Hollywood studio's willen AI replica van acteurs bezitten en gratis gebruiken

News
vrijdag, 14 juli 2023 om 13:00
Niet alleen de schrijvers, maar ook de acteurs zijn nu in staking gegaan. Volgens de acteursgilde willen Hollywood studio’s namelijk AI replica’s maken van acteurs en die zonder toestemming en zonder te betalen gebruiken.
De mogelijkheden van AI worden elke dag uitgebreider. Zo is er natuurlijk de opkomst van de chatbots, programma’s die kunstwerken kunnen genereren en ook met video wordt er al een tijd gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan deepfakes, waarbij het gezicht van iemand geplakt kan worden op een ander persoon. Zo zijn nu ook al een aantal keer overleden acteurs weer tot leven gebracht.
Acteurs maken zich daardoor alleen wel zorgen over hun baan en willen betere arbeidsvoorwaarden en meer garanties van Hollywood studio’s. Die onderhandelingen verlopen niet soepel en de SAG-AFTRA, de acteursgilde van Hollywood, is daarom begonnen met een staking.
De AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) is teleurgesteld door de staking. Volgens de groep zou acteurs namelijk een ‘historische salarisverhoging’ zijn geboden, naast een ‘baanbrekende AI-voorstel dat de digitale beeltenis van acteurs moet beschermen’. Dat is te lezen in een verklaring van AMPTP op Deadline.

Voorstel niet zo voordelig

Maar volgens Duncan Crabree-Ireland, de onderhandelaar voor SAG-AFTRA, is dat baanbrekende voorstel helemaal niet voordelig voor acteurs. Integendeel zelfs. Dat heeft Crabtree-Ireland gezegd tijdens een persconferentie over de staking, zo meldt The Verge.

“In dit 'baanbrekende' AI-voorstel dat ze ons gisteren gaven, stelden ze voor dat onze artiesten gescand zouden moeten kunnen worden, één dag betaald zouden krijgen en dat hun bedrijven eigenaar zouden moeten zijn van die scan, hun afbeelding, hun gelijkenis en die voor de rest van de eeuwigheid zouden moeten kunnen gebruiken voor elk project dat ze maar willen, zonder toestemming en zonder compensatie. Dus als je denkt dat dit een baanbrekend voorstel is, stel ik voor dat je nog eens nadenkt.”

Door de staking zullen acteurs niet alleen stoppen met acteren. De staking geldt namelijk ook voor promotiewerk, zoals het bijwonen van premieres, het geven van interviews of het promoten via social media.

Populair Nieuws