Eerste dag van de Apple en Epic Games rechtszaak afgerond

  De langverwachte rechtszaak tussen Apple en Fortnite maker Epic Games start vandaag. De aanleiding van de rechtszaak is de monopoliepositie die, volgens Epic, Apple heeft en de misbruik het miljardenbedrijf hiermee maakt. Wat kunnen we nu precies verwachten van de rechtszaak?

  Epic Games

  Update -

  De eerste dag van de rechtszaak tussen Epic Games en Apple is afgelopen. Na de eerste dag zijn er flink wat zaken behandeld, waaruit ook veel ander nieuws is gekomen. Zo is nu duidelijk dat Epic Games Sony betaalt voor cross-platform play, maar zijn er ook een aantal statements gemaakt rondom de zaak zelf. Zo liet Katherine Forrest, advocaat van Epic Games, weten dat de App Store een gesloten tuin is. Dit is de crux van het argument voor Epic Games, want doordat Apple alles zelf in beheer heeft en als enige toezegging heeft over apps die toegestaan zijn op haar platform zou er een oneerlijke concurrentie ontstaan. Ontwikkelaars zouden geforceerd worden om 30 procent van de inkomsten af te staan, omdat ze anders niet in de App Store mogen verschijnen.

  De aanleiding van de rechtszaak begon in augustus 2020, toen Apple Fortnite uit de App Store haalde. Het bedrijf haalde de game uit de catalogus omdat Epic Games een eigen betaalsysteem inzette, waardoor het bedrijf geen 30 procent van de inkomsten af hoefde te staan aan Apple, zoals alle andere ontwikkelaars dat wel moeten doen.

  Epic Games vond dit machtsmisbruik van Apple en klaagde het miljardenbedrijf aan, vooral vanwege de 30 procent die afgestaan moet worden en dit volgens het bedrijf te hoog is. Volgens Epic Games wordt hier gebruik gemaakt van de monopoliepositie van het bedrijf, omdat het vooralsnog de enige mogelijkheid om de game aan te bieden aan iPhone- en iPad-gebruikers.

  Verwachtingen rechtszaak Apple en Epic Games

  Vandaag begint in de Verenigde Staten de langverwachte rechtszaak tussen de twee grote bedrijven. Epic Games wil met deze zaak bereiken via een eigen betaalsysteem spullen te kunnen verkopen in bijvoorbeeld Fortnite. Ook is er een grote mogelijkheid dat de App Store van Apple wordt aangemerkt als een monopolie, waardoor de rechter een mogelijkheid kan geven aan ontwikkelaars om die 30 procent te omzeilen of dat gebruikers via een andere manier dan de App Store een spel kunnen installeren. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de ontwikkelaar.

  Er wordt gezegd dat de rechtszaak mogelijk wekenlang kan gaan duren. Beide bedrijven krijgen allebei 45 uur de tijd om hun eigen zaak te presenteren. Deze zaak kan grote gevolgen hebben voor de techindustrie en moet dus zorgvuldig bekeken worden.

  Dit artikel is op 4 mei 2021 bijgewerkt.

  Fortnite

  Verkijgbaar vanaf 25 july 2017

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.