Epic betaalt Sony voor cross-platform play

News
dinsdag, 04 mei 2021 om 12:30
fortnite1f1636631438
In 2018 duurde het onwijs lang voor PlayStation eindelijk cross-platform play toeliet voor Fortnite. Nu is door de rechtzaak tussen Apple en Epic Games eindelijk duidelijk waarom het zo lang duurde voordat Sony cross-platform play toestond. Sony wilde geld van Epic Games omdat het feest anders niet door mocht gaan.
In mailverkeer uit 2018 valt op te maken dat Sony alleen cross-platform play toestaat als een uitgever daarvoor wil betalen. Zo is duidelijk geworden na de eerste dag van de Epic v. Apple-rechtszaak die bezig is. Gedurende de rechtszaak kwam onder andere cross-play ter sprake. Waar de vragen eerst gingen over hoe cross-play precies werkt, kwam al snel ter sprake hoe het zat met het verdienmodel.
Van belang was wie verdient aan de aankopen die via de "cross-wallet" gedaan worden, waarmee spelers skins op een platform kunnen kopen die dan ook op een ander platform te gebruiken zijn. Hierop antwoorde Tim Sweeney, baas van Epic Games, dat Sony's contract ervoor zorgt dat het bedrijf achter PlayStation net iets meer verdiend. Wanneer aankopen grotendeels via bijvoorbeeld een iPhone gedaan worden, maar vervolgens op PlayStation gespeeld wordt, krijgt Sony daar een commissie voor.
ps5 playstation 5 dualsense triggerf1604590574

Cross-platform play tussen Epic en Sony

De situatie rondom cross-platform play op PlayStation is vrij uniek. Onder specifieke omstandigheden krijgt het bedrijf dat de PlayStation maakt namelijk net wat meer. Dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat Sony uiteindelijk wel cross-platform play heeft toegestaan. Uit gelekte mails (via Tom Warren) blijkt dat Sony oorspronkelijk namelijk helemaal geen trek had in een samenwerking met Epic Games voor cross-platform play. Specifiek zou Sony geen voordeel zien voor haar eigen platform.
Uiteindelijk is dat er wel gekomen nadat Epic Games over de brug kwam. Hoe de rechtzaak tussen Epic en Apple afloopt, kun je hier volgen.

Populair Nieuws