurs beginnen staking

News
vrijdag, 14 juli 2023 om 9:30
Al weken liggen veel tv- en filmproducties stil door een staking van het Writer’s Guild of America. Het ziet er nu naar uit dat Hollywood nog meer in de problemen raakt. Acteursvakbond SAG-AFTRA gaat namelijk mogelijk ook staken.

Update - Staking acteurs officieel

Hollywood-acteurs gaan inderdaad staken. Al het werk dat onder een SAG-AFTRA contract wordt verricht moet worden neergelegd. Het bestuur van de vakbond was unaniem voor het voorstel om te staken dat op tafel lag van het comité dat in onderhandeling was met de productiestudio's van Hollywood.
Acteurs stoppen niet alleen met acteren. Ze zullen ook geen premières bijwonen, interviews afgeven over al afgeronde films, prijsuitreikingen en filmfestivals bijwonen, of films en series promoten via social media.
SAG-AFTRA eist dat acteurs voortaan beter betaald worden voor hun werk voor streamingdiensten en dat er heldere regels komen over het gebruik van AI. Fran Drescher, de voorzitter van de vakbond, laat weten dat studio's niet de gang van zaken kunnen veranderen en kunnen verwachten dat het contract hetzelfde blijft.
Oorspronkelijk bericht:
Veel Hollywood-producties kunnen niet doorgaan zonder schrijvers. Maar als acteurs ook gaan staken is er helemaal weinig mogelijk. Die situatie dreigt nu te ontstaan (via Variety).
Het contract van de acteursvakbond SAG-AFTRA met grote Hollywood-studios loopt namelijk af en er is geen nieuwe deal gekomen. SAG-AFTRA is van mening dat studio’s niet hebben geboden wat acteurs nodig hebben. De verwachting is dat de vakbond snel een staking goedkeurt.
Het zou de eerste keer zijn sinds 1980 dat de vakbond staakt. Ook is het sinds 1960 niet meer voorgekomen dat acteurs en schrijvers tegelijk staken. Schrijvers, daarentegen, staakten vijftien jaar geleden ook al.

Waarom gaan SAG-AFTRA acteurs staken?

De vertegenwoordigers van de betrokken film en tv-studios geven aan dat het aanbod voor een nieuw contract juist heel voordelig is voor acteurs: ze zouden bijvoorbeeld veel meer betald krijgen. Maar SAG-AFTRA is van mening dat wat er is aangeboden niet toereikend is. Acteurs zouden te weinig verdienen aan werk voor streamingdiensten en worden niet voldoende beschermd tegen het gebruik van AI om hun gezicthen na te bootsen zonder dat zij daar toestemming voor geven.
Dit bericht is bijgewerkt op 14 juli 2023.