House of the Dragon komt weer onder staking uit

News
vrijdag, 14 juli 2023 om 14:30
2021 05 06 house of the dragon targaryenf1661985075
Veel films en series liggen stil door een schrijversstaking, maar daar kwam House of the Dragon onderuit. Nu ook acteurs staken, zijn de problemen alleen maar groter. Maar ook dit keer heeft House of the Dragon nergens last van.
Als een grote Hollywood-productie nog niet stil ligt, is dat bijna een wonder. Zowel schrijvers als acteurs zijn aan het staken. De grote Hollywood studio’s betalen de makers van streaming-films en -series niet genoeg en willen zowel schrijvers als acteurs geen zekerheid bieden dat ze niet vervangen worden door AI.
De stakingen moeten de boel dusdanig verstoren dat de studio’s wel mee moeten gaan in de wensen van schrijvers en acteurs. In veel gevallen zijn producties inderdaad verstoord, maar House of the Dragon lijkt overal onderuit te komen. De scripts voor seizoen 2 waren bijvoorbeeld al klaar toen de schrijversstaking begon en nu moeten ook de acteurs gewoon blijven werken (via Variety).

Waarom mogen House of the Dragon-acteurs niet staken?

De meeste acteurs van House of the Dragon zijn namelijk Brits en hun contract voor de serie valt daarom niet onder SAG-AFTRA, de vakbond die staakt. In plaats daarvan werken ze onder een contract van de Britse vakbond Equity. Die vakbond steunt de staking van SAG-AFTRA, maar kan geen daad bij het woord voegen.
Britse wetgeving maakt het namelijk onmogelijk voor Equity om in solidariteit met SAG-AFTRA ook te staken. Equity-acteurs die proberen te staken zijn niet beschermd tegen ontslag en als Equity acteurs zou aanmoedigen om alsnog te staken, is de vakbond zelf in overtreding. Het gevolg is dat alle acteurs die nu werk doen onder een Equity-contract, dat werk moeten blijven doen, ook al zijn ze lid van SAG-AFTRA.

Populair Nieuws