Alles over Epic games en Apples eindeloze ruzie

  Het gaat er al een tijdje flink aan toe tussen de twee grote bedrijven Apple en Epic Games. Apple is niet blij met Epic en vice versa. De twee gaan intussen volle bak de strijd aan met elkaar, waardoor een hoop drama veroorzaakt wordt. Apple maakt zich de laatste tijd bij meer bedrijven niet zo populair, waardoor er steeds meer conflicten voorbij komen. Maar waar gaat de ruzie nou eigenlijk over?

  Betaalsysteem

  Als je item in een game uit een appstore koopt, gaat een deel van de opbrengst als commissie naar de fabrikant van de telefoon. Dit is bij Apple zo in de App Store en bij Google bij de Play Store. Epic Games bedacht een systeem waarmee dit te ontlopen viel. Dit systeem heet Epic Direct en zorgde ervoor dat er geen cent naar Apple ging als er iets gekocht werd in het spel.

  Apple heeft duidelijke regels opgesteld rondom het gebruik van de App Store en was niet blij met de stap van Epic. Dit maakte het bedrijf dan ook maar al te duidelijk door Fortnite per direct uit de App Store te verwijderen. Dit is waar alle drama van start rondom de ruzie tussen Apple en Epic Games begon.

  Rechtzaken

  Epic Games was namelijk absoluut niet blij met de verwijdering van de game uit de App Store. Dit kost Epic een heleboel geld en daarbij vonden de makers van Fortnite de inintiële verwijdering allerminst terecht. Daarom besloot Epic Apple voor de rechter te slepen in de hoop Fortnite snel terug te kunnen krijgen in de App Store. Dit ging zonder succes. In de eerste rechtszaak werd Fortnite vooralsnog niet teruggeplaatst. Het werd zelfs nog erger voor de ontwikkelaar. Apple besloot namelijk de ontwikkelaccounts van Epic Games voor de App Store te blokkeren. Toen werd door de makers van de enorm populaire game besloten over te gaan op nieuwe methodes.

  Op blote knietjes

  Nadat het aanklagen van Apple niet leek te werken, besloot Epic Games het op een persoonlijkere manier te proberen. Ze smeekte Apple de game terug te zetten in de App Store. De ontwikkelaar lijkt Apple harder nodig te hebben dan eerder toegegeven en zegt dat er onherstelbare schade zal volgen als de game niet terug kan keren in Apples winkel. Met die reden probeerde Epic zijn tegenstander zover te krijgen hun wil te accepteren.

  Apple geeft al een tijdje aan het prima te vinden dat Fortnite terugkeert op het platform, maar alleen indien de betaalmethode uit het spel gehaald wordt en er opnieuw een een deel van de opbrengst als commissie naar Apple zal gaan. Dat Epic Games haar doel op een andere manier probeert te bereiken is helemaal niet gek. Epic zag namelijk al een daling van 60 procent in het aantal spelers op iPhones en iPads.

  Apple ook naar de rechter

  Apple heeft recht op 30 procent van de inkomsten als iemand iets in een uit de App Store gedownloade versie van Fortnite. Dit kreeg Apple alleen niet meer sinds de release van Epic Direct, dus besloot ook Apple naar de rechter te stappen. Zij beschouwt dit namelijk als diefstal.

  Apple stelt dat Fortnite ruim 600 miljoen dollar verdiend heeft met de game. En dat alleen nog maar op Apple- producten. Het bedrijf dat een marktwaarde van maar liefst twee biljoen dollar vindt dat ze recht heeft op een schadevergoeding voor het misgelopen bedrag.

  Coalitie tegen oneerlijkheid

  Epic Games heeft vervolgens op haar beurt weer nieuwe maatregelen genomen door samen met een aantal andere bedrijven zoals Spotify een coalitie te vormen. Deze is er compleet op gericht om duidelijk te maken dat Apple misbruik van haar monopolie maakt en dat Google hetzelfde doet. De coalitie heeft hierbij alleen nog geen voet aan de grond gekregen, behalve dat er flink wat olie op het vuur gegooid is.

  Een tik op de vingers

  Inmiddels is er een eerste zitting geweest in de zaak Apple versus Epic Games. Hierbij heeft Epic alles aangegeven wat ze zo frustreert rondom het machtsmisbruik van Apple, maar de rechter wilde er niets van weten. Deze vertelde Epic dat de regels voor de App Store duidelijk waren toen Fortnite daar geplaatst werd en dat Apple helemaal niet onrechtmatig bezig was volgens haar. Daarbij adviseerde de rechter Epic en Apple om eens goed na te denken of de rechtszaak niet met een jury uitgevochten moest worden.

  De rechter wilde ook niets horen over inkomstenderving aan de kant van Epic Games. Er zijn volgens de rechter genoeg andere platformen waarop Fortnite prima draait zoals het platform van Microsoft en Nintendo. Daar zouden genoeg inkomsten vandaan komen.

  De rechtszaak zal volgend jaar in juli uitgevochten worden, maar dat het een strijd tussen titanen is, is zeker. Hoe denken jullie dat dit eindigt? Laat het ons vooral weten!

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.